Annonce
Midtfyns Posten

Økodag uden tilskuere: Niels glæder sig til at få sine køer på græs

Landmand Niels Maegaard, der her står sammen med sin hustru Anita og deres 16-årige datter Annika, glæder sig til at lukke køerne ud på græs. De har haft Toftegaard i Eskildstrup ved Ringe siden 1998, og i 2016 blev den omlagt til økologi. Foto: Ard Jongsma/Arla
Niels Maegaard fra Toftegaard ved Ringe er den eneste fynske landmand, der er med i Økodagen, hvor økologiske landmænd lukker køerne ud på græs søndag den 18. april. Han glæder sig til dagen, der dog bliver uden tilskuere i år på grund af coronarestriktionerne.

Ringe: Der er forår i luften, og selv en verdensomspændende pandemi kan ikke hindre et sikkert forårstegn. Køerne er klar til at komme på græs, og den landsdækkende Økodag foregår i år søndag den 18. april.

Flere hundrede tusinde danskere har siden 2005 besøgt økologiske gårde rundt om i Danmark for at opleve de forårskuldrede øko-køer springe ud på græsset. Men på grund af coronarestriktioner bliver årets Økodag uden tilskuere og aktiviteter på gårdene, og der er færre landmænd med, end der plejer.

I år er kun fem Arla-landmænd med i Økodagen, og en af de fem - og den eneste på Fyn - er Niels Maegaard fra Toftegaard i Eskildstrup nordøst for Ringe.

Annonce

- Vi glæder os til dagen, selv om det ikke bliver det samme uden tilskuere, siger Niels Maegaard.


Vi glæder os til dagen, selv om det ikke bliver det samme uden tilskuere.

Niels Maegaard, øko-landmand


Han var første gang med i økodagen for to år siden.

- I 2019 havde vi omkring 4000 gæster, og det var en rigtig god dag. Både lokalforeninger og naboer var gode til at støtte op, vi havde halmballer ude, som børnene kunne lege på, og klappekalve de kunne snakke med. Det var så hyggeligt, og det er en skam, at vi ikke kan gøre det i år, fortæller Niels Maegaard, der sidste år måtte se økodagen blive aflyst på grund af coronaen.

Økodagen samler normalt tusindvis af tilskuere, når de forårskåde køer lukkes ud på græs og springer af sted. Men i år må folk nøjes med at følge med i de dansende køer på en livesending på Facebook-siden "I love øko". Arkivfoto: Annelene Petersen

Men i år bliver økodagen gennemført, selv om folk ikke må komme op til gården og kigge på. Hans 230 køer venter med længsel på at komme ud af stalden og ud i forårssolen.

- De er allerede ved at glæde sig. Da vi lavede hegn den anden dag, troede de, at de skulle ud, siger Niels Magaard, der siden 1998 har drevet Toftegaard i Eskildstrup.

Solceller og solsikker

På Toftegaard bor landmand Niels Maegaard sammen med sin hustru, Anita, og deres yngste datter Annika på 16. De to ældste døtre, Katrine på 22 og Louise på 20, er flyttet hjemmefra, men kommer tit hjem og hjælper til på gården.

16-årige Annika Maegaard er den yngste datter på Toftegaard. Her er hun i stalden sammen med to-årige Sofia, der er datter af en rumænsk medarbejder på gården. Foto: Ard Jongsma/Arla

Der er 230 sortbrogede, økologiske malkekøer på gården, der blev omlagt til økologi i 2016. Niels Maegaard havde forsøgt at omlægge et par gange inden da - uden held. I 2016 gav det endelig økonomisk mening.

- Vi syntes, det kunne være spændende at lægge om til økologi, og i starten handlede det mest om økonomi. Men nu ved vi, at det var det helt rigtige for os. Det er virkelig spændende at være økologisk landmand og en sjov udfordring, siger Niels Maegaard.

Økologi er dog ikke det eneste fokus på gården, der også leverer til biogas, har solceller på taget og sår solsikker rundt om majsmarkerne.

- Det er fascinerende, at vi kan lave strøm fra sol, og vi laver cirka nok strøm til at dække mælkeproduktionen. Solsikkerne sikrer en biodiversitet, og så er det så hyggeligt at se på, når de blomstrer ved høsttid. Det er der mange, der lægger mærke til, og der er småfugle i flokkevis, der spiser af frøene. Det er så dejligt, siger Niels Maegaard.

Annonce

Dyrevelfærd

Som økolog er det centralt, at køerne kommer på græs. Men selv da Toftegaard var et konventionelt landbrug, gik køerne ude.

Niels Maegaard har været landmand på Toftegaard ved Ringe siden 1998, og han er altid gået op i dyrevelfærd. Han har omkring 230 sortbrogede køer på gården, og de glæder sig til at komme ud på græs. Foto: Ard Jongsma/Arla

- Det har altid været dyrevelfærd for os, at køerne kom på græs. Det er en kæmpe fornøjelse at lukke dem ud, og vi kan ikke begynde at slå hegnspæle i lige ved stalden alt for tidligt, for så snart køerne hører det, så brøler de. Så ved de, at det er tid til at komme ud. Og når de første kommer ud, går det rigtig stærkt. De hopper og springer rundt, siger Niels Maegaard.

Derfor glæder Niels Maegaard sig til at lukke køerne ud, selv om det bliver uden tilskuere.

Man har mulighed for selv at se køerne springe ud på græsset, når der søndag den 18. april klokken 12 sendes live fra en gård i Vildbjerg i Jylland på Facebook-siden "I love øko".

Økodagen

Den første Økodag fandt sted i 2005 med 10.000 gæster. Siden da har mere end 1,9 millioner besøgt gårdene for at være med til at lukke de økologiske køer ud på frisk græs.

Økologiske køer skal ud på græs i sommerhalvåret fra midt i april til 1. november. På marken får koen masser af motion, den kan mærke sol og vind, og den får mulighed for at være social med de andre køer.

Økodag arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske landmænd og de økologiske mejerier Arla, Thise, Naturmælk, Øllingegaard, Them og Gläserne Meierei.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Klumme: Ekspropriation

Annonce