Annonce
Midtfyns Posten

De svinger leen for naturen: Sommerfuglene, insekterne og orkideerne er vilde med det her

Arne Vingum og Hanne Munk Plum er i gang med leerne på Hestebakken i Svanninge Bakker. Bagerst med ryggen til ses Erik Ehmsen, der opererer lidt højere oppe ad skråningen. Foto: Palle Søby
Medlemmerne af Faaborg-Midtfyns lelav gør en kæmpe forskel, når de rykker ud med leer for at rydde græs og ukrudt i værdifulde naturområder som Svanninge Bakker og Snarup Mose. Det øger artsdiversiteten, fordi det skaber levesteder for en masse vigtige insekter, sommerfugle, orkideer og andre planter.

Faaborg-Midtfyn: Man kan ikke forestille sig nogen flottere efterårsdag. Og man kan ikke forestille sig noget smukkere sted. Hestebakken i Svanninge Bakker.

Det er her, på en lille parkeringsplads ved Bjergevej 10, at avisen møder Faaborg-Midtfyns lelav.

Naturvejleder Erik Ehmsen fungerer som tovholder for lelavet. Han har kontakten til lodsejerne, og han får den naturfaglige ekspertise og de praktiske grise i lelavet til at spille sammen. Foto: Palle Søby

Lelavet har eksisteret i cirka tre år og tæller i dag 20 medlemmer. 14 mænd og seks kvinder.

Annonce

I dag er syv af dem - seks mænd og en kvinde - mødt op for at svinge leen på Hestebakken. Den er en af de allermest værdifulde lokaliteter i Svanninge Bakker og for så vidt i hele kommunen. Men for at den kan blive ved med at være det, er det nødvendigt, at nogen gør noget.

Og det er lige præcis, hvad lelavet gør i dag. Med nyslebne leer går de til angreb på græs, ukrudt og andre vækster, som ville få det hele til at gro til, hvis området bare fik lov at ligge hen.

Flot og professionelt ser det ud, når Faaborg-Midtfyns lelav går i aktion. Foto: Palle Søby

Sydvendte skråninger

- Hernede i den sydlige del af Danmark, fx Voderup Klint på Ærø og her Svanninge Bakker med Hestebakken, har vi nogle fantastiske lokaliteter, fordi der er nogle bakker, som ligger sydvendt, så når solen står ind, er det en ren solfanger. Så her er nogle planter og noget liv, som ikke findes længere oppe i Danmark. Hestebakken har altid været kendt som et fantastisk entomologisk sted, og det vil vi rigtig gerne vil holde lysåbent. Noget af det er nærmest sprunget helt i skov, men en del er det ikke længere, fordi vi har gået her med le og ørnenæb og buskrydder, fortæller Niels Lykke.

Han er entomolog og ekspert i dag- og natsværmere - og han udgør en del af den naturfaglige ekspertise i lelavet.

Det var Arne Vingum, der for tre år siden søgte kommunen om penge til at starte et lelav. Bag ham entomolog Niels Lykke, som udgør en del af den naturfaglige ekspertise i lelavet. Foto: Palle Søby

- Vi snakker med Naturstyrelsen om, hvilke dyr vi skal have til at græsse her. Lige nu tester vi, hvordan det virker med geder. Nu prøver vi at rydde så godt, vi kan, og hvis vi kan holde det lysåbent, kommer der masser af blomster, som igen vil tiltrække masser af insekter, og så vil nogle af de arter, der er forsvundet, komme tilbage, forklarer Niels Lykke.

Annonce

Plads til alle

- Ja, vi har eksperterne i entomologi (insekter, red.). Så har vi lodsejerne, altså dem, der ejer de her naturområder. Det vil sige Naturstyrelsen her i Svanninge Bakker og Aage V. Jensens Fonde i Snarup Mose. Og så har vi de praktiske grise i lelavet, forklarer Erik Ehmsen, naturvejleder, ornitolog og tovholder for lelavets indsats i Svanninge Bakker og Snarup Mose.

Hele banden samlet på Hestebakken - de seks mænd og en kvinde, der er med denne eftermiddag. Fra venstre Jakob Bonde Hansen, Niels Lykke, Frands Jeppesen, Michael Jensen, Hanne Munk Plum, Erik Ehmsen og Arne Vingum. Foto: Palle Søby

- Men man behøver ikke vide en masse om insekter eller være lespecialist for at være med. Hvis bare man vil gøre noget godt for naturen, kan vi sagtens finde noget, alle kan være med til. Alle kan lære at slå med le, og der skal jo også være nogle til at slæbe grene, tilføjer Erik Ehmsen.

Annonce

Tre indsatsområder

- Vi laver pleje her på Hestebakken, som er meget vigtigt insektmæssigt. Så laver vi plejer i en mose længere nede i Svanninge Bakker i et område, hvor der er orkideer. Og endelig laver vi pleje i Snarup Mose, fortæller Erik Ehmsen.

- Op ad den her skråning er der måske 60-70 forskellige arter af planter, og hvis du bare går derned, er der måske kun 10-15 forskellige planter. Og det er, fordi der ikke er næringsstoffer, fordi det bliver græsset ned, og fordi det er så tørt, som det er. Fx er her timian, som man bruger i madlavning. Den vokser her, og sommerfuglene er vilde med timian, fordi der er masser af sukkerstoffer i, forklarer Erik Ehmsen.

Af og til skal leerne slibes for at fungere ordentligt. Foto: Palle Søby

Da lelavet blev dannet for tre år siden, var Snarup Mose det første sted, de gik i gang.

