Annonce
Midtfyns Posten

Agnethe Bjørn fylder 80: kigger tilbage på karrieren

Agnethe Bjørn runder de 80 den 2. december. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen
Skuespillerinden Agnethe Bjørn har næsten 60 års erfaring på teaterscenen og 2. december fylder hun 80 år. Nu kigger hun tilbage på sin lange karriere
Annonce

Årslev: Som skuespiller skal man nogle gange være kreativ, når det kommer til at finde arbejde, og nogle gange må man kaste sig ud i nye ting. Agnethe Bjørn er en af de skuespillerinder, som hårdnakket har kæmpet for at lave, hvad hun havde lyst til. I anledningen af skuespillerindens 80 års fødselsdag 2. december, fortæller Agnethe Bjørn om næsten 60 år på teaterscenen i stærke kvinderoller som Emily Dickinson og Hildegard af Bingen.

Agnethe Bjørn har altid gået efter, hvad hun ville. Efter at have læst til pianist et år i Seattle, tog hun tilbage til Danmark for at læse litteraturvidenskab.

- Men så endte jeg med at bruge al min tid på studenterscenen i stedet for på studiet og mine lektier, lyder det grinende fra Agnethe Bjørn.

I 1965 dimitterede den unge skuespillerinde fra Aalborg Teaters elevskole og efter nogle år i København og Norge, blev skuespillerinden ansat ved Odense Teater.

- Men med årene så syntes jeg, at jeg kedede mig lidt på teateret, for man kan jo ikke få de store roller hele tiden. Derfor jeg gik op til direktøren og sagde, at jeg gerne ville lave noget selv, og jeg ville selv bestemme, og så fik jeg lov til det, siger Agnethe Bjørn.

Agnethe Bjørn fik tilbudt Værkstedet - Odense Teaters mindre scene, hvor hun fik lov til at spille de store roller hver gang, og det var også her, at hun for første gang afprøvede sine selvskrevne stykker.

Efter nogle år på Værkstedet besluttede Agnethe Bjørn sig dog for, at hun ville starte sit eget. Bogense Cabaret, kom stedet til at hedde, og det var ikke den sidste teaterscene, som hun endte med at starte op. I halvfemserne startede hun Teatret Katakomben op i Vintapperstræde i Odense, og 2001-2011 bragte Agnethe Bjørn teateret til live i baghaven i en yurt - et stort cirkelformet telt med plads til omkring 50 mennesker.

Blå Bog

Født den 2. december 1939 (80 år).

Skuespillerinden er vokset op i Auning på Djursland.

Hun blev uddannet på Aalborg Teaters elevskole i 1965.

Agnethe Bjørn har medvirket i Cirkusrevyen og diverse teaterstykker på Odense Teater, og så har hun selv produceret og opført kabareter på Bogense Cabaret og på Teatret Katakomben.

Annonce

Stærke kvinder

På scenen spillede Agnethe Bjørn nogle af de glemte stærke kvinder gennem tiden. Kvinder, som i virkeligheden minder meget om hende selv, fordi de gjorde, hvad de ville - også selvom det gik imod folks forventninger. Emily Dickinson - den berømte poet, som aldrig giftede sig. Skulptøren Anne Marie Carl Nielsen, der måtte kæmpe mere for berømmelsen end hendes mand, komponisten Carl Nielsen. Og sidst men ikke mindst stod Agnethe Bjørn på scenen som nonnen Hildegard af Bingen.

- Jeg researchede om hende i et år, og så skrev jeg stykket og opførte det selv. Hun var ikke bange for at sige sin mening og styrede mange ting, og hun var en meget spændende dame. Jeg stoppede med at spille hende tilbage i 2015, og det var den den sidste store ting, jeg har lavet, lyder det fra Agnethe Bjørn.

Men selvom yurten er solgt, og 80-årige Agnethe Bjørn ikke længere står på en scene hver aften, så spiller hun stadig skuespil en gang i mellem, og der bliver også stadig skrevet stykker i arbejdsværelset.

- Hvis man laver det, som man ønsker sig allermest... altså det, som man altid har villet gøre, så kan man heller ikke holde op. Jeg får hele tiden ideer til ting, som jeg kunne gøre og skrive, og det stopper nok aldrig, siger Agnethe Bjørn.

Efter hendes dimission på Aalborg Teaters elevskole i 1965, fik Agnethe Bjørn taget billedet her, som hun kunne sende til instruktører for at få roller. Privatfoto.
I hjemmet i Sdr. Nærå er der fyldt op med gamle rekvisitter fra Agnethe Bjørns mange år på scenen. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen
Agnethe Bjørn spillede rollen som Carl Nielsens kone, Anne Marie Carl Nielsen. Privatfoto.
Agnethe Bjørn spille i mange år rollen som nonnen Hildegard af Bingen i stykket "Rhinens Sibylle", som hun selv havde skrevet. Privatfoto.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Konfirmationer uge 33

Annonce