Annonce
Midtfyns Posten

Berit har samlet penge ind til nyt hus til familie i Uganda: - Jeg bliver selv høj af det

Berit Lund snakker med Titia og hendes familie i Uganda om det nye hus. - Hun havde faktisk ikke troet på huset, førend hun flyttede ind, fortæller Berit Lund. Privatfoto
Berit Lund fra Sdr. Nærå har med opbakning fra 40-50 borgere i Årslev og Sdr. Nærå samt to lokale firmaer indsamlet 37.000 kroner, så en mor i Uganda har fået et nyt hus til sin familie.

Sdr. Nærå: Berit Lund er stolt og rørt. Den 57-årige kvinde fra Sdr. Nærå har med hjælp fra et halvt hundrede borgere i Årslev og Sdr. Nærå indsamlet 37.000 kroner, som er gået til at give en fattig mor til fem børn i Uganda et nyt hus, så de kan klare sig selv.

- Jeg er så glad og stolt over den opbakning, jeg har fået fra folk i vores lokalområde. Jeg bliver selv høj af det, og det giver mig så meget at kunne hjælpe andre, siger Berit Lund om sit ulønnede og frivillige arbejde.

Hun arbejder til daglig i tekstilafdelingen i varehuset Ikea i Odense, men hendes hjerte banker for de fattige i Afrika. Siden 2004 har hun været sponsor for børn i Uganda og blandt andet hjulpet med at betale for deres skolegang. Det var derigennem, at hun i 2007 fik kontakt til Titia, som er navnet på den mor, der nu har fået et nyt hus.

Annonce
Der bor flere generationer i huset, og de er glade for det økonomiske bidrag fra Årslev og Sdr. Nærå. Her ses 43-årige Titia til venstre sammen med sin mor i midten og TItias 16-årige datter Jovia. Privatfoto

- Titia er mor til et af sponsorbørnene, og vi har besøgt hende flere gange. Hun er en venlig sjæl og taknemmelig for alt, hvad der bliver gjort for hende, siger Berit Lund.

Rotteplaget slum

Titia er 43 år og er mor til fem børn, hvoraf den ældste, datteren Dianna på 19, er flyttet hjemmefra. Men de fire andre børn og Diannas lille barn bor i det nye hus sammen med Titia og hendes mor. Dermed bor der fire generationer i det nye hus, som er opført med penge fra private og firmaer i Sdr. Nærå og Årslev.

Før boede Titia i en forstad til hovedstaden Kampala i et lille hummer, hvor der var fyldt med rotter. Vi har hjulpet hendes familie fra en slumtilværelse til et fredeligt sted ude i en landsby, hvor de kan være trygge og klare sig selv.

Berit Lund

- Før boede Titia i en forstad til hovedstaden Kampala i et lille hummer, hvor der var fyldt med rotter. Vi har hjulpet hendes familie fra en slumtilværelse til et fredeligt sted ude i en landsby, hvor de kan være trygge og klare sig selv. Nu har hendes børn en fremtid, fortæller Berit Lund.

Uganda

Uganda er et land i det østlige Centralafrika.

Der bor cirka 43 millioner mennesker i Uganda, der var britisk koloni indtil 1962, hvor det blev en selvstændig nation.

Fra 1971 til 1979 blev Uganda brutalt ledet af Idi Amin, der flygtede fra landet i 1979. Landets nuværende præsident Yoweri Kaguta Museveni har været ved magten siden 1986.

Hovedstaden hedder Kampala.

Huset er på 43 kvadratmeter og har kostet 37.000 kroner. En del af donationerne fra Sdr. Nærå og Årslev er gået til en 5000 liters vandtank, som er støbt fast i cement for at undgå tyveri. Vandtanken gør det muligt at vande og forlænge sæsonen med flere måneder, og Titia og hendes familie skal ikke bruge tid på at hente vand over en kilometer væk.

Titias hus i landsbyen i Uganda har kostet 37.000 kr., og det er opført med penge, som Berit Lund har samlet ind fra folk i Sdr. Nærå og Årslev. Privatfoto

Til huset hører 4000 kvadratmeter jord, hvor familien kan dyrke afgrøder og frugter. Grunden fik de for tre år siden takket være bidrag, som Berit Lund også har været med til at samle ind. Samlet har jord og hus kostet 77.000 kr.

- De har fået banantræer og andre afgrøder som bønner og søde kartofler, så de kan komme i gang med at dyrke jorden. De har som noget af det første været på kursus i moderne landbrug, og de får op til 70 procent større udbytte, fortæller Berit Lund.

Annonce

Murermester bidrager

En stor del af de midtfynske bidrag kommer fra to lokale firmaer. Murermester Uffe Knudsen fra Brødrene Knudsen Årslev og Anders Mosebo Christensen fra Årslev Tømrerforretning har begge bidraget økonomisk til projektet, som er udført af lokal arbejdskraft i Uganda.

Uffe Knudsen er murermester fra Årslev, og han skulle lige prøve sine færdigheder med murerskeen under besøget i Uganda. Privatfoto

Berit Lund har sikret sig, at pengene ikke ryger ned i et sort hul eller i lommen på en korrupt person.

- Vi får kvitteringer på alt, og vi kan se, at pengene bliver brugt til det, de skal bruges til. Det kan kun lykkes, fordi jeg har en god veninde, som jeg kan stole på. Hun er fra Uganda og sørger for, at pengene kommer Titia til gavn, siger Berit Lund, der i alt har været i Uganda ni gange og flere gange har besøgt sin sponsorfamilie.

- Titia er analfabet og kan ikke læse eller skrive, men hun er så taknemmelig for den hjælp, hun får af os, og det har hun sagt til os, når vi har besøgt hende, siger Berit Lund, der også har haft sin mand, Kim Aagaard Pedersen, og to af deres tre børn med til det afrikanske land.

Hun var senest i Uganda i marts 2020, samtidig med at Danmark blev lukket ned. På den rejse var murermester Uffe Knudsen og hans 14-årige datter Laura også med.

- Vi var i den nordlige del af Uganda den aften, hvor Danmark blev lukket ned. Men vi kom hjem et par dage senere, fortæller Berit Lund.

Damerne fra landsbyen i Uganda sammen med Berit Lund og hendes far. Privatfoto
Annonce

Drømmen er at rejse

Men siden har hun ikke været i Uganda. Men hun håber, at coronaen snart slipper sit klamme greb om verden, så hun igen kan komme af sted til det østlige Centralafrika - gerne sammen med mureren og tømreren, der har doneret penge.

- Drømmen er at komme til Uganda i 2023, hvor Uffe og Anders og deres familier også gerne vil med, så vi kan komme ned og se, hvordan Titia og familien har det, siger Berit Lund, der glæder sig til at se det færdige resultat.

- Det har været min drøm i fire år at få det til at lykkes, siger hun.

Der er også tænkt på fremtiden.

- Titias to ældste døtre, Dianna på 19 og Jovia på 16 år er også skrevet ind på skødet som ejere af jorden og huset, så hvis Titia dør, kan døtrene overtage huset, siger Berit Lund.

Berit Lund har ni gange været i Uganda og har siden 2004 samlet penge ind til børn i det afrikanske land. Her får hun en kop te i den stærke sol. Privatfoto
Uffe Knudsen, Ronald Clausen, Poul Temmesen og Titia med sit barn på ryggen står på det sted, hvor huset ligger i dag. Privatfoto
Vandtanken har kostet 3000 kr., og den gør det muligt for familien at vande deres afgrøder og forlænge sæsonen med flere måneder. Privatfoto


Annonce
Midtfyns Posten

Farvel til mundbind: Blandede følelser i sushi-restaurant

Annonce
Midtfyns Posten

Find magien med Årslev Biblioteks fantasyklub

Annonce
Midtfyns Posten

Fernisering i Galleri 14:07 på Ringe Station

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Musiklegeplads ved spillested: Landsby får længe ønsket legeplads

Midtfyns Posten

Musikalsk forestilling: Vi går aldrig hjem

Midtfyns Posten

Du kan indstille: Hvem skal være Årets Virksomhed og Årets Iværksætter?

Midtfyns Posten

Otte lørdags-workshops for børn og unge

Midtfyns Posten

Casper arbejder om natten og træner håndboldpiger om dagen: - Jeg får mere ud af det, end jeg giver

Midtfyns Posten

Ugens film: Superhelt og andre helte

Midtfyns Posten

Populære ture udbydes igen: Tag med på gåture ud i naturen - og ind i fortællingen

Midtfyns Posten

Foredrag udsættes

Midtfyns Posten

FællesspisningSkullerodsholm

Midtfyns Posten

Midvinterkoncert i Brahetrolleborg Kirke

Midtfyns Posten

Nogle gange slår det gnister: Peter løfter gerne pegefingeren for at sikre en smuk by

Midtfyns Posten

Marie fulgte sit hjerte og blev zoneterapeut: Gymnasielærer skifter spor og åbner egen klinik

Annonce