Annonce
Midtfyns Posten

Det regnede med gnister: Branden i Rolfsted Mølle

Rolfsted Mølle cirka 1930. Foto: Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Arkiv
Går man i dag en tur hen ad Skindegyde i Rolfsted, kan man stadig se, at der er et hus med stråtag nord for gaden, men murede og teglstensbelagte huse mod syd. Og det skyldes vindretningen 9. juni 1918, fortæller Thorkil Jacobsen fra Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Arkiv.
Annonce

I juni måned 1918 var første verdenskrig i sit sidste år, men det var bestemt ingen selvfølge, at Tyskland ville tabe krigen. De havde tværtimod startet en offensiv, som trængte de allierede på tilbagetog i Frankrig. Den 10. juni fyldte krigens ulykker godt op i ”Fyens Stiftstidende Adresse, politisk- og Avertissementstidende”. Tyske ubåde skabte skræk ved den amerikanske kyst, to sønderjyder var dræbt i krigen, og epidemier hærgede i Rusland. Men det var nok en anden og mere hjemlig ulykke, der fangede folks opmærksomhed her på egnen: søndag 9. juni var hele fire ejendomme brændt ned til grunden i Rolfsted, og ejerne ville lide store tab, fordi bygningerne var underforsikret.

Søndag 9. juni om eftermiddagen var Møller Petersen ude i marken for at tilse kornet, da han klokken 16 så røg fra ejendommen, og da han nåede hjem, var gården omspændt af flammer. Bygningerne var stråtækte, og intet blev reddet. Nogle høns og svin indebrændte. Dog undgik ”det elektriske kraftanlæg” ødelæggelsen og kunne hurtigt tages i brug igen til trods for, at det umiddelbart var blevet standset af nogle sammenstyrtede mure. Et større parti korn på 100 tønder land var akkurat ikke blevet hentet til møllen endnu, så det tab blev undgået.

Et kig i arkivet

Vores folkemindesamlinger og lokalarkiver er fyldt med historier om folk og fæ, der har haft og har betydning for vores landsbyer og lokalsamfund i dag.

Vi har bedt arkiverne dykke ned i de mest dramatiske, spændende og interessante fortællinger for at kunne dele dem med jer læsere.

Lokalarkiverne og folkemindesamlingerne bidrager på skift med historier fra vores lokalområder.

Annonce

En regn af gnister

Vinden var i vest, og selv om den ikke var særlig kraftig, førte den en regn af gnister med sig, som satte ild til tre andre stråtækte ejendomme umiddelbart øst for Møllegården, nemlig P. Rasmussens enkes hus, Christian Rasmussens ejendom og Christian Jensens gård. Her fik man dog så langt et varsel, at man nåede at få det meste af indboet ud. Chr. Rasmussens stuehus var dækket med tegl, og derfor blev denne bygning reddet.

Der kom hurtigt en del sprøjter og vandvogne til, da ilden jo kunne ses langt væk, men en brandsprøjte årgang 1918 kunne ikke stille meget om mod et brændende stråtag, så nogle af brandmændene slog sig ned om et de borde, der var reddet. Der kom hundredvis af nysgerrige til, og de kunne endnu klokken 7 se det brænde i hustomterne, hvor kun de nøgne skorstene stak op. De kunne også se brandmændene omkring et bord nede i engen fordrive tiden med kortspil.

Brandårsagen var ikke umiddelbart kendt, og et brandforhør nogle dage senere af gårdens karle og piger bragte ikke en opklaring nærmere. Der havde ikke været strøm i ledningerne, så kortslutning var udelukket. Men Fyens Stiftstidende sluttede meget fornuftigt med at gætte på, at der har været tale om en eller anden form for uforsigtighed med ild.

Går man i dag en tur hen ad Skindegyde i Rolfsted, kan man stadig se, at der er et hus med stråtag nord for gaden, men murede og teglstensbelagte huse mod syd. Og det skyldes altså vindretningen 9. juni 1918.

Rolfsted Mølle åbner i øvrigt døren på Dansk Mølledag 16. juni. Det er gratis og alle er velkomne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

SF har valgt ny bestyrelse

Midtfyns Posten

Affaldsindsamling i Gislev

Annonce