Annonce
Midtfyns Posten

Annika fik begge ben knust foran 13-årig søn: Så fik hun to valg

Annika Mørk Jensen har fået livsgnisten tilbage, efter at hun for tre år siden fik knust begge sin ben ved en ulykke i hjemmet i Gislev. Foto: Hardy Hounsgaard
46-årige Annika Mørk Jensen fra Gislev blev for tre år siden udsat for en alvorlig ulykke, så hun i dag sidder i kørestol. Hun har for nylig fået ansat en ledsager, som kan hjælpe hende med at komme ud af isolationen og opleve noget.

Midtfyn: Der er aldrig langt til smilene i Annika Mørk Jensens ansigt. Det skyldes ikke kun udsigten over Ringe Sø, hvor hundredvis af ænder, gæs, blishøns og andre fugle med jævne mellemrum gør opmærksomme på sig selv i hver deres toneart.

- Jeg kan godt lide at komme ud i naturen, og det har jeg savnet. Jeg har følt, at jeg har været tre år i fængsel. Nu kan jeg endelig komme ud igen takket være Camilla, siger Annika Mørk Jensen.

Den 46-årige kvinde sidder i sin elektriske kørestol og kigger over på sin nye veninde, 30-årige Camilla Reisner Hansen, der er Annikas ledsager og er hos hende 15 timer om måneden, lønnet af Faaborg-Midtfyn Kommune.

Annonce

- Jeg kan ingenting selv med mine ben, så jeg er nødt til at have en ledsager for at komme ud og opleve noget. Tidligere kunne jeg bare sidde derhjemme og kigge, når børnene og manden var taget af sted om morgenen og vente på, at de kom hjem igen.

Annika Mørk Jensen nyder at være sammen med Camilla Reisner Hansen, som siden august har været hendes ledsager i 15 timer om måneden. De kommer begge fra Gislev, men kendte ikke hinanden i forvejen. Foto: Hardy Hounsgaard

- Camilla er mine arme og ben. Jeg vil gerne gå til sport, komme i vandet, gå til koncerter og shoppe, uden at jeg skal trætte min mand med det. Det er fedt, at jeg nu har fået en, jeg kan tage med ud og købe tøj, og hun kan også tage mig med ud i naturen, hvor jeg elsker at være, siger Annika Mørk Jensen, der bor i Gislev sammen med sin mand Michael, der arbejder som lagerforvalter i Bygma i Kerteminde. De har to børn, Mie på 21 og Philip på 16 år.

Ulykken for tre år siden

Annika Mørk Jensens liv forandrede sig drastisk en septembersøndag for tre år siden.

Deres hus var under renovering, fordi der havde været rotter. Derfor var de genhuset i en skurvogn, og deres indbo stod opmagasineret i en container i haven.

- En søndag eftermiddag gik jeg ind i containeren for at hente noget, og på vej ud fejlvurderede jeg afstanden til jernrammen i bunden af containeren. Jeg vred først min højre fod op af skinnebenet, dernæst jokkede jeg forkert ude på græsset og vred venstre fod op af skinnebenet. Så mistede jeg balancen, og en reol væltede over mig, og jeg slog skulderen ned i jernrammen, så løftesenen blev revet over.

Det skete for øjnene af hendes dengang 13-årige søn, der stod uden for containeren, og hendes mand stod længere inde i containeren og kunne heller ikke nå at gribe ind, før ulykken var sket.

- Det gjorde hamrende ondt. Fødderne var vredet rundt og sad oppe ved skinnebenet, og jeg kom med ambulance til sygehuset. Jeg brækkede benene mange steder, rev alle ledbånd over, ødelagde membranen i venstre ben samt ødelagde nervetråde i begge ben, så jeg har føleforstyrrelser i begge ben. Jeg blev opereret fire gange, og jeg har stadigvæk skruer og skinner mange steder i benene.

Annika Mørk Jensen elsker at være ude i naturen og nyder her fuglelivet ved Ringe Sø. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Livet forandrede sig

Derfor sidder Annika Mørk Jensen i dag i kørestol, og det tog tid at erkende, at hun måtte vinke farvel til sit tidligere liv, hvor hun arbejdede som grafisk designer og webudvikler og var aktiv i fritiden, hvor hun blandt andet gik til dans.

Du har to valg. Du kan vælge at blive liggende i sengen resten af dit liv og have ondt af dig selv, eller du kan hoppe op i en kørestol og leve dit liv.

Annika Mørk Jensen

- Det var nederen at få frataget sin frihed. Men som en sygeplejerske sagde til mig: Du har to valg. Du kan vælge at blive liggende i sengen resten af dit liv og have ondt af dig selv, eller du kan hoppe op i en kørestol og leve dit liv. Det tog mig noget tid at erkende det, men gennem benhård træning har jeg lært at bruge mine nye hjælpemidler og fundet meningen med mit nye liv, og jeg har ikke ondt af mig selv i dag.

Hun havde søgt om at få en handicaphjælper, som kunne hjælpe hende hver dag, men det blev afvist og i stedet fik hun bevilget en ledsager i 15 timer om måneden.

- Begrundelsen var, at så handicappet var jeg ikke. Det forstår jeg godt, for der er nogle handicappede, der kan mindre end jeg.

- Men jeg er glad for, at jeg har fået brudt isolationen og har fået bedre muligheder for at komme rundt. Det gør noget godt for min psyke.

- Jeg skal stadigvæk leve og opleve noget. Jeg har bare fået et andet liv, hvor jeg har hjul under, når jeg skal nogen steder, siger Annika Mørk Jensen.

Annika Mørk Jensen sammen med sin ledsager Camilla Reisner Hansen ved Ringe Sø. Foto: Hardy Hounsgaard

- Det har også sine fordele at sidde i kørestol. Jeg bliver aldrig træt i benene, når vi går lange ture. Og når jeg løber om kap med nogle unger, så vinder jeg. Det gjorde jeg ikke før, siger hun med et af sine mange smil.

- Men der er også dårlige perioder. Jeg har kroniske smerter, og jeg bliver hurtigt træt og har behov for at ligge ned og hvile.

Annonce

Oplevelser i naturen

Men hun har valgt ikke at synke ned i selvmedlidenhed.

- Jeg kan godt lide at komme i skoven, og det kan godt være en udfordring med underlaget. Jeg har prøvet at sidde fast, og min mand og søn måtte hjælpe mig op, da jeg var faldet ned ad en skråning.

- I sommerferien har vi også sovet i shelter, hvor det eneste problem var, at vi manglede strøm til at oplade min elektriske kørestol. Vi har også været på camping, hvor der var lagt to træstykker op til handicaptoilettet, og det kunne jeg ikke komme op til.

Annika Mørk Jensen fik valget mellem at blive liggende i sengen resten af sit liv eller at sætte sig op i en kørestol og leve sit liv. Foto: Hardy Hounsgaard

Annika Mørk Jensen er nu blevet førtidspensionist og har erkendt, at hun ikke vender tilbage til arbejdslivet.

- Men jeg savner et netværk, som forstår, hvordan det er at være handicappet. Derfor har jeg for en måned siden omdøbt min Instagram-profil til "Livet som handicappet", hvor jeg på en måned allerede har fået 159 følgere. Jeg vil gerne gøre opmærksom på, hvordan man lever som handicappet.

Annika Mørk Jensen går - ja, hun siger også selv går, selv om hun rent faktisk kører - stadigvæk tur med familiens seks år gamle schæferhund, Bamse.

- Bamse skulle lige vænne sig til, at jeg kørte ved siden af i stedet for at gå. Og jeg har fået en gribetang med en pose, så jeg kan samle efterladenskaber op.

Annonce

Ønsker sig en ladcykel

Hendes største ønske for fremtiden er en handicapegnet ladcykel, hvor hun kan sidde i ladvognen, mens Camilla skal være chauffør.

