Annonce
Melfar Posten

Verdensnaturfonden foreslår: Gør Lillebælt til en af de kommende naturnationalparker

Hvis det står til Verdensnaturfonden, skal Lillebælt være et af de naturområder, som udpeges til naturnationalpark. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Med Finansloven 2021 besluttede Folketinget, at der skal oprettes 13 naturnationalparker i Danmark. WWF har nu fremlagt deres anbefalinger, og Lillebælt er iblandt.
Annonce

Lillebælt: 13 naturområder i Danmark skal gøres til naturnationalparker, hvor naturen skal beskyttes og have lov at udfolde sig.

Det stod klart, da Regeringen og støttepartierne vedtog en natur- og biodiversitetspakke som et led i Finansloven 2021.

Nu har organisationen Verdensnaturfonden (WWF) givet sit bud på hvilke naturområder, der bør udpeges som naturnationalparker. Udover at pege på 15 landområder, mener WWF, at politikerne også bør have fokus på vandområder. Og her fremhæver WWF Lillebælt som en oplagt kandidat. Og det er der flere årsager til, fortæller sektionsleder for WWF's marine afdeling Thomas Kirk Sørensen.

- Det er en kombination af, hvordan naturen ser ud under vandet i Lillebælt og potentialet ved en bedre beskyttelse af det, siger han.

Sektionslederen fremhæver, at der i forvejen er initiativer, der kan bygges videre på i forbindelse med naturparken.

- Der er masser af gode kræfter i området. Både med kommunedrevne projekter og friluftsprojekter. Der har i mange år været et ønske blandt mange om at begrænse eksempelvis bundtrawleriet i Lillebælt. Og samtidig er i hvert fald den sydlige del et område, som har brug for noget hjælp. Der er jo problemer med iltsvind. Så det er et område, der rummer en masse af de ting, der ville gøre det til et godt sted at etablere en naturnationalpark, siger Thomas Kirk Sørensen.

Annonce

Hav på dagsordenen

Natur- og Biodiversitetspakken, der blev vedtaget i december 2020, sætter 850 millioner kroner af over fire år til at etablere 13 nye naturnationalparker plus to, der allerede var vedtaget.

Naturnationalparkerne skal udover at sikre beskyttelse af naturen og dens processer også vægte formidling af naturen.

WWF mener, at den politiske proces indtil videre har fokuseret på landområder, men at det er nødvendigt også at kigge til havområder.

- Vi har ingen marine nationalparker i Danmark. Så vi vil med det her være sikre på, at de inde på Christiansborg er klar over, at det danske hav er en del af naturen, og at det er lige så vigtigt, siger Thomas Kirk Sørensen.

Blandt de andre områder, som WWF peger på som oplagte naturnationalparker er Rold Skov, Skagens Odde, Mols Bjerge og Skjern Å.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce