Annonce
Midtfyns Posten

Borgmester kørte forrest: Delebiler klar til borgerne på Midtfyn

Borgmester Hans Stavnsager fik fornøjelsen af at køre delebilen til Ryslinge. Der var afgang p-pladsen ved SuperBrugsen i Ringe. Foto: René Johansen
Efter flere års arbejde med ideen om delebiler, så kunne ildsjælen Gunnar Landtved tirsdag glæde sig over, at borgerne i Ringe, Gislev og Ryslinge kan benytte sådan en.
Annonce

Midtfyn: Mangler du lige en bil til et ærinde, eller en bil til et weekend-familiebesøg, er der nu mulighed for nemt at leje en bil - i hvert fald hvis du bor i Ringe, Gislev eller Ryslinge.

Tirsdag eftermiddag trillede to delebiler nemlig mod Ryslinge og Gislev, hvor de fremover får fast holdeplads, mens en tredje delebil kan lejes fra Ringe.

- Der er to måder, man kan leje bilerne på. Man kan ringe til indehaveren af Byens Bil og på den måde leje bilen, men man kan også betale et medlemskab på 300 kroner om året. Herefter kan man booke bilen via en app, forklarer Gunnar Landtved, formand for Ryslinge Lokalråd.

Tirsdag eftermiddag blev for ham kulminationen på et længere arbejde med bilordningen. Det er nemlig mere end to år siden, at han lancerede ideen.

- Der er gået noget tid med det. Det må vi nok erkende, siger Gunnar Landtved, som af samme grund gik med i kommunens mobilitetsudvalg, der har kigget nærmere på transportmulighederne i kommunen.

Det var i udvalgsregi, at han på en workshop stødte på Byens Bil. Det er netop Byens Bil, der er indgået en aftale med.

- Finansieringen har drillet lidt, for jeg tænkte, at bilerne kunne finansieres gennem kommunale puljer, men det må man ikke på grund af kommunalfuldmagten, forklarer Gunnar Landtved.

I stedet har Boligforeningen Faaborg-Midtfyn betalt de 100.000 kroner, det koster at få de tre biler til Midtfyn.

- Så har man råderet over bilerne i et år. Der skal de have kørt et vist antal kilometer, og så fortsætter aftalen uændret. Bliver der ikke kørt så mange kilometer, er kontrakten udformet således, at så skal der betales et ekstra beløb til Byens Biler. Det er ikke 100.000, men måske 10.000 eller 15.000, siger Gunnar Landtved.

Det handler om at få et transportmiddel til at blive flyttet rundt i, men det er også et klimakriterie. Der står ikke 50 fra dag et, som gerne vil leje bilen, for det kræver tilvænning, men det bliver spændende. Bliver der run på, så kommer der automatisk en bil mere, så det bliver fulgt tæt

Gunnar Landtved, formand for Ryslinge Lokalråd

Annonce

Borgmester godt tilfreds

Tirsdag blev de første kilometer kørt i to af bilerne. Det var borgmester Hans Stavnsager (S) og formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Søren Kristensen (V), der fik æren af at køre bilerne til Gislev og Ryslinge.

- Det er et spændende projekt på flere måder. Vi har i længere tid snakket om delebiler i nogle af vores mindre byer, for vi har nogle mobilitetsudfordringer, og delebiler virker som en god idé, lyder det fra Hans Stavnsager, der i samme moment roser lokalrådene for deres vedholdenhed med projektet.

Også da det viste sig, at kommunen som sådan ikke kunne være involveret i projektet.

- Så er det helt fantastisk, at de så finder en boligforening, der vil være med på det. Det er spændende, og jeg tror, at det bliver en succes, siger borgmesteren, der blandt andet peger på, at ordningen kan være et positivt tiltag for bosætningen i de mindre byer.

Især for unge familier, når de nu nemt kan gøre brug af en delebil døgnet rundt, og det hæfter Gunnar Landtved sig også ved.

- Det handler om at få et transportmiddel til at blive flyttet rundt i, men det er også et klimakriterie, fordi man kan undvære bil nummer to. Der står ikke 50 fra dag et, som gerne vil leje bilen, for det kræver tilvænning, men det bliver spændende. Bliver der run på, så kommer der automatisk en bil mere, så det bliver fulgt tæt, siger Gunnar Landtved.

Delebilerne bliver parkeret ved brugserne i de respektive byer.

Delebilerne

Det er ByensBil.dk, der er indgået aftale med.

Bilerne får fast afleverings/afhentningssted ved brugserne i hver af de tre byer.

Her vil der være en nøgleboks, som man får koden til, når man booker bilen.

Det koster 8-10 kroner i timen at leje bilen for medlemmer. Derudover betaler man 2,6 kroner per kørt kilometer, inklusiv brændstofforbrug.

Er man ikke medlem, er det lidt andre priser, der er gældende.

Det er Boligkontoret Danmark, der har samlet trådene, og med i samarbejdet er også brugserne i de tre byer.

Gunnar Landtved er primusmotor i arbejdet med at få delebiler til Midtfyn. Det er cirka et par år siden, at han lancerede ideen. Foto: René Johansen
Den ene bil var iført en rød sløjfe, som borgmesteren fik ære af at binde op, inden Gislev og Ryslinge fik leveret deres biler. Foto: René Johansen
Boligforeningen Faaborg-Midtfyn sprang til som samarbejdspartner og sørgede med et pænt beløb for, at aftalen blev til noget. Foto: René Johansen
Der blev serveret lidt at drikke og kransekage - selv om den ene flaske gav både Henrik Dalgaard, direktør i SuperBrugsen, og Gunnar Landtved lidt problemer. Foto: René Johansen
Udvalgsformand Søren Kristensen fik fornøjelsen af at køre delebilen til Gislev. Han havde dog først sat sig til rette i Ringe-bilen, men blev vist til den rigtige bil af Gunnar Landtved. Foto: René Johansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce