Annonce
Midtfyns Posten

Barsel er mere end lortebleer

Mødrene hygger med hinanden og børnene. Foto: Simone Løvstad Kristensen
Barselscaféen i stationsbygningen i Ringe forsøger at komme ensomheden blandt mødre på barsel til livs. Mødrene, som benytter caféen, mener, at fællesskab og voksenkontakt er altafgørende i en hverdag med babymos og bleskift.
Annonce

Ringe: - Hvorfor må man ikke cykle indenfor?, spørger en lille dreng med røde runde kinder.

Han hiver i den blå cykelhjelm på toppen af sit hoved, men må se sig besejret af remmen, som hans mor hjælper med at klipse op. Den blå flyverdragt bliver revet af, og med spiderman-sokker på fødderne piler han hen over gulvet for at hilse på sine små venner, mens moren hilser på sine veninder, der giver hende en varm velkomst.

Sofie Frandsen er én af dem, der står for barselscaféen i stationsbygningen i Ringe. Hun mener, at ensomme forældre på barsel har brug for et sted, hvor der er voksenkontakt, og hvor bleskift ikke er omdrejningspunktet.

- Det kan være et tabu at være ensom på barsel, fordi det at blive forældre er en enorm stor glæde, og det skal helst være det, som vi projekterer ud i samfundet og omkring os, siger Sofie Frandsen.

- Hvis nogen spørger os, om vi har det godt, og hvis vi svarer nej, så bliver de utilpas ved det, fordi hvad gør man lige? Hvad stiller man i virkeligheden op? Det er svært at turde at sige højt, at det kan være ensomt at gå derhjemme med et lille barn en hel dag uden at tale med andre voksne, tilføjer Sofie Frandsen, mens hendes ældste søn, Eskild, hiver hende i ærmet for at få opmærksomhed.

Medstifter Sofie Frandsen og bruger af barselscaféen Majbrit Balleby sludrer hen over kaffe og baby om stort og småt. Foto: Simone Løvstad Kristensen
Annonce

Andet end at være mor

Samtidig med, at hun skal holde øje med sine to drenge, skal hun som frivillig også sørge for, at alle har det godt. Heldigvis hjælper de andre gæster gerne, og to melder sig hurtigt, da hun spørger, om der er én, der vil hjælpe med at bygge en hule med Eskild.

Caféens juleafslutning er for alvor skudt i gang. Det vælter ind med mødre og deres børn. Alle, der kommer ind, bliver hilst ved fornavn, og især en lille genert pige bliver budt velkommen med åbne arme. Hun har nemlig fået en ny kjole. Den er grøn og med prikker.

- Hvor er den flot og fin, siger Sofie Frandsen, og de andre mødre stemmer i.

Fællesskabet i barselscaféen er ikke kun for hyggens skyld. Det er en nødvendighed.

- Her forsøger vi at give plads til moren, hvor mange andre tilbud på barsel handler om barnet. Babysvømning handler om barnet. Babyrytmik handler om barnet. Salmesang handler om barnet. Det handler alt sammen om barnet. Her handler det om moren, siger Sofie Frandsen og pointerer, at man her som mor kan være i et fællesskab med andre voksne, hvor man bliver set og hørt.

Annonce

Lydbøger og aquababy

På en grøn tavle står der “Velkommen i Barselscaféen” med kridt, som bliver oplyst af en lyskæde. Midt på gulvet er der placeret et tæppe, hvor babyerne ligger på maven og møver sig frem til det legetøj, der virker mest spændende at proppe i munden. Duften af kaffe og brød hænger i luften, og latter, julesange og babypludren fylder lokalet med julestemning og liv. Snakken går lystigt om lydbøger og aquababy, mens babyerne gumler på en sut og bliver kildet på maven af deres mor. De større børn løber rundt, leger med togbane eller ser Gurli Gris på mors telefon.

Selvom mødrene holder varsomt øje med deres små, så er det vigtigt, at det også er et sted, hvor det ikke er babyernes behov, der fylder i samtalerne, mener Sofie Frandsen. Hun når lige at gribe ind, inden hendes yngste søn, Svend, vælter en rød julestjerne ned fra bordet.

- Der er ikke nogen, der forsøger at fikse dig her, hvis du føler, at det er hårdt at blive forældre. Du må være her, du drikker din kaffe, og er dig. Det giver en følelse af, at når det bliver torsdag, så er jeg i hvert fald ikke alene, så har jeg nogle at snakke med, som ikke har travlt med at snakke om modermælkserstatning og bleer.

Sofie Frandsens drenge, Svend og Eskild, er fuldt optaget af Gurli Gris på Ramasjang. Foto: Simone Løvstad Kristensen
Annonce

Hungren efter voksenkontakt

Det er ikke kun beboere i Ringe, der bruger barselscaféen hver torsdag. Der kommer mødre helt fra Højby, Odense, Stenstrup, Svendborg, Kværndrup og Korinth. Døren til caféen går op, og en mødregruppe træder ind i den varme stationsbygning - alle med et barn klistret til hoften.

Caféen er fyldt op, og der er travlt med at hjælpe de små med at lave franskbrødsmadder med smør og pålægschokolade. De frivillige er fra organisationen “Liv i Stationen”, og liv det må der siges at være. Babyerne pludrer, skriger efter opmærksomhed og leger med legetøjet og hinanden, alt imens mødrene får den voksenkontakt, de hungrer efter.

Majbrit Balleby på 21 år bruger barselscaféen med stor glæde. Hun har sin datter hængende om halsen, der har en stor lyserød sut i munden. Majbrit tager sutten fra hende, før hun alligevel må se sig overvundet af sin datters store blå øjne og giver sutten tilbage.

- Jeg bruger barselscaféen, fordi nu er jeg ikke selv så gammel, og jeg har ikke den store vennekreds, der har fået børn endnu. Så for mig er det en rigtig god måde at møde andre mødre og lære af dem. Det er lidt et frirum fra opvask og lortebleer, siger Majbrit Balleby, mens hun sætter sig ned med datteren Ella på skødet og kysser hende på toppen af det dunede hoved.

Hun er kommet, siden Ella var tre uger gammel, og nu har hun lige rundet de 18 måneder.

Der bliver hygget med ostemadder og saftevand til juleafslutning. Foto: Simone Løvstad Kristensen
Annonce

Stor betydning

Majbrit Balleby forklarer, hvorfor hun bliver ved med at trodse kulde og blæst for at tage til barselscaféen.

- Her har jeg nogle at snakke med, så jeg ser frem til hver torsdag, fordi der ellers er meget børnekontakt hele tiden. Det er bare bleer, og én, der ikke kan svare mig. Men når jeg kommer her, så er det mennesker, der kan give mig lidt tilbage, når jeg siger eller spørger om noget, fortæller hun og griner.

Der er kommet mere ro på i caféen. Børnene leger og mødrene drikker kaffe. Ensomheden er lagt på hylden. Kvinderne taler åbent med hinanden og ikke kun om livet som mor.

- Jeg er så glad for, at der er sådan et tilbud i Ringe. Jeg troede kun, det var i København, de gjorde sådan noget, siger én af mødrene, og de andre nikker.

- Ja, det er meget heldigt, lyder svaret fra Sofie Frandsen.

Sofie Frandsen snakker med en af de andre mødre, mens sønnen Sven gumler på figenstang. Foto: Simone Løvstad Kristensen
Majbrit Balleby med datteren Ella på skødet. Foto: Simone Løvstad Kristensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Åben datastue i Husmandsstedet

Midtfyns Posten

Søndagsåbent på Egeskov Mølle

Annonce