Annonce
Midtfyns Posten

Butikslivet i Ringe er presset: Genåbning er som befrielsen

Jonas Jakobsen, formand for Ringe Handelsstandsforening (t.v.) og Mickael Simonsen, aktivitetsformand i Ringe Handelsstandsforening, ser frem til, at butikkerne efter to måneders nedlukning igen kan åbne for kunderne. Foto: Hardy Hounsgaard
I to måneder har butikkerne været lukket, og det har betydet, at butikkerne er presset på likviditeten. Ringe Handelsstandsforening ser med glæde frem mod genåbningen af butikslivet og forventer stor opbakning fra de lokale kunder.

Ringe: Foråret er på vej, og det går også mod lysere tider for butikslivet.

Efter regeringens beslutning om, at butikkerne igen må åbne fra mandag den 1. marts, bobler det af glæde hos Ringe Handelsstandsforening.

- Genåbningen er som befrielsen. Vi er ikke fri fra coronaen, men vi har en stor glæde over, at vi nu igen kan åbne butikkerne og lukke folk ind. Vi har en følelse, som da man efter krigen rev mørklægningsgardinerne ned fra vinduerne, siger Jonas Jakobsen, formand for Ringe Handelsstandsforening.


Vi har en følelse, som da man efter krigen rev mørklægnings-gardinerne ned fra vinduerne.

Jonas Jakobsen, formand for Ringe Handelsstandsforening


Siden jul har butikkerne været lukket, og to måneder med lukkede døre har kunnet mærkes.

- Butikkerne er presset på likviditeten, når de ikke haft omsætning i to måneder. Butikkerne har manglet omsætningen fra julegavebytningen og har ikke kunnet sælge deres vintervarer, siger Jonas Jakobsen, der også er uddeler i Superbrugsen i Ringe.

Grafik: Mikkel Petersen
Annonce

Ingen har drejet nøglen

Foreløbig har ingen butikker i Ringe måttet dreje nøglen om under nedlukningen.

- Om der er butikker, der er lukningstruet, kan vi ikke udtale os om. Men det havde været katastrofalt, hvis nedlukningen havde varet en måned mere. Så ville flere være blevet kvalt, siger Mickael Simonsen, aktivitetsformand i Ringe Handelsstandsforening og indehaver af butikken Outdoor Fyn, der ligger på Torvet.

- Det er ærgerligt, at folk ikke har kunnet få byttet deres nye vinterstøvler, hvis de ikke passede, siger Mickael Simonsen, der understreger, at folk naturligvis kan få lov til at bytte deres julegaver, selv om tidsfristen er overskredet.

- Samtlige butikker vil naturligvis forlænge byttefristen, så folk kan få byttet deres julegaver, siger han.

- Butikkerne er presset på likviditeten, når de ikke haft omsætning i to måneder. Butikkerne har manglet omsætningen fra julegavebytningen og har ikke kunnet sælge deres vintervarer, siger Jonas Jakobsen, formand for Ringe Handelsstandsforening. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Attraktiv midtby gavner alle

I Ringe Handelsstandsforening er man ikke i tvivl om, hvilke konsekvenser det får, hvis folk ikke bakker op om det lokale butiksliv.

- Konsekvensen vil være, at så lukker butikkerne, og det vil være katastrofalt for alle. Vi skal have en midtby fyldt med butikker, for det gavner os alle. Vi er afhængige af den kundestrøm, der er igennem byen. I forhold til bosætning er det også attraktivt at have et levende butiksliv og et levende foreningsliv, siger Jonas Jakobsen, der udover at være formand for handelsstandsforeningen også er uddeler i Superbrugsen i Ringe.

- Fra min egen butik ved jeg, at kunderne er meget lokalt fokuseret. De vil helt sikkert være parat til at støtte de lokale butikker, siger Jonas Jakobsen.

- Vi mærkede en stor opbakning i efteråret, og folk er klar over, at hvis de ikke handler i butikkerne i dag, så har de dem ikke i morgen, supplerer Mickael Simonsen.

Annonce

Skærpede krav til plads

Men han advarer samtidig mod, at folk smider hæmningerne og vælter ind i butikkerne.

- Vi skal ikke alle stimle sammen i butikkerne den første dag efter åbningen. Vi skal stadigvæk overholde de restriktioner, der gælder, og håndterer vi ikke den her åbning med stor respekt, så bliver vi bare lukket ned igen, advarer Mickael Simonsen.

Når butikkerne åbner igen, skal kunderne have mere plads end tidligere. De nye, skærpede krav betyder, at der i butikker under 2000 kvadratmeter skal være mindst 10 kvadratmeter pr. kunde. Tidligere var kravet 4 kvadratmeter pr. kunde.

I Superbrugsen har man haft åbent hele tiden under nedlukningen, fordi dagligvarebutikker gerne måtte holde åbent. Og efter snart et år med coronarestriktioner har han gjort sine erfaringer.

- Vi har aldrig været oppe på det maksimale antal kunder, vi må have i butikken. Vi har løbende lavet tiltag for at styre kundestrømmen med plexiglas og pile, og vi har oplevet, at folk er gode til at sprede handlen ud. I stedet for kun at handle fredag eftermiddag og lørdag formiddag kommer de også i ydertimerne, hvor der ikke kommer så mange. Kundestrømmen er faldet, selv om omsætningen er steget, for folk køber ind færre gange, men er gode til at planlægge, så de køber større ind ad gangen, siger Jonas Jakobsen.

Annonce

Opsparet behov

Efter to måneder, hvor man ikke har kunnet handle, er der hos mange et opsparet behov for at komme ud i butikkerne.

- Når man har været buret inde i ni uger, så er der et afsavn at komme ud og handle. Vi har et godt butiksliv med en stor variation af butikker, og vi har ingen tomme butikslokaler nu, siger Mickael Simonsen.

- Med opbakning fra os alle sammen er der en rigtig god chance for, at vi alle kommer godt igennem den her krise, siger Jonas Jakobsen.

- Det havde været katastrofalt, hvis nedlukningen havde varet en måned mere. Så ville flere være blevet kvalt, siger Mickael Simonsen, aktivitetsformand i Ringe Handelsstandsforening og indehaver af butikken Outdoor Fyn. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Litteraturkreds om sorg

Annonce