Annonce
Midtfyns Posten

Alsang og andagt ved 5. maj-stenen på Rudme Friskole

Højskoleforstander Tyge Mortensen og sognepræst Eva Lykke Jensen ved 5. maj-stenen på Rudme Friskole. Foto: Søren Gustav Mortensen
Man kan være med i fællessang og høre historier ved et arrangement i Rudme den 4. maj om aftenen.

Rudme: Den 4. maj klokken 20.30 fejres 75-året for Danmarks befrielse med et alsangsstævne og en andagt ved 5. maj-stenen på Rudme Friskole. Bag arrangementet står Galleri Svinestien og Herringe Kirke i fællesskab. Det er gratis at deltage, og der vil blive serveret kaffe og kage samt udleveret et sangblad med sange fra krigens tid, oplyser arrangørerne i en pressemeddelelse.

Alsangsstævnerne var store fællessangsarrangementer, som opstod allerede i 1940 lige efter den danske besættelse, men tog fart igen efter befrielsen og har igen fået en opblomstring under coronaepidemien. Højskoleforstander Tyge Mortensen vil stå for alsangen akkompagneret af kirkesanger Kirstine Simon-Gaarde og Peter Eget på harmonika.

Arrangementet afsluttes med en andagt og en lyssætning ved sognepræst i Herringe Kirke, Eva Lykke Jensen, der tiltrådte i embedet 1. september sidste år.

To 5. maj-sten

Som indledning vil Bjarne Gjesing fortælle om sangene og Jørgen Havelund vil fortælle anekdoter fra krigens tiden i Rudme og løfte sløret for, hvorfor der findes to 5. maj-sten i Herringe-Rudme - en sten ved Herringe Kirke og en sten ved Rudme Friskole.

Og hvorfor man havde valgt den mystiske formulering på den på stenen ved friskolen: Sværdtid er endt, det er plovtid paany, vennetid, frændetid, grotid og gry. En formulering der stammer fra genforeningstiden i 1920, men ingen andre steder i Danmark er sat på en sten efter anden verdenskrig.

Der skete ting og sager i det lille Herringe-Rudme sogn under og efter anden verdenskrig, som vi vil løfte sløret for tirsdag den 4. maj kl. 20.30, oplyser arrangørerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce