Annonce
Midtfyns Posten

Bodil og Gitte vil lave vild natur i deres rækkehushaver

Bodil Jensen (t.v.) og Gitte Jakobsen i sidstnævntes have ved det piletræ, der naturligvis skal være i Pilehaven. Foto: Hardy Hounsgaard
Genboerne Bodil Jensen og Gitte Jakobsen fra Pederstrup vil omdanne deres friserede græsplæner til vilde naturhaver til gavn for bierne og fuglene.
Annonce

Pederstrup: Fra lænestolen i hjørnet af den lille stue i rækkehuset på Pilehaven i Pederstrup kan Bodil Jensen se ud mod sin velplejede græsplæne omkranset af en hæk.

Men når det igen bliver forår, vil udsigten blive forandret - efter Bodil Jensens eget ønske. Den 78-årige pensionist har lagt 200 blomsterløg i græsplænen og vil fremover lade den vilde natur få mere plads i sin lille have.

- Jeg vil gerne have flere vilde blomster og mere vild natur til gavn for bierne og fuglene, siger Bodil Jensen, der har boet i Pilehaven siden 2007.

Gitte Jakobsen er næsten dagligt på besøg i Bodil Jensens have, der nu skal laves om til en vild naturhave til gavn for bierne og andre dyr. Foto: Hardy Hounsgaard

Hun er ikke alene om at gøre noget for biodiversiteten. Hendes genbo i et af de andre rækkehuse i Pilehaven, 60-årige Gitte Jakobsen, er også tændt på idéen om mere vild natur på sin matrikel.

- Vi skal gøre noget godt for insekterne, og så er det også mere spændende at kigge på en have med blomster, planter og træer i stedet for en græsplæne, siger Gitte Jakobsen, mens hun sidder og strikker i en lænestol på den anden side af sofabordet i Bodil Jensens hjem.

Annonce

Fælles interesse

De to genboer kommer dagligt hos hinanden og har fundet en fælles interesse i at gøre noget for den truede vilde natur.


Jeg vil gerne have flere vilde blomster og mere vild natur til gavn for bierne og fuglene.

Bodil Jensen, Pederstrup


Gitte Jakobsen flyttede ind i rækkehuset i Pederstrup i januar i år, og hun har aldrig før haft en have.

- Jeg har boet 23 år i et rækkehus i Odense, hvor der ikke var en have. Der var kun en terrasse, fortæller hun.

Gitte Jakobsen og hendes fire år gamle cocker spaniel Enya i rækkehushaven i Pilehaven i Pederstrup, der er ved at blive gravet op, så den vilde natur kommer i højsædet. Foto: Hardy Hounsgaard

Rækkehusene i Pederstrup hører under Boligforeningen Faaborg-Midtfyn, og de fælles græsarealer rundt om husene er friserede græsstykker.

- De bliver jævnligt klippet af en robotplæneklipper. Hvorfor ikke så vilde blomster?, spørger Gitte Jakobsen.

Annonce

Flagspætte på besøg

Bodil Jensen åbner terrassedøren, så vi kan komme ud og se hendes lille græsplæne, der skal omdannes til naturhave. Hendes 10 år gamle labrador, Buster, følger logrende med ud i haven sammen med Gitte Jakobsens fire år gamle cocker spaniel, Enya.

Fra haven kan man se direkte over til de grønne marker og de store træer langs vejen, der fører ned til Pederstrupgård. En velassorteret fuglecafé med alt godt til de vingede væsener fylder en pæn del af den lille terrasse.

- En flagspætte med tre unger har været her i løbet af sommeren, fortæller Bodil Jensen.

Vi går videre hen til Gitte Jakobsens hus, hvor forvandlingen fra friseret græsplæne til vild natur er i fuld gang. Haven er gravet op med små jordvolde, og et par træer er plantet.

Bodil Jensen (t.v.) og Gitte Jakobsen i sidstnævntes have, der er ved at blive omdannet til en naturhave. De to bor over for hinanden i Pilehaven i Pederstrup og ser frem til at få mere vild natur i deres små haver. Foto: Hardy Hounsgaard

- Min grund var frygtelig ujævn. Jeg har plantet et æbletræ, og her står der et piletræ. Man skal da have et piletræ, når man bor i Pilehaven, smiler Gitte Jakobsen.

Annonce

Godt for bierne

Langs hegnet ind til naboen står masser af morgenfruer, der stadig blomstrer her i den milde november.

- Der skal også være valmuer, vild gulerod, krokus og en masse andre blomster. Det er godt for bierne, og vi skal passe godt på vores natur, understreger hun.

De ser frem mod foråret, hvor blomsterne vil begynde at spire frem og den vilde natur vil få mere plads i rækkehus-bebyggelsen i den midtfynske landsby mellem Årslev og Ringe.

- Det kan godt være, at vi bor i en lille flække, men vi elsker at bo her, og vi kan med fælles hjælp også gøre noget godt for naturen, siger Bodil Jensen.

Bodil Jensen sammen med sin 10 år gamle labrador Buster i sin stue i rækkehuset i Pilehaven i Pederstrup, hvor hun har boet siden 2007. Foto: Hardy Hounsgaard
Bodil Jensen (t.v.) og Gitte Jakobsen i hjørnet af Bodil Jensens have, der ligger ud til grønne marker på vejen op mod Pederstrupgård. Foto: Hardy Hounsgaard
Gitte Jakobsen (t.v.) og Bodil Jensen vil gerne fremme biodiversiteten i deres rækkehushaver i Pilehaven i Pederstrup. Foto: Hardy Hounsgaard
Rækkehusene i Pilehaven i Pederstrup ligger ud mod vejen, der fører op til Pederstrupgård. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Hjemmebagt fynsk brunsviger-blues

Midtfyns Posten

Julekoncert i Sdr. Nærå Kirke

Midtfyns Posten

Julevandring rundt i Ringe

Midtfyns Posten

10.000 julelys i Sdr. Nærå

Annonce