- Jeg savner at komme ud og cykle. Jeg har fået et tilbud på en ladcykel, som koster 18.000 kr., men det har jeg ikke råd til. Men det kunne være fedt, hvis jeg kan komme ud og mærke naturen fra en cykel.

- Jeg elsker også at komme i vandet, og det har jeg ikke været i tre år, indtil jeg i sommer for første gang opdagede, at der ved Klinten i Faaborg er en kørestolsrampe ned til vandet, fortæller hun med begejstring i stemmen.

- Jeg vil også gerne i svømmehallen igen, og her kan Camilla hjælpe mig. Vi er ved at kende hinanden godt, og vi har den samme dårlige humor, griner Annika Mørk Jensen.

Livsgnisten er tændt på fuldt blus hos den ukuelige kvinde fra Gislev.

Ledsager fra Gislev

Annika Mørk Jensen bor i Gislev, og hun fik over 50 ansøgninger til stillingen som handicapledsager.

Valget faldt på 30-årige Camilla Reisner Hansen, der også bor i Gislev. Men de to kendte ikke hinanden i forvejen.

Camilla Reisner Hansen arbejder til daglig på et bosted for autister i Nyborg, men derudover tilbringer hun 15 timer om måneden sammen med Annika Mørk Jensen som hendes ledsager til praktiske gøremål.

- Vi havde en god kemi, og det var det vigtigste, fortæller Annika Mørk Jensen om, hvorfor valget faldt på Camilla Reisner Hansen.

Annika Mørk Jensen får hjælp af sin ledsager Camilla Reisner Hansen til eksempelvis gåture ved Ringe Sø. Foto: Hardy Hounsgaard
Annika Mørk Jensen har tidligere arbejdet med grafisk design og webudvikling, men det job har hun måttet opgive efter ulykken for tre år siden. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Musikstationen inviterer til tre timers musik

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Vodka-Martini og James Bond i biffen: Verdenspremiere i Ringe Bio

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Se de flotte billeder: Anita har fanget det spæde efterår

Midtfyns Posten

To billedkunstnere og en smykkekunstner i samme udstilling

Midtfyns Posten

En milepæl: 65.000 lykkeposer med overskudsvarer er nu reddet i Faaborg-Midtfyn Kommune

Midtfyns Posten

Tømrer rykkede til landsby og vandt tre priser: - Jeg ser ikke de lokale håndværkere som mine konkurrenter

Midtfyns Posten

Koncert på Stationen med Louli Sun og Clavess

Midtfyns Posten

76-årige Bent er blind og har drømt om at springe ud af et fly: I søndags gik hans drøm i opfyldelse

Midtfyns Posten

Nyhed: Bogcafé på Årslev Bibliotek

Midtfyns Posten

Bogcafé på Ringe Bibliotek

Midtfyns Posten

23-årige Victor hyldes for sit arbejde og humør: Nu har han fundet den fine skjorte frem

Midtfyns Posten

Sonia Brandes udstiller papirkunst i Ringe

Midtfyns Posten

Fra Carl Nielsen og Film Fyn til Langelandsfortet og skipperbyen Marstal: Ny udgivelse tæt på den sydfynske natur, historie og kultur

Midtfyns Posten

Michelle Birkballe og Rock Nalle i Foderstoffen

Midtfyns Posten

Se billederne før og nu: Bageri blev til grillbar og bodega og lejligheder

Midtfyns Posten

Fyrtøjet: Teater for børn i Ferritslev Fritidshus

Midtfyns Posten

Foreningslivet i billeder: Boldklub får stort beløb

Midtfyns Posten

Fællesspisning på Skullerodsholm

Midtfyns Posten

Et kig i arkivet: Årslevhallen fylder 50 år

Midtfyns Posten

Landsby får nyt liv: Nyt udendørs fitness-område i Vantinge

Midtfyns Posten

Hør fortællinger fra en pensioneret præst

Midtfyns Posten

Hør Kim Larsens sange på Cafe Fabers

Midtfyns Posten

Unikt kirketårn indvies med høstgudstjeneste samt pølser, øl og vand

Annonce