Annonce
Midtfyns Posten

Borgmester om 2020: - Jeg holder af hverdagen

Borgmester Hans Stavnsager. Arkivfoto: Torsten Cilleborg
Annonce

Når vi nu nærmer os afslutningen af 2020 og kigger tilbage på året, så tror jeg, at næsten alle vil være enige i, at året har formet sig noget anderledes, end vi fra starten havde regnet med. Sådan har jeg det i hvert fald.

I marts måned ramte coronaen os, og siden da har rigtig mange ting været helt anderledes, end vi har været vant til. Jobbet som borgmester er pludselig blevet fyldt med problemer og beslutninger, som jeg aldrig troede, at jeg ville blive stillet overfor. Hvordan finder vi den rigtige balance på vores plejehjem imellem hensynet til at beskytte beboerne mod smitte og behovet for fortsat at kunne mødes med familie og venner? Hvordan sørger vi for, at vores børn og unge får en god skolegang – også selv om de i perioder ikke har kunnet møde ind på skolen? Hvordan hjælper vi vores foreninger, når de ikke længere kan afholde deres offentlige arrangementer? Bare for at nævne nogle få eksempler.

Spørgsmålene har været mange, og svaret har sjældent været indlysende. Men vi er trods alle problemerne kommet nogenlunde igennem det – både som lokalsamfund, som kommune og som land.

Det er vi, fordi vi har nogle stærke lokalsamfund, hvor fællesskabet har bevist sin styrke. Og at det ikke bare er noget, vi selv siger, fik vi beviset for, da Haastrup blev udnævnt til Årets Landsby i Danmark – netop med henvisning til, hvordan man i fællesskab var kommet godt igennem coronakrisen. Haastrup fortjener i den grad titlen, men heldigvis er der også mange glimrende eksempler fra andre af vores lokalområder.

Men ud over lokalsamfundene har vores ansatte i kommunen – på alle niveauer og i alle afdelinger – også en meget stor del af æren for, at vi har håndteret krisen på fornuftig vis. I det hele taget tror jeg, at mange af os er blevet ekstra opmærksomme på værdien af en velfungerende offentlig sektor, når man sammenligner situationen i Danmark med andre lande, hvor epidemien har ramt langt hårdere.

Vores medarbejdere i Faaborg-Midtfyn har altid været engagerede og dedikerede til deres job – men under coronaen er der blevet skruet ekstra op for engagementet og ansvarsfølelsen. Jeg har dagligt oplevet, hvordan det ene nye problem efter det andet er blevet løst hurtigt og effektivt. Det vil jeg gerne sige en meget stor tak for.

Personligt synes jeg, at det sværeste har været, at så store dele af min hverdag er forsvundet eller i hvert fald meget anderledes, end den plejer at være. De mange spændende arrangementer rundt om i kommunen, som jeg som borgmester nyder at deltage i, er for de flestes vedkommende blevet udsat eller aflyst. Snakken ved kaffemaskinen med medarbejderne på kontoret er forsvundet, fordi vi i langt de fleste tilfælde sidder hjemme foran hver vores computer. Den uformelle og kollegiale snak med andre borgmestre rundt om i landet er næsten forsvundet, fordi vi ikke længere mødes fysisk men kun i cyberspace. Sådan kunne jeg blive ved.

Dan Turèll skrev på engang et digt med titlen ”Jeg holder af hverdagen”. Det er jeg meget enig i. Selvfølgelig er det irriterende ikke at kunne rejse frit, hvor man har lyst til det. Og jeg havde glædet mig til EM i fodbold, der måtte udsættes. Men der er de mange små ting i hverdagen, som jeg savner mest her under coronaen.

I virkeligheden er sandheden nok, at vi ofte først forstår, hvor meget noget betyder for os, når vi har mistet det. Sådan har jeg i hvert fald haft det siden marts. Og derfor glæder jeg mig også til vi igen kan begynde at fungere normalt og corona-frit igen – forhåbentlig inden alt for meget af 2021 er gået. Til vi igen kan fungere som kommune uden restriktioner, hjemsendelser, ekstraudgifter til værnemidler osv. Til vi igen som land kan bruge kræfterne på at diskutere de mange vigtige politiske udfordringer, der ligger og venter. Og til vi igen som borgere kan vende tilbage til den hverdag, som jeg tror, at mange af os savner mere, end vi lige havde regnet med.

Jeg ønsker alle en glædelig jul og et lykkebringende og corona-frit 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

En god kammerat: 14-årige Cecilie fra Risøhøj Håndbold er nomineret til kammeratskabspris og kan vinde 25.000 kr. til sit hold

Annonce