Annonce
Midtfyns Posten

40 år med garnbutik i Ringe: Gitte er kommet på den rette garnhylde

I 40 år har Gitte Outzen haft sin garnbutik i Jernbanegade i Ringe, og selv under de to måneders coronanedlukning i januar og februar var hun i butikken hver dag. Foto: Hardy Hounsgaard
Gitte Outzen har i 40 år haft Gitte Garn og Broderi i Jernbanegade i Ringe, og den 57-årige butiksindehaver nyder sit liv, hvor der er mere ret end vrang.

Ringe: Gitte Outzens liv er fyldt med garn, og der er mere ret end vrang i hendes tilværelse.

- Jeg har altid interesseret mig for strikning. Jeg begyndte at strikke, da jeg var fem år, og jeg kan ikke forestille mig noget bedre end at være her, siger Gitte Outzen.

Den 2. april er det 40 år siden, hun overtog garnbutikken i Jernbanegade i Ringe. Da var hun kun 17 år og var egentlig i lære i en trikotageforretning i Svendborg.

- Jeg ville helst have været i lære i garnbutikken i Ringe, men de daværende indehavere, Grethe og Mogens Hansen, mente ikke, at der var arbejde nok til en lærling. I stedet satte de butikken til salg halvvejs inde i min læretid, og så købte jeg butikken, fortæller Gitte Outzen.

Allerede som 17-årig overtog Gitte Outzen garnbutikken i Jernbanegade, hvor Gitte Garn og Broderi har ligget i 40 år. Gitte Outzen er i butikken hver dag fra mandag til lørdag året rundt. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Samarbejde med mor

Hendes mor, Karen Margrethe Outzen, blev ansat til at passe forretningen, mens Gitte færdiggjorde sin læretid i Svendborg, inden hun selv kom til at stå i sin egen butik i Jernbanegade.

Gitte Outzen er født i Odense, men har boet i Ringe, siden hun var to år.

- Da jeg flyttede hjemmefra som 20-årig, flyttede jeg ned i huset, der hører til butikken, fortæller hun.

Gitte Outzen og hendes nu afdøde mor, Karen Margrethe Outzen, arbejdede i mange år sammen i garnbutikken Gitte Garn og Broderi. Billedet er fra 2011. Arkivfoto: Roland Petersen

I mange år passede hun forretningen sammen med sin mor, men for en halv snes år siden måtte hendes mor på grund af sygdom stoppe med at være i butikken. For seks år siden døde Karen Margrethe Outzen i en alder af 80 år.

- Jeg savner hende. Vi var sammen altid, og hun var ikke bare min mor, men også min gode arbejdskollega, fortæller Gitte Outzen.

Hun har stadigvæk sin far, Knud Outzen, der bor i en af lejlighederne, der hører til den sammenbyggede ejendom Jernbanegade 10 og 12, hvor Gitte Garn og Broderi holder til. For 20 år siden blev forretningen udvidet, da hun købte Jernbanegade 12.

Der er stoffer i alle farver hos Gitte Garn og Broderi, der i 40 år har været leveringsdygtig i alt til håndarbejde. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Ene i butikken

Siden Gittes mor stoppede i butikken, har Gitte været ene om at passe butikken. Det gør hun med glæde seks dage om ugen året rundt - uden at holde ferie.

- Det er dejligt at være her. Jeg snakker med mange hver dag, og jeg har mange søde kunder, siger Gitte Outzen, der ikke har behov for at hive stikket ud og tage på tre ugers sommerferie.

- Jeg har jo fri om søndagen, hvor vi kan tage en tur, hvis vi har lyst til det, siger hun.


Det er dejligt at være her. Jeg snakker med mange hver dag, og jeg har mange søde kunder.

Gitte Outzen


Annonce

Takeaway-garn

Alligevel måtte hun i år lukke forretningen i længere tid - mod sin vilje. På grund af coronarestriktionerne var Gittes garnbutik lukket i godt to måneder fra jul til 1. marts.

