Annonce
Midtfyns Posten

Corona og statsministeren

- Det virker som om hendes respekt for demokrati er noget mangelfuld, skriver Søren Clemmensen i sin klumme om statsminister Mette Frederiksen. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Annonce

Hjemme hos os er det indtil videre gået fint under nedlukningen af Danmark. Vi skulle have været på ferie i udlandet nogle få dage efter, at Mette Frederiksen deklarerede lukning, men vi har rejst så meget, at det ikke var noget større savn at blive hjemme. I vores familie og omgangskreds er der ingen smittede, og det er nok en kombination af fornuftige adfærdsregler fra Christiansborg og vores efterlevelse af reglerne.

Jeg synes, at statsministeren har truffet nogle gode beslutninger, baseret på sundhedsfaglig rådgivning, og jeg er faktisk både stolt og lidt overrasket over mine landsmænds evne til at forstå og efterleve instrukserne. Alt i alt et forløb vi som befolkning kan være tilfredse med. Min kone og jeg har tilbragt mere tid sammen end sædvanligt, og det er gået upåklageligt. Vi har aflyst den ugentlige søndagsmiddag med familien, som ellers har været tradition i snart 27 år. Først for et par uger siden begyndte vi igen at mødes.

Vi har haft det held, at golf er vores foretrukne sport, og da det foregår udendørs uden fysisk kontakt, var golfbanerne kun lukket ned i nogle uger lige i starten. Hurtigt kunne vi spille igen - under iagttagelse af diverse forholdsregler. Vi måtte kun spille to ad gangen, hver anden starttid var aflyst, og vi skulle spille med den samme makker hver gang. Klubhus og restaurant var lukket, vi kunne ikke klæde om og tage bad i klubben, boldvaskere, bænke og affaldsspande var afspærret, og flaget på green måtte ikke berøres. Fornuftige restriktioner.

Gradvis er der sket lempelser, og nu er alt næsten som før. Dog skal vi naturligvis følge de regler, som er gældende for alle. Men vi har kunnet dyrke vores sport, og vi har fået motion og masser af frisk luft.

På det seneste har jeg lagt mærke til, at der synes at være stigende utilfredshed med statsministeren, som mange mener er for egenrådig. Hvad havde man dog forventet? Da vi fik de første meldinger om en udligningsreform, skulle der presses og spørges meget, før andre end socialdemokraterne fik de tal og andre oplysninger, som lå til grund for forslaget. Og nu under krisen forlyder det, at Mette Frederiksen ikke, som hun ellers har sagt, har fulgt de oplysninger og råd, som hun har fået af sundhedsmyndighederne. Og hun nægter at fortælle, hvilken konkret myndighed, der kom med de anbefalinger, som hun byggede sine beslutninger på. Hun siger bare, at ”det var sundhedsmyndighederne”. Det er ikke kønt, og det virker som om hendes respekt for demokrati er noget mangelfuld.

Det falder helt i tråd med noget, som jeg ved regeringsdannelsen var fortørnet over. Mette Frederiksen kunne ikke nøjes med én spindoktor, men ansatte hele tre. Den ene fik endda sæde i et par råd, som ellers altid har været forbeholdt politikere. For ikke mange år siden kunne alle ministre klare sig med støtte fra de ansatte i ministerierne, fra departementschef og nedefter. Og der blev ikke skiftet ud, selv om en ny regering ikke var af samme farve som den afgående. Det var til enhver tid embedsmændenes opgave at betjene ministre og andre politikere korrekt.

I USA skifter man hele toppen af embedsværket ud, når der skiftes præsident, i hvert fald hvis den nye ikke tilhører samme parti som den forrige. Det har vi heldigvis været fri for i Danmark, fordi embedsmændene er loyale over for den til enhver tid siddende regering.

Hvis Mette Frederiksen ikke bliver en bedre demokrat, end hun er nu, og hvis hun er karrig med sandheden, kan jeg let miste den respekt, jeg faktisk har fået opbygget for hende de første otte uger af coronakrisen.

Om klummen

En stribe engagerede midtfynboer skiftes til at skrive klummen "Mit Midtfyn".

Denne uges skribent er 74-årige Søren Clemmensen, der er kommunalbestyrelsesmedlem for Det Konservative Folkeparti i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Søren Clemmensen er uddannet civiløkonom i 1970 og har været administrerende direktør for Lactosan A/S fra 1979-2004. Han er nu pensionist.

Han har været gift med Ulla siden 1965 og har to børn og to børnebørn.

Søren Clemmensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce