Annonce
Midtfyns Posten

- Det sværeste ved at få kræft var skyldfølelsen overfor mine børn

55-årige Jette Rubæk Krebs fik konstateret brystkræft i 2006. Det hårdeste ved forløbet var den store skyldfølelse overfor sine børn. Foto: Nanna Lørup Buch

55-årige Jette Rubæk Krebs fik konstateret brystkræft i 2006. Selvom smerterne var uudholdelige, var det sværeste ved kræften alligevel den store skyldfølelse overfor hendes to børn. Heldigvis fandt et kreativt personale på noget, der gjorde hverdagen mere normal for familien.

Annonce

RUDME: Påsken 2006 blev meget lang for nu 55-årige Jette Rubæk Krebs fra Rudme, der dengang var i sommerhus sammen med sin familie.

- I starten af påsken sidder jeg og læser Alt for damerne. Der er en artikel i, hvor der står noget a la; "Husk nu at undersøge dig selv og dine bryster", og så tænkte jeg, at det måtte jeg hellere få gjort, for det var ved at være lang tid siden sidst. Næste morgen, da jeg var i bad, undersøger jeg mig selv, og så var jeg slet ikke i tvivl. Jeg kunne tydeligt mærke en bordtennisbold i mit venstre bryst, der ikke skulle være der. Det føltes forkert, siger Jette Rubæk Krebs, der sammen med sin mand igennem 25 år, Jørgen Krebs, ejer Skoringen i både Ringe, Faaborg, Assens og Nyborg, og har to børn på henholdsvis 19 og 16 år.

Det blev en meget lang påske for Jette Rubæk Krebs og hendes nærmeste.

- Alt havde lukket i påsken, så jeg kunne først komme til egen læge tirsdag ugen efter. Jeg havde ikke tænkt på, at jeg kunne ringe til vagtlægen, jeg ville bare til min egen læge - så det blev en lidt lang påske med mange tanker, siger hun og tilføjer.

- Det var ikke en rar ventetid. Jeg var ikke i tvivl om, at det var en knude, men jeg kunne jo ikke vide, om den var god- eller ondartet - men det føltes forkert.

Det kan godt være, det er, fordi mine børn er adopterede - følelsen af at have taget dem helt fra Kina til Danmark og så at skulle forlade dem her, var helt forfærdelig. Jette Rubæk Krebs.

Brystkræft

Hver 9. danske kvinde rammes af brystkræft.

Hvert år bliver cirka 4700 kvinder diagnosticeret med brystkræft, og er den hyppigste kræftform blandt kvinder. Cirka en fjerdedel af alle kræfttilfælde hos kvinder er brystkræft.

Overlevelsen for brystkræftpatienter er forbedret. 97 procent af brystkræftpatienterne lever efter 1 år.

5-års overlevelsen er steget fra 81 til 87 procent siden 2005. 10-års overlevelsen er steget fra 72 procent til 77 procent.

Ved udgangen af 2015 levede 64.405 danske kvinder med en brystkræft diagnose.

Cirka 1100 kvinder dør årligt af brystkræft.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Jette Rubæk Krebs er meget imponeret over det kompetente personale, hun har mødt hele vejen igennem sin sygdomsperiode. De var hurtige, dygtige og vigtigst af alt, så var de rigtig gode til at tage frygten ud af situationen og håndtere børnene i børnehøjde. Foto: Nanna Lørup Buch
Annonce

Frygtede at skulle efterlade sine børn

Da det endelig blev tirsdag, og Jette Rubæk Krebs kom ind til sin egen læge, blev hun hurtigt henvist til Svendborg Sygehus, der dengang tog sig af den slags.

- På Svendborg Sygehus tog de en biopsi af knuden, og allerede samme dag kunne de konstatere, at det var en ondartet knude, siger hun.

Jette Rubæk Krebs' verden brød sammen. Hendes store frygt for at dø, blev overskygget af en endnu større frygt for at skulle efterlade sine børn.

- Jeg havde det værst overfor mine børn - den ene var lige startet i skole og den anden gik i børnehave. Det kan godt være, det er, fordi mine børn er adopterede - følelsen af at have taget dem helt fra Kina til Danmark og så at skulle forlade dem her, var helt forfærdelig. Det sværeste ved at få kræft var skyldfølelsen overfor mine børn, siger hun.

For at få råd og vejledning til, hvordan hun skulle tackle sin nye situation, ringede hun til Kræftens Bekæmpelse.

- Allerede samme eftermiddag ringede jeg til dem, og spurgte; "jeg har lige fået at vide, jeg har kræft, hvordan fortæller jeg det til mine børn, der kommer hjem lige om lidt?". De var gode til at fortælle mig, hvordan jeg skulle sige sandheden til dem, men i børnehøjde, siger hun.

Annonce

Kompetent personale

Generelt er Jette Rubæk Krebs meget imponeret over den gode og hurtige behandling, hun har fået af alle, i forbindelse med sin kræftsygdom.

- Jeg har haft et super fint forløb, hvor de skabte plads til undersøgelser og skanninger. Jeg fik knuden opereret væk allerede to uger efter første lægebesøg, siger hun.

Efter knuden blev bortopereret, startede hun i efterbehandling. På det tidspunkt bestod efterbehandlingen af seks gange kemoterapi, fordelt i juni, juli og august.

I december 2006 startede hun på 30 strålebehandlinger, der var med til at redde hendes liv på mere end en måde.

- Da jeg startede på strålebehandlingen, spurgte personalet derinde, hvor gamle mine børn var. De havde nemlig nogle børnebøger, der var målrettet forskellige aldre. Så fik mine børn en bog om kræft, der var målrettet lige præcis deres alder. Personalet inviterede mine børn ind, hvor de fik lov til at sidde oppe i kontrolrummet og styre strålekanonen hen over mig, siger Jette Rubæk Krebs og tilføjer.

- Personalet gav dem en forståelse i børnehøjde, som jeg selv havde svært ved at formidle. For mig handlede det om sygdommen, for personalet handlede det om helbredelsen. De fik fjernet frygt-tankerne. Det betød meget, for det skabte ro derhjemme, og så kunne jeg bruge energien på noget andet. Det var med til at skabe en normal hverdag, fordi de ikke var utrygge.

Annonce

Der er håb

I januar 2007 fik Jette Rubæk Krebs en rigtig god nyhed.

- Jeg fik at vide, at jeg ikke havde kræft mere. Det var bare skønt, siger hun.

De næste 10 år fik hun hormonbehandling for at søge for, at kræften ikke kom igen. Sidste år stoppede efterbehandlingen, og i dag er hun stadig erklæret helt kræft-fri, og bliver kun fulgt med mammografi hver tredje år, ligesom alle andre kvinder over 50 år.

- Nogen gange joker jeg om, at jeg ikke ville have været det foruden. Jeg lærte rigtig meget af sådan et forløb rent menneskeligt. Jeg lærte at tage dagen, som den kommer, hellere tage de gode ting i dag, end at udskyde det til i morgen og jeg lærte at sætte pris på de gode venskaber. Der er håb. Man kan godt komme styrket ud af et kræftforløb, siger hun og tilføjer.

- Jeg har haft sådan et fint forløb, og har mødt så mange kompetente folk, der har fået mig til at føle mig meget tryg. Sådan et arrangement som Lyserød Lørdag, samler penge ind til, at andre med kræft kan få et lige så godt forløb, som mig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

En god kammerat: 14-årige Cecilie fra Risøhøj Håndbold er nomineret til kammeratskabspris og kan vinde 25.000 kr. til sit hold

Annonce