Annonce
Midtfyns Posten

Børn bliver læsere på skødet af deres forældre

Der er masser af muligheder for at komme godt i gang i bøgernes verden. Foto: Elisabeth Bennetsen
Bøger og biblioteker er også for babyer, og bøgerne kan bruges til at give dem et sprog. Læsning er sprogudvikling, ro og nærvær - og en nem måde at snakke med en baby på. Brug også bøgerne til nakketræning.
Annonce

Faaborg-Midtfyn: Tidlig læsning vænner barnet til at bruge bøger, at bladre, at koncentrere sig og blive nysgerrig. Det styrker læselysten, hvilket kommer barnet til gode i skolen senere. Ønsk jer bøger til baby - gerne bøger, som kan noget: knitre, trækkes ud eller har indbyggede ”følerier”, men brug også biblioteket, der har en masse lækre pegebøger til de allermindste. Biblioteket er også en dejlig legeplads, hvor du kan møde andre forældre, og der er plads til barnevognen.

De første bøger skal være med tydelige og mønstrede figurer, for det ved man, at babyerne kigger længe på. De første bøger er små ordbøger, som viser den nære verden frem. Hverdagsting, dyr, lyde. Det kunne være en bog som ”Bank, bank” i kraftigt pap med blanke sider og tydelige og farvestrålende illustrationer. En simpel handling giver mulighed for at sige sjove lyde. Eller det kunne være Ingela Arrhenius ”Hvor er hr. Hund?”. En bog med små flapper, som skjuler bogens lille hund. ”Tit-Tit kat” handler også om dyr. De to sidste bøger er i en serie. Udgivelsen ”Farver” er en smuk og lækker, lille pegebog om alle de farver, der er i babys omgivelser.

Babyer elsker at røre ved ting, så pegebøger har tit føleeffekter. Prøv f.eks. ”Det er ikke min abe” af Fiona Watts, hvor det handler om at finde aben med den blødeste mave.

At komme i bad, det kender alle småfolk til. ”Badetid” af Roger Priddy viser badets faser med en særlig kontrasteffekt.

Mange bøger har små huller, hvor den voksnes fingre er en del af handlingen. Den fine ”Krible, krable” af Karin Blume er et eksempel. ”Lolo lærer babytegn” af Kim Hansson er en god pegebog med de første tegn. Tegn for tørst, sult, træthed. En bog om sproget før sproget.

Dette er bare et udvalg af de første bøger. Spørg, når du kommer på biblioteket, så hjælper vi med at finde flere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce