Annonce
Midtfyns Posten

Billigt på lejrskole: Midtfynske friskoleelever byttede skolen væk for tur til Als

Villum Løgstrup fra Sønder Nærå Friskole laver tinkugler på Historiecenter Dybbøl Banke. Foto: Claus Thorsted
Hele ugen har Sdr. Nærå Friskole og Friskolen Østerlund fra Als byttet skoler. Friskolen Østerlund bruger ugen med 211 børn på Midtfyn, mens Sdr. Nærå Friskole er på Als med 183 elever.
Annonce

Sdr. Nærå/Sønderborg: Med 185 elever og 25 medarbejdere indtog Sdr. Nærå Friskole torsdag formiddag Historiecenter Dybbøl Banke. Friskolen fra Midtfyn er på Als i anledning af, at skolen har byttet skole med Friskolen Østerlund fra Als, som er på Midtfyn med 211 elever og 20 medarbejdere denne uge.

- Friskolen Østerlund kørte tirsdag morgen over til os i bus, og så tog vi den samme bus og kørte til Als. Det er en god måde at spare penge på, forklarer Jette Dupont Kristensen, der er pædagog på Sdr. Nærå Friskole.

De fynske børn brugte tirsdag eftermiddag på hygge på Friskolen Østerlund, mens onsdag foregik i oplevelsesparken Universe. Torsdag drog hele skolen til Dybbøl Banke med hjemmebagte pizzasnegle, snittede gulerødder og juice i bagagen. På det historiske sted gik de mindste klasser i gang med at bage pandekager og støbe tinkugler.

- Det her er sjovt, smilede 9-årige Villum Løgstrup og viste sin nystøbte 1864-kugle.

Han går i 3. klasse sammen med 8-årige Villads von Essen, som tog et kort op fra gårsdagens tur i Universe, og de to drenge begyndte at fortælle om turen, mens de pegede på kortet.

- Det var rigtigt sjovt. Man kunne prøve segway, og vi var inde i en blå kube, hvor der var en falsk gejser, lava og lyn. Man kunne også tegne sin egen rutsjebanetur og løfte en bil, fortalte de to drenge.

Vi bytter lige over med Friskolen Østerlund, så vi sparer nogle penge. Normalt tager hver klasse afsted hver for sig, men her kan vi tage afsted alle sammen og få en fællesskabsfølelse.

Mikael Wortmann, forstander

Annonce

Krig og hjemve

De to friskoler bytter skoler uden beregning, så de på den måde slipper for en lejeudgift. Og børnene kommer til at opleve en anden skoles faciliteter.

- Østerlund er rigtig sjov at være på. Den er lidt mere fancy - det er som om, de har mere dyre ting, siger Villum Løgstrup og Villads von Essen.

Sdr. Nærå Friskole har elever fra 0. til 9. klasse, som blev delt op i forskellige grupper på Dybbøl Banke, som havde hele 22 rundvisninger torsdag.

- Det har været lidt af et puslespil med så mange børn på en gang og så mange hold. De yngste og de ældste får ikke det samme forløb. Det er kun de ældste, der skal se vores film, for den er for voldsom for de små, siger Jens Jacob Beck, der er formidler på historiecentret.

Eleverne hørte også om krigen, soldaternes uniformer og våben og prøvede selv at gå eksercits.

- Det er rigtigt sjovt at være afsted, selvom man kan få hjemve. Det havde jeg lige før, men det er gået væk igen, smilede 9-årige Nia Alexander fra 3. klasse.

Annonce

Ny leg og madmødre

Det er første gang, at Sdr. Nærå Friskole prøver at bytte skole med en anden skole. Og forstander Mikael Wortmann er begejstret for ideen.

- Bare det at komme ud og se en anden skole er en oplevelse for børnene. De små kunne næsten nøjes med at lege på den nye legeplads. Det er en helt anden måde at bo på i forhold til at leje et skolecenter. Her kan vi også have forældre med, der laver mad til os, siger Mikael Wortmann.

Den fynske friskole har ti forældre med, der sørger for maden, mens elever og medarbejdere er på tur.

- Vi bytter lige over med Friskolen Østerlund, så vi sparer nogle penge. Normalt tager hver klasse afsted hver for sig, men her kan vi tage afsted alle sammen og få en fællesskabsfølelse. Vi spiser sammen og snakker sammen. Det er en vigtig del af vores trivselspolitik, at små og store mødes, siger Mikael Wortmann.

183 elever fra den fynske friskole indtog torsdag formiddag historiecentret. Foto: Claus Thorsted
Torsdag stod i krigens tegn, mens onsdag foregik på Universe på Nordals. Foto: Claus Thorsted
Dybbøl Banke er ikke kun krig, men også pandekager. Her er det Silas og Simon fra 0. klasse. Foto: Claus Thorsted
Eleverne lærer om tiden i 1864 på Dybbøl Banke. Foto: Claus Thorsted
Villum Løgstrup og Villads von Essen er glade for turen til Als. Foto: Claus Thorsted
Thoe på seks år nyder en pandekage. Foto: Claus Thorsted
Hele 22 rundvisninger havde medarbejderne torsdag på det forholdsvis lille historiecenter, som er begrænset på grund af Dybbølfredningen. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce