Annonce
Midtfyns Posten

Arkæologer rykker ind i midten af Årslev

Anne Garhøj fra Øhavsmuseet har flere gange stået bag udgravninger i Årslev i de senere år, og hun er ret spændt på, hvad der gemmer sig under jorden nord for Vindinge Å. Arkivfoto: Kim Rune
Arbejdet med at skabe 'Fremtidens Forstad' i Årslev kommer nu et lille skridt videre, når arkæologer rykker ind for at undersøge de grønne områder ved skolen og hallen for fortidsminder. Det sker i uge 5.
Annonce

Årslev: Den politiske vision om at gøre Årslev til 'Fremtidens Forstad' med blandt andet udvikling af en bymidte og bypark bliver nu for alvor synlig i midten af byen.

Mandag i uge fem rykker folk fra Øhavsmuseet nemlig ind for at lave arkæologiske forundersøgelser, og det er første skridt til at få byggemodnet områderne.

- Det er to områder i bymidten, og så et område syd for Polymeren. Det sydlige område er der, hvor porten ind til den nye bydel skal være, og så er det skolens grønne område og stykket omkring idrætshallen, der skal undersøges, forklarer museumsinspektør på Øhavsmuseet Anne Garhøj.

- Det er forundersøgelser, hvor vi med en gravemaskine trækker to meter brede grøfter hen over det hele og lige tjekker, om der er noget eller ikke, uddyber museumsinspektøren.

Årslev-området er langt fra ukendt for arkæologerne, og flere gange er fortiden dukket op af jorden. Det skete blandt andet, da jorden blev undersøgt syd for Stationsvej, hvor den nye bæredygtige bydel skal vokse op med tiden.

Fremtidens Forstad

Årslev som 'Fremtidens Forstad' er et af kommunens signaturprojekter.

Politikerne har besluttet at investere 150 millioner kroner i udviklingen af Årslev.

Pengene skal bruges på infrastruktur, en ny daginstitution, udvikling af en ny bymidte og bypark samt forberedelse til etablering af en ny bæredygtig bydel. Bydelen skal vokse op syd for Stationsvej.

Udviklingen tager afsæt i to arkitektforslag fra Vandkunsten samt Holscher Nordberg og STED.

Kommunens mål er at blive 3000 flere borgere frem mod 2030. 1200 af dem skal bo i Årslev.

Annonce

Hvad gemmer sig i midten?

Det er alligevel med en vis spænding, at Anne Garhøj vender tilbage til Årslev - og ind i bymidten.

- Vi har en masse fund syd for Vindinge Å. Men nord for åen ved vi ikke, hvad der er, og der er ikke mange åbne områder tilbage at undersøge. Der er så tæt bebygget, og bebyggelsen er relativ gammel, så har vi ingen arkæologi i nærheden, lyder det fra Anne Garhøj, der af samme grund har bedt kommunen om, at der laves forundersøgelser, inden byggerierne skyder op.

Tidligere har museumsfolkene undersøgt et lille område ved Overvejen, hvor der ikke var noget interessant. Omvendt er der på den anden side af Årslev, nord for Ibjergvej, gjort masser af fortidsfund. Her er der fundet stenalderhøje, mens fundene syd for byen viser, at der her boede folk i jernalderen.

Desuden er der fundet bronzealderhøje i området - blandt andet er Møllehøjen sådan en.

- Hvad der gemmer sig i midten af det hele, det er åbent, og svaret er super spændende, siger Anne Garhøj.

Annonce

Hurtigt i gang

Forleden sagde kommunalbestyrelsen god for, at der blev frigivet 230.000 kroner til forundersøgelserne. Afhængig af, hvad de viser, skal det herefter besluttes, om der skal laves egentlige udgravninger.

- Vi vil gerne hurtigt i gang for at se, om der er noget eller ej. Det vil kommunen også. I vores sprog skal man finde væsentlige fortidsminder, og det vil sige, at vi skal finde noget bebyggelse eller en gravplads. Noget som kan give os væsentlig ny viden, og som har et vist omfang og potentiale, forklarer Anne Garhøj.

- Så finder vi to stolpehuller, så kommer der ikke til at ske mere.

Hun har ikke selv et bud på, om der findes noget nord for Vindinge Å.

- Jeg er fuldstændig på bar bund. I min optik kan der være ingenting, men der kan også være det hele. I min drømmeverden ville jeg gerne have, at der var noget jernalder. For så havde jeg bebyggelse på hver side af åen. Vi ligger lige mellem de to middelalderbyer Årslev og Sdr. Nærå, så det er mellemområdet, vi graver ned i nu, påpeger Anne Garhøj, der forventer, at forundersøgelserne er afsluttet med udgangen af uge seks.

Kommunen har i øvrigt afsat knap syv millioner kroner til forundersøgelser og udgravninger i forbindelse med udviklingen af Årslev.

- Vi har en kommune, som synes, at det vi finder, er spændende. Det giver os en stor glæde - og en lyst til at komme ud og fortælle om det, lyder det fra Anne Garhøj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Konfirmationer uge 33

Annonce