Annonce
Midtfyns Posten

Den nye præst i Kværndrup valgte en ny livsbane

Søren Ildved føler sig privilegeret over at være præst på så smuk en arbejdsplads som Kværndrup Kirke, der blev opført i 1100-tallet. Foto: Hardy Hounsgaard
Søren Ildved er som 46-årig netop tiltrådt sin første præstestilling. Den nye præst i Kværndrup erkendte midt i livet, at han skulle skifte spor.
Annonce

Kværndrup: Søren Ildved var omtrent midt i livet og etableret med kone og barn, da han begyndte at læse teologi på Københavns Universitet for fem år siden.

I dag er han som 46-årig nyordineret præst, og han er netop tiltrådt sit første præsteembede som den nye sognepræst i Kværndrup.

- Jeg læste filosofi og religion som sidefag på universitetet i Odense i 90'erne, hvor jeg blev uddannet cand.mag. Jeg læste blandt andet om buddhisme og hinduisme og læste bibeltekster, og det var jeg meget glad for. Undervejs begyndte det at dæmre for mig, at det nok skulle have været teologi, jeg skulle have læst. Men man tager jo ikke lige to uddannelser, siger Søren Ildved.

I stedet fuldførte han cand.mag.-studiet og har blandt andet arbejdet som filmanmelder og som kommunikationsmedarbejder.

Annonce

Konfirmationslejr

Men teologien var stadigvæk en del af hans tankesæt, og interessen blussede igen op i forbindelse med hans søns konfirmation.

- Min søn blev konfirmeret i Munkebjerg Kirke i Odense, og jeg var frivillig på en konfirmandlejr i to-tre dage som en del af konfirmationsforberedelsen, fortæller han.

Søren Ildved foran altertavlen i Kværndrup Kirke, hvor han netop er blevet indsat som præst. Foto: Hardy Hounsgaard

Han besluttede sig for at forfølge sin drøm og begyndte på teologistudiet.

- Det er en lang uddannelse og tager normalt seks år, men på grund af min tidligere uddannelse kunne jeg nøjes med fire et halvt år. Jeg læste på Københavns Universitet og blev færdiguddannet i januar i år. Herefter læste jeg et halvt år på pastoralseminariet, fortæller Søren Ildved, som søgte og fik jobbet som sognepræst i Kværndrup.

Søren Ildved

Søren Ildved er 46 år og er pr. 1. september ansat som præst i Kværndrup Sogn.

Som ung blev han uddannet cand.mag i filosofi og religion og har i flere år arbejdet med blandt andet formidling, inden han i år blev han uddannet cand.theol.

Han er opvokset i Nordsjælland og har de seneste 25 år boet i Odense.

Præstestillingen i Kværndrup er hans første præsteembede.

Han bor i præstegården i Kværndrup med sin kone og 21-årige søn.

Kværndrups tidligere præst, Dorte Wittup Winther, stoppede efter 11 år med udgangen af august 2019, og i mellemtiden har Mattias Skærved været afløser.

Han er netop flyttet ind i den smukke, gule præstegård på Kirkevej i Kværndrup sammen med sin kone og 21-årige søn.

- Vi ville gerne bo på Fyn, siger Søren Ildved, der oprindelig er fra Nordsjælland og opvokset i  Hareskovby lidt nord for København.

Annonce

Den fynske mentalitet

For 25 år siden flyttede han til Odense, da han begyndte at læse til cand.mag, og han trives godt blandt fynboer.

- Den fynske mentalitet ligger godt til mig. Fynboer er åbne, godmodige og uhøjtidelige. De har et positivt sind og tager tingene, som de kommer.


Den fynske mentalitet ligger godt til mig. Fynboer er åbne, godmodige og uhøjtidelige. De har et positivt sind og tager tingene, som de kommer.

Søren Ildved, ny præst i Kværndrup


Han oplevede en forskel mellem københavnere og fynboer.

- I København måtte jeg kæmpe med albuerne for at komme ind i busserne. I Odense var folk venlige og gav plads, fortæller han.

Annonce

Genkendt i brugsen

Nu har han skiftet lejligheden i Odense ud med den store præstegård tæt på landlige omgivelser. Der bor cirka 1700 i Kværndrup by og 2400 i sognet.

Selv om Kværndrup er en stationsby, så vil de fleste storbymennesker nok betegne det som ude på landet. Og sognets nye præst er glad for, at han er kommet til en mindre by.

- Jeg er en semi-offentlig person, og jeg har det fint med at blive genkendt, når jeg er ude i samfundet. Det er ikke alle, der ville bryde sig om det. Men jeg ser det som en gave, at afstanden til præsten er mindre her. Folk må gerne se, at det er ham, der køber mælk og rugbrød i brugsen, siger Søren Ildved, der gerne vil være en nærværende præst.

Annonce

Større livserfaring

Med sine 46 år har han en større livserfaring end andre nyuddannede kolleger.

- Jeg har haft mine oplevelser af sorg og modgang, og forhåbentlig er det med til at give mig noget bund til det at være præst. Jeg vil gerne tage fat på de store spørgsmål i livet og bidrage med en levende og nutidig udlægning af evangeliet, siger Søren Ildved.

Hans arbejde som præst er naturligvis meget mere end det at stå på prædikestolen i kirken søndag formiddag.

Han begynder at forberede sin prædiken allerede om mandagen.

- Jeg læser teksten om mandagen og reflekterer over tingene i løbet af ugen. Jeg bliver også inspireret af de mennesker, jeg møder og snakker med, siger Søren Ildved, mens han viser rundt i den store, gamle kirke, der blev bygget i 1100-tallet og ligger højt på en bakketop i Kværndrup.

- Jeg er privilegeret ved at have sådan en arbejdsplads. Den er så flot, siger han og smiler.

Annonce

Varm modtagelse

Lyden af børnestemmer fra legen i frikvarteret på Tre Ege Skolen lige over for kirken breder sig op til den hvidkalkede kirke på bakketoppen.

- Jeg kommer forhåbentlig til at konfirmere dem og måske døbe deres børn engang, siger den nye præst, der glæder sig over den varme modtagelse, han har fået.

- Da vi lige var flyttet ind, vinkede min genbo til mig og råbte "Velkommen til præstegården." Jeg er blevet modtaget godt og er glad for den store interesse, siger Søren Ildved.

Søren Ildved på prædikestolen i Kværndrup Kirke. Den nye præst er 46 år og er nyuddannet cand.theol. Foto: Hardy Hounsgaard
Kalkmalerier pryder en del af hvælvingerne i loftet i Kværndrup Kirke. Foto: Hardy Hounsgaard
Kværndrup Kirke ligger højt på en bakketop i stationsbyen, omkranset af store træer. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Halloween i Ryslinge

Midtfyns Posten

Allehelgen i Nazarethkirken

Midtfyns Posten

Morgensang i Nr. Lyndelse Kirke

Annonce