Annonce
Midtfyns Posten

700 unge har besøgt kirkeruin nær Faaborg

11 forløb i Den Kulturelle Rygsæk skal sikre, at skoleeleverne stifter bekendtskab med forskellige former for kunst og kultur gennem deres skolegang. Foto: Ard Jongsma
Eleverne har både fået et indblik i religionens betydning for vores forfædre samt metoderne bag kirkebyggerier. Det kreative produkt, som er et resultat af elevernes besøg, kan opleves på Polymeren.
Annonce

Faaborg: Bevæbnet med målebånd, røgelse og opgavehæfter har over 700 elever fra Faaborg-Midtfyn Kommunes 7.-9. klasser som en del af Den Kulturelle Rygsæk været forbi Finstrup Kirkeruin ved Diernæs og deltaget i undervisningsforløbet ”Kulturarv - kan man måle hellighed?” i deres kulturfag.

Ambitionen med undervisningen er at hjælpe de unge med at kunne afkode den del af vores fælles kulturarv, som de kan se med det blotte øje.

Museumsinspektør Mette Broch Jacobsen forklarer:

- Forløbet her har flere dimensioner. For det første ønsker vi at belyse over for nutidens unge, der ofte ikke selv er religiøse, hvorfor det enkelte menneske vælger at tro. Helt lavpraktisk møder vi eleverne på kirkeruinen og tager imod dem, som var vi i middelalderen. De møder en mand fra dengang, der netop er ankommet til ruinen. Han er rejst langt for at få Guds hjælp til at helbrede sit syge barn og er fyldt med ærefrygt og beundring over kirken. Ved kirken finder han det hellige vand, som vil kunne helbrede det elskede barn. Med dette eksempel får eleverne et indblik i kirkens vigtighed for det enkelte menneske. Sammen med eleverne gennemfører vi nogle handlinger, inspireret af, hvad kirkegængere har mødt i sin tid.

Finstrup Kirkeruin

Finstrup Kirkeruin ligger på et bakkedrag mellem Diernæs og Holstenshuus.

Kirken stammer fra 1200-tallet og består, ud over skibet, af to store kapeller og et tårn.

Dele af kirken er udgravet, men bl.a. bunden af tårnet ligger urørt hen under jorden.

Kirken har været en katolsk valfartskirke, der er knyttet til en hellig kilde ved foden af bakken.

Ved kilden kunne syge søge helbredelse (det var småt med sundhedsvæsen i middelalderen), og i kirken kunne de efterfølgende takke Gud for den forventede effekt, ligesom man her kunne give gaver i form af penge.

I slutningen af middelalderen mistede kilden, og dermed kirken, sin betydning. Inden middelalderens slutning, i 1536, var kirken revet ned.

Kilde: Øhavsmuseet

Annonce

Modeller udstilles

Derudover lærer eleverne også, hvordan der er særlige former og metoder i arbejdet med at opbygge en kirke, som går igen mange steder, og som er med til at skabe ideen om, at man er på et helligt sted.

- Det at bygge meget høje og massive bygningsværker ud fra en særlig geometri giver eleverne et nyt syn på kirkebyggerier. Jeg har oplevet, at eleverne virkelig har gået meget op i at måle ruinen og lave tegninger af den. En af de opgaver, de har fået, har været at beregne, hvad en kirke har vejet. Og det er altid et sjovt øjeblik, når de får regnet sig frem til den samlede vægt. Erkendelsen af, at helt almindelige mennesker med hænderne har flyttet flere tusinde ton sten, tegl og mørtel for at bygge en valfartskirke, er vild, siger Mette Broch Jacobsen.

Efter besøget ved ruinen bruger eleverne deres erfaringer i en workshop på deres egen skole. Her får de besøg af kunstner Maria Junghans eller arkitekt Roar Lerche, og sammen med dem skaber de deres egne produkter, hvor de bygger modeller med pap og limpistol. De mange modeller udstilles efterfølgende på Polymeren, Stationsvej 69 i Årslev.

Der er fernisering fredag 15. november klokken 16-17.30.

Udstillingen er derudover åben 16-17. november kl. 10-13, 18.-22. november kl. 15-17.30 og 23.-24. november kl. 10-13. Alle er velkomne.

Omkring 700 elever har været forbi Finstrup Kirkeruin i forbindelse med forløbet "Kulturarv - kan man måle hellighed?". Foto: Ard Jongsma
Foto: Ard Jongsma
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce