Annonce
Melfar Posten

Unge præsenterede klimaløsninger for politikere: - Det er fedt at blive lyttet til

Asta Birkler er en af de klimainteresserede unge, som har præsenteret klimaløsninger for Region Syddanmarks politikere. Foto: Sofia Søborg Flittner-Nielsen
Annonce

Middelfart: 25 unge fra Region Syddanmarks gymnasier gik fredag engageret og kritisk til klimadebatten og præsenterede løsninger på alt fra transport til fødevarer.

Det skete på Park Hotel i Middelfart under Klimafolkemødet.

- Vi hører altid, at Danmark gør det godt. Men vi hører aldrig, hvad vi kan gøre bedre. Og vi kan gøre det meget bedre endnu, fortæller en elev til en stor flok af politikere fra Region Syddanmark, der skulle lytte til elevernes forslag.

- Det var fedt at blive lyttet til. Normalt plejer vi at stå foran rådhuset med bannere og råbe om at blive hørt. Så det var fedt, at de frivilligt lyttede konstruktivt til os, siger Asta Birkler fra Esbjerg Gymnasium, hvor hun er formand for gymnasiets klima-udvalg.

Annonce

Kreative og idealistiske

Inspireret af deres egen dagligdag kom Asta Birklers gruppe med et forslag om, at klimavenligt fødevareforbrug skal introduceres allerede i folkeskolen blandt andet gennem hjemkundskab, en revideret madpyramide og regionale madkonkurrencer.

Andre grupper præsenterede forslag, der for eksempel skal gøre studieture mere klimavenlige via toge som transportmiddel fremfor fly eller gøre samkørsel mere attraktivt og klimavenligt end offentlig transport.

Fælles for alle løsningsforslag er, at de tager afsæt i elevernes egen hverdag - og at de skal gøre Region Syddanmark til en grønnere og mere bæredygtig region. Og hvad er bedre end at præsentere ens forslag direkte til de politikere, som har indflydelse på klimapolitikken?

Den direkte dialog, synes Asta Birkler, er enormt vigtigt.

- Politikerne er gode til se på den økonomiske og strukturelle side af sagen. Men unge mennesker står med fingrene i suppen, og vi har en fornemmelse af, hvordan det faktisk går ude i den virkelige verden, fortæller Asta Birkler.

Den kontrast mellem regionspolitikerne og de unge gymnasieelever ser Asta Birkler dog heller ikke som en dårlig ting.

- Unge mennesker er måske mere idealistiske. Det betyder, at vi kommer med nogle vilde ideer, som er uden for boksen. Men regionspolitikerne er gode til at være mere praktiske og bringe os tilbage på jorden, men stadig lytte til det, vi siger, forklarer Asta Birkler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Kom til Self kvindeaften

Annonce