Annonce
Midtfyns Posten

De kalder hende Gitte Mor: Nu stopper hun på skolen - men helt færdig er hun ikke

Gitte Elbæk stopper efter 38 år som lærer på Ringe Fri- og Efterskole. Foto: Daniel Poulsen
Gitte Elbæk har været ansat på Ringe Fri- og Efterskole i en menneskealder. Fredag satte hun et foreløbigt punktum, da hun gik på pension efter 38 år.

Ringe: Efter fredag den 15. oktober får de 149 elever fra 2021/2022-årgangen på Ringe Fri- og Efterskole ikke længere muligheden for at kalde på Gitte Mor. Efter 38 års tro tjeneste som efterskolelærer i både kreative fag samt dansk og tysk kalder pensionen på 62-årige Gitte Elbæk.

Nu er tiden kommet til, at dagene skal bruges på andet end arbejde. Hendes motto har gennem alle årene været det samme; lediggang er roden til alt ondt.

Derfor købte Gitte Elbæk en symaskine i lørdags, så hun har noget nyt at beskæftige sig med, men det er nu ikke aktiviteter, som den garvede efterskolelærer mangler.

Annonce

Det seneste års tid har Gitte Elbæk været frivillig i Ringe Bio og udover at have set en masse nye film, har hun også fået noget andet med fra lokalerne på Østergade.

- Dette job er jeg rigtig glad for. Jeg har mødt mange hyggelige mennesker dernede, siger Gitte Elbæk.

10.C på Ringe Fri- og Efterskole er en de sidste klasser, som Gitte Elbæk underviser i dansk. Foto: Daniel Poulsen

Netop nye mennesker har været et omdrejningspunkt de knap seneste 40 år i både fritiden og på Ringe Fri- og Efterskole. Sammenlagt har Gitte Elbæk været lærer i 38 år, og med cirka 120 elever per årgang har kvinden med de mange talenter nået at lære mere end 4500 mennesker at kende.

Det er lidt sjovt, at jeg har været her så mange år, at jeg og har haft mange af mine elevers forældre. Sidste år på mit danskhold var der fem forældre, som havde været elever her før.

Gitte Elbæk, efterskolelærer på Ringe Fri- og Efterskole

Det bliver dermed et af de største afsavn for Gitte Elbæk, når hun ikke længere skal introducere nye elever for eksempelvis tyske forholdsord.

- Jeg vil helt sikkert komme til at savne mine elever, kolleger og undervisningen. Det er den daglige gang på efterskolen, som jeg har haft i mange dage, uger, måneder og år.

Løn for morgenvækning

Det er først, da avisens udsendte ringer for at aftale et interview, at alvoren går op for Gitte Elbæk, når hun stopper som efterskolelærer.

- Det går op for én, at 38 år alligevel er noget. Jeg kan også høre på mine elever, at de tænker: Hold da op. Det er lang tid. Når vi er på undervisningsgangen, hvor alle elevbilleder hænger, så skal vi gå et langt stykke , næsten til dem uden farver, før jeg begynder at være med på billederne, fortæller Gitte Elbæk med et stort grin og forsætter:

- Det er lidt sjovt, at jeg har været her så mange år, at jeg også har haft mange af mine elevers forældre. Sidste år på mit danskhold var der fem forældre, som havde været elever her før. Fire af dem dannede to par, og de havde sendt deres børn afsted. Der var nogle, som var blevet kærester på stedet, så man kan virkelig få noget ud af et efterskoleophold.

Blå bog

Gitte Elbæk (62 år) er efterskolelærer på Ringe Fri- og Efterskole gennem 38 år. 

Uddannet håndarbejdslærer fra Håndarbejdsseminariet i Kerteminde.

Linjefag i tysk fra Skårup seminarium.

Linjefag i dansk fra Nr. Nissum Seminarium.

Var i de første par år både fri- og efterskolen, men har siden undervist på efterskolen.

Har i de seneste år undervist 10. klasser i dansk, tysk samt i valgfaget tekstil og design.

Oprindeligt startede Gitte Elbæk ud med at undervise i pigegymnastik, kjolesyning og maskinskrivning.

Bor i Dalager i Ringe med sin mand. Har to voksne sønner.

Har undervist i kalligrafi (skønskrift) og stenmaling i mange år.

Efterskolelivet er langt fra et 8-16-job. Det kræver i mange tilfælde opbakning fra hjemmefronten for at få weekend- og nattevagter til at hænge sammen med familielivet.

En af de sidste opgaver, som Gitte Elbæk skal have, er, at et hold elever skal kreere en halsedisse til årets skitur, der går til Østrig. Foto: Daniel Poulsen

Den har Gitte Elbæk altid haft med sig, og da hendes ældste søn, som nu er voksen, var fem-seks år, faldt der en sjov bemærkning af i forbindelse med en morgenvagt.

- Han var med til morgenvækning, hvor vi gik ind på hvert værelse og sagde godmorgen. Han siger så: Får du virkelig penge for det?

Annonce

Svømmehallen koster stadig 10 kroner

Udover morgenvækninger, som Gitte Elbæk har haft mange af i årenes løb, er der også ting, som stadigvæk er de samme, da læreren startede på skolen.

- Min nøgle har fulgt mig lige siden 1983, og den har ikke været skiftet ud. Den har holdt i 38 år. Vi låser meget op og i, kan jeg love dig for. Der er kommet andre udendørsnøgler, men den ene har jeg altid haft, siger Gitte Elbæk, der også har let ved at huske prisen, når eleverne gerne vil benytte sig af den nærliggende svømmehal.

Gitte Elbæk viser her den famøse nøgle, som har fulgt hende gennem tykt og tyndt i 38 år på Ringe Fri- og Efterskole. Foto: Daniel Poulsen

- Svømmebilletter til eleverne kostede 10 kroner dengang, og det gør de stadigvæk. Billetten køber de her hos os, og så afleverer de den til svømmehallen. De 10 kroner har vi holdt ved.

Annonce

Et arbejde to gange om ugen

Gitte Elbæk fortæller, at hun allerede inden den sidste arbejdsdag på efterskolen har flere planer for, hvad der skal ske, når hun går på pension.

- Jeg har alt for mange planer. Jeg er håndarbejdsuddannet og har været kreativ med de ting, som jeg har lavet. Jeg har undervist i stenmaling og maler akrylbilleder.

Hun tilføjer, at tanken om at stoppe helt på arbejdsmarkedet endnu ikke har strejfet hende.

- Jeg kunne godt tænke mig at finde et lille job et par dage om ugen. Det kunne være sjovt at være julehjælp et eller andet sted, og derfor er jeg nysgerrig på, hvad der kommer.

Efterskolelæreren er også et par gange om måneden frivillig kustode på Egeskov Slot, hvor Dansk Camping Union har en fast udstilling om campinglivet.

I 2012 fik Gitte Elbæk sit bud på, hvordan man forvandler stof om til så mange tasker som muligt, med i strikkemagasinet Hendes Verden. Foto: Daniel Poulsen

Hvert år starter et nyt kuld af håbefulde elever på landets efterskoler, og det er i den forbindelse, at Gitte Elbæk kigger vemodigt tilbage, når de 10 efterskolemåneder er ved at nå sin ende.

- Det er et minde, der brænder sig fast hvert eneste år, når de unge mennesker, der kommer her på stedet, udvikler sig, bliver modige og lærer sig selv at kende. Vi sender dem ud af døren som nogle unge ansvarlige mennesker.

Den 38 år lange karriere som efterskolelærer blev markeret ved en lukket reception fredag den 15. oktober, hvor Gitte Elbæk havde den sidste arbejdsdag på Ringe Fri- og Efterskole.

Gitte Elbæk stopper efter 38 år på Ringe Fri- og Efterskole. Foto: Daniel Poulsen


Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Store babser i forhaven vækker opsigt: Har Berit lavet Fyns sjoveste græskarfamilie?

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

De spillede bordtennis i mørke

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Store smededag for børn

Midtfyns Posten

Formand glad for ny aftale med greven: Egeskov Marked fik overskud trods færre kræmmere

Midtfyns Posten

Anitas græskar var 20 kilo tungere end forventet: Måtte alligevel nøjes med ottendepladsen

Midtfyns Posten

Ringe skal være Fyns vildeste halloween-by: De pynter Ringe op med uhygge for 50.000 kroner

Midtfyns Posten

Halloween skal trække folk til Midtfyn: Derfor bruger de 50.000 kroner på at gøre Ringe uhyggelig

Midtfyns Posten

Konkurrence: Lav et halloween-græskar og vind billetter til en tur i frygtens skov

Midtfyns Posten

Efter mere end 100 år i historisk ejendom: Nu flytter Danske Bank

Midtfyns Posten

Klumme: I en sorggruppe kan sorgen få opmærksomhed

Midtfyns Posten

Høstsalmer i Kværndrup Kirke

Midtfyns Posten

Prøv at spille petanque

Midtfyns Posten

Nye elektroniske tavler i skytteforening: Prøv at skyde i Sødinge

Midtfyns Posten

Vampyrer, hekse og zombier i slotsparken: Halloween på Egeskov i efterårsferien

Midtfyns Posten

De kalder hende Gitte Mor: Nu stopper hun på skolen - men helt færdig er hun ikke

Midtfyns Posten

Efterårsferieåbent på Ringe Museum

Midtfyns Posten

Odense Politiorkester på Egeskov

Midtfyns Posten

Halloween i børnehøjde: Forest of Fear på gammel landejendom uden for Ringe

Midtfyns Posten

Biblioteket stiller skarpt på cybersikkerhed

Midtfyns Posten

Ugens film: Dronning på lærredet i Ringe Bio

Midtfyns Posten

Anders And på fynsk skattejagt på Egeskov: På sporet af et glemt H.C. Andersen-eventyr

Midtfyns Posten

Se de smukke efterårsbilleder: Anita har taget kameraet med i de midtfynske skove

Midtfyns Posten

Den gamle anlægsgartners have har ildrøde farver: Vil du se min smukke have?

Annonce