- I Snarup Mose fik vi ryddet højmosen, som var ved at gro til i birk og tørst. Aage V. Jensens Fonde ejer området og satte en mand på med buskrydder, som skar det hele. Derefter kom lelavet, ikke med leer, men vi hjalp med at smide presenninger ud, og så trak vi det hele væk, så højmosen blev åben igen, fortæller Niels Lykke.

Annonce

Naturpleje og hygge

Det var oprindelig Arne Vingum, der tog initiativ til lelavet ved at søge penge fra kommunen for cirka tre år siden, og det er ham, der indkalder de andre i lelavet, når de skal ud og rydde et område med le.

Der er flest mænd i lelavet, men også kvinder. En af dem er Hanne Munk Plum, som bor i Odense, men gerne tager turen til Svanninge Bakker, når der skal gøres en indsats for naturen med le. Foto: Palle Søby

- Jeg har altid haft lyst til at lave naturpleje, og jeg har lært at slå med le, fra jeg var helt lille, da min far havde et lille husmandssted, fortæller Arne Vingum.

- Det er jo ikke tivolioplevelse, men vi går og hygger os. Og så er der en vigtig ting: Når vi mødes, skal vi have noget at spise og lidt at drikke. Nogle kommer jo direkte fra arbejde. Så er det enten Erik eller mig, der tager noget mad med. Lodsejeren betaler, det vil sige i det her tilfælde Naturstyrelsen og Aage V. Jensens Fonde, når vi er i Snarup Mose, fortælle Arne.

Sommerfuglen okkergul pletvinge er en af de arter, der nyder godt af lelavets ihærdige indsats i Svanninge Bakker og Snarup Mose. Foto: Palle Søby

- Vi er et par stykker, der er begyndt at lave leer selv. Jeg er gammel tømrer, så jeg har værktøjet, og hver mandag i vinteren kører vi en "drengeaften", hvor vi går og laver leer. Og Arne laver selv river, fortæller Frands Jeppesen.

På den måde går alting op i en højere enhed hos lelavet, der kommer godt ud over stepperne, mens efterårssolen kaster sit gyldne og stadig lavere lys på Hestebakken.

Nu er det tid til en velfortjent pause, og Erik Ehmsen finder sandwich og øl frem. Så bliver det ikke meget bedre - sådan en smuk efterårsdag i Svanninge Bakker.

Frands Jeppesen er gammel tømrer og er begyndt at lave leer selv. Foto: Palle Søby


I dag er det Erik Ehmsen, der har sørget for proviant: Lækre sandwich fra Super Brugsen. Foto: Palle Søby
Lelavet på vej gennem den smukke natur til Hestebakken, som er en perle i Svanninge Bakker. Foto: Palle Søby
Så er alle kommet, og dagens indsats med leerne kan begynde. Foto: Palle Søby
Erik Ehmsen er oprindelig uddannet lærer, men er i høj grad også kendt som naturvejleder og ornitolog. Blandt andet ved han alt om havørne. Foto: Palle Søby


Jakob Bonde Hansen, Erik Ehmsen og Hanne Munk Plum i gang med på Hestebakken. Foto: Palle Søby
Arne Vingum, Erik Ehmsen, Jakob Bonde Hansen og Frands Jeppesen i gang med at slibe deres leer. Foto: Palle Søby
Lelavet mødes denne dag på en lille parkeringsplads ved Bjergevej 10 i Svanninge Bakker. Herfra går de et lille stykke hen til Hestebakken, hvor de skal rydde græs og ukrudt med le. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Julekoncert med traditioner i Gislev Kirke

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Ny intern sælger hos Carsten Holm

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Udvider sæsonen: Egeskov er nu også åbent om vinteren

Midtfyns Posten

Bentes brunsvigere blev et stort hit: Men nu er det slut - bageri lukker ned efter 26 år

Midtfyns Posten

Bankospil med ænder på spil

Midtfyns Posten

Lyset og glæden: Julekoncert med vokalgruppen MandHatten

Midtfyns Posten

Især én slags julepynt var et hit: Børn pyntede op til jul i Netto

Midtfyns Posten

Før og nu: Kværndrup Kro har i mange år været et knudepunkt for de vejfarende

Midtfyns Posten

Legeplads til en halv million taget i brug: Friskole har fået ny legeplads

Midtfyns Posten

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Midtfyns Posten

Litteraturens dag for unge på Ringe Bibliotek

Midtfyns Posten

MusikStationen i julehumør

Midtfyns Posten

Smag nogle af kongerigets bedste oste på Egeskov Slot

Midtfyns Posten

Fandt dem på skraldepladsen: Nu juler 200 nisser i historisk vandmølle

Midtfyns Posten

Ugens film: Unge helte og Ghostbusters i Ringe Bio

Midtfyns Posten

Morten savnede julestemning: Traktor udsmykket med masser af lyskæder

Midtfyns Posten

Igen en stor aften for Årslev Musikforening

Midtfyns Posten

Præstens klumme om julekalendere og de rare gentagelser: Glædelig ventetid

Midtfyns Posten

På sporet af julen i Ferritslev Fritidshus

Midtfyns Posten

22 år med cigaretter, øl, blade, slik og spil: Jens ved, hvad kunderne vil have

Midtfyns Posten

Julekoncert med Det Fynske Kammerkor

Midtfyns Posten

Pral af din by: Vi ved godt, at vi er afhængige af hinanden

Midtfyns Posten

Husker du rambuktyveriet for seks år siden: Gummiged smadrede banken

Annonce