- Det var jo en slags ferie, og så alligevel ikke. For selv om der var lukket, gik jeg alligevel ned i butikken hver dag og var her. Jeg lavede takeaway-garn, hvor man over telefonen eller Facebook kunne bestille varer, som jeg så udleverede ved døren. Det var mærkeligt, og jeg er glad for, at vi nu igen må holde åbent, siger Gitte Outzen.

Gitte Outzen nyder kontakten med sine kunder i sin butik i Jernbanegade. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Trofaste kunder

Det synes mange af hendes trofaste kunder også. I den time, hvor Midtfynsposten er på besøg i garnbutikken en fredag formiddag, er det svært at finde en ledig stund til at snakke med Gitte Outzen. Der kommer jævnligt kunder ind ad døren, og forespørgslerne er mangeartede:

- Jeg vil gerne strikke en dåbskjole efter en opskrift, jeg har fundet.

- Jeg skal have noget garn til en påskekylling, som mit barnebarn på 12 år vil strikke.

- Jeg leder efter nogle knapper til den her trøje.

- Jeg har brug for en rundpind nummer fire.

- Jeg vil gerne have broderimønsteret til den klovn, der hænger i vinduet.

Gitte Outzen er med sit smilende og imødekommende væsen i stand til at hjælpe alle kunder, der får råd og vejledning fra den kyndige garnmester. Hun kender mange af sine kunder, som gerne indvier Gitte i deres liv. En ældre dame holder mobiltelefonen frem hen over disken og viser de nyeste billeder af sine børnebørn til Gitte.

Gitte Garn og Broderi

Gitte Outzen overtog garnbutikken i Jernbanegade i Ringe den 2. april 1981. Da var hun blot 17 år.

Hun ville have markeret sit 40-års jubilæum med en reception i butikken, men det har hun også udskudt til engang, hvor det er nemmere at samles.

Annonce

Stigende interesse

Interessen for at strikke, brodere og sy er ikke blevet mindre det seneste år.

- Hvis man skal sige noget godt om coronaen, så er interessen for håndarbejde vokset, siger Gitte Outzen.

Siden hun var barn, har Gitte Outzen interesseret sig for strikning, og for tre år siden begyndte hun at lave strikkekurser. Foto: Hardy Hounsgaard

Men allerede inden coronaen lukkede samfundet delvist ned sidste forår, var der gang i strikketøjet rundt omkring i de små hjem.

- Jeg begyndte for tre år siden at lave strikkekurser lørdag eftermiddag, og de har været en stor succes. De fleste er kvinder, men der er også enkelte mænd, og det er både unge og gamle, der er med på kurserne, hvor der er plads til otte på hvert hold, fortæller hun.

Lige nu er kurserne sat på pause, men når coronarestriktionerne lempes, vil hun igen lave strikkekurser.

- De næste 12-14 hold er booket, og vi begynder snart med hold onsdag aften også, oplyser Gitte Outzen.

Der er massevis af knapper og alskens tænkeligt tilbehør til håndarbejde hos Gitte Garn og Broderi. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Særlig dato

Gitte Outzen regner med mange gode år i forretningen fremover.

- Jeg regner med også at kunne holde 50-års jubilæum i forretningen, siger hun.

Den 2. april er i øvrigt ikke kun årsdagen for Gitte Outzens overtagelse af forretningen. Det er også hendes bryllupsdag. Gitte Outzen har i 27 år været gift med Flemming Outzen, der arbejder som montør.

- Vi blev gift den 2. april, men det var altså en tilfældighed, at det var samme dato, som jeg i sin tid overtog forretningen, siger Gitte Outzen med et af sine mange smil.

Der er garnnøgler fra gulv til loft i Gitte Outzens butik i Jernbanegade i Ringe. Foto: Hardy Hounsgaard
For 20 år siden udvidede Gitte Outzen sin butik til det dobbelte ved at inddrage naboforretningen i Jernbanegade, hvor der er lejligheder ovenpå. Foto: Hardy Hounsgaard
Gitte Outzen har i 40 år haft Gitte Garn og Broderi i Jernbanegade i Ringe, og hun regner med mange gode år i butikken fremover. Foto: Hardy Hounsgaard
Gitte Garn og Broderi har ikke kun sytøj på hylderne. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Litteraturkreds om sorg

Annonce