Annonce
Midtfyns Posten

Den skæve vinkel: Lokalpolitiker har for længst opgivet at være moderne

Morten Schjøtt mener, at meningen med livet er livet - og det forandrer sig hele tiden. Arkivfoto: Robert Wengler
Lokalpolitiker Morten Schjøtt (EL) ville gerne være pilot eller sprechstallmeister i et cirkus eller pilot, da han var barn. Og så kunne han godt tænke sig, at der fandtes UFO’er. Bliv klogere på en anden side af lokalpolitikeren i interviewet her.
Annonce

Hvad fik du til frokost søndag?

- Det var vist nogle lakridskugler og jordbær.

Hvilken regel har du sværest ved at følge?

- Reglen om, at flertallet har ret. I det daglige er det nok at huske, at arbejde kommer før fornøjelser.

Tror du, at der findes UFO’er?

- Nej. Men jeg har lyst til, at de findes – det ville gøre vores verden så meget større. Men lige nu ville det nok stride mod den fysik, vi kender til.

Er der en mening med livet?

- Ja og nej. Meningen med livet er livet, og det forandrer sig hele tiden. Altså noget med at være opmærksom og påskønne øjeblikket og mulighederne, som også er de levende omkring én. Til sidst skal man bare give slip og tro på, at verden fortsat er fuld af liv.

Om serien: Den skæve vinkel

Når journalister interviewer politikere, plejer vi at tale om politik. 

Når vi interviewer erhvervsledere, handler det om deres virksomheder. 

Når vi interviewer kulturpersonligheder, handler det om deres kunst. Men sådan er det ikke i "Den skæve vinkel".

I interview-serien "Den skæve vinkel" er konceptet, at vi beder en række af vores sædvanlige interviewpersoner svare på spørgsmål, som ligger helt uden for det, vi plejer at spørge dem om.

Det kommer der både interessante, overraskende, rørende og morsomme svar ud af.

Serien bliver trykt i Midtfynsposten og Ugeavisen Faaborg.

Er du for eller imod dødsstraf?

- Imod. Ikke hundrede procent kategorisk, men jeg har det meget svært med et samfund, hvor nogle skal være bødler, og hvor en dom ikke kan gøres om, hvis der er fejl. Målet med livet er jo også at blive klogere undervejs, så hvis vi bare slår folk ihjel, bliver vi så ikke alle sammen kun dummere?

Er det okay at købe sex?

- Det er ikke en god idé, i hvert fald. Det fastholder en dum historie om forholdet mellem mænd og kvinder (også selvom det er mellem mænd eller omvendt, kvinder, der køber sex), og giver så mange muligheder for mindreværd og et liv på vrangen. Men vi har et problem med at gemme sex væk, så jeg forstår godt, at det er svært at tale om lyst, ulyst og relationer – så er det nemmere med købesex. Men altså ikke løsningen.


Jeg har opgivet at være moderne for længst, men jeg håber stadig at komme til at bo og leve i overensstemmelse med klimamålene og samhørighed.

Morten Schjøtt


Hvad vil det sige at være moderne?

- Noget, som er splatumuligt for alle os over 50. At gøre ny ting på en ny måde – sammen med alle andre - og gerne helt at glemme, at der er en kæmpe forhistorie. Jeg har opgivet at være moderne for længst, men jeg håber stadig at komme til at bo og leve i overensstemmelse med klimamålene og samhørighed.

Hvad er det mest pinlige, du har gjort?

- Det har jeg slet ikke lyst til at huske. Jeg synes, jeg har været involveret i så mange misforståelser, at det er pinagtigt. Men det er jo egentlig noget andet. Efter jeg er blevet voksen, er jeg blevet bedre til at se på intentionen. Derfor føler jeg mig alligevel godt dum fra tid til anden. Plus alle de åbenlyse fejl, jeg har lavet (laver!).

Ville det være sjovt at bo i Tivoli?

- Indimellem. Forudsat at piratskibet kunne lette anker og sejle ud midt på søen, når man var færdig med at spise i Grøften!

Hvornår blev du voksen?

- Da min mor døde i 2011. Så var jeg pludselig i den generation, som stod for tur næst, og det har jeg brugt som afsæt. Jeg har godt nok stadig min far og flere andre slægtninge, men jeg tænker, at ansvaret nu hviler på vores generation.

Morten Schjøtt

Morten Schjøtt har siddet i kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn siden 2014.

56 år gammel og er født i Stege på Møn.

Bor sammen med sin hustru i Ryslinge i en bevaringsværdig ejendom.

Har tre voksne børn.

Har lige færdiggjort en tjans som corona-assistance på Tre Ege Skolen og er nu jobsøgende.

Fritiden bliver oftest brugt på hus, have og familie.

Er der nogen, der er bedre end andre?

- Ja, da. Men ikke nogen, der er mere værd. Jeg tænkte som ung, at alle kunne lære alt, og det har jeg måttet revidere. Men alle kan lære noget, og alle skal lære noget, for ellers stopper verden, og dialogen bliver meningsløs.

Hvad ville du være som barn?

- Pilot eller sprechstallmeister i et cirkus. Senere musiker. Politiker er en runner-up, men jeg syntes dengang, det var svært at have en fornuftig mening om noget som helst. I dag er det bare hårdt arbejde.

Hvad husker du bedst fra din barndom?

- Somrene. Friheden. Min storebror (min lillebror er 7 år yngre), masser af udflugter, mine venner, min mor, der læste højt, sankthans med min mormor og et besøg på et svineslagteri, som var slemt. En hel masse slik og oceaner af tid i skolen. Mest glade minder, iblandet spørgsmål som ”hvorfor det” og ”hvad skal der nu ske” (vi flyttede en del) og så fornemmelsen af at kunne mere og mere uden helt at have retning på, hvad det skulle bruges til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce