Annonce
Midtfyns Posten

DM i l'hombre: Fire midtfynske esser er Danmarks bedste kortspillere

Det danske mesterhold fra Ringe L'hombreklub: Fra venstre Hans Peder Lærkegaard, 60 år og fra Ringe, Aksel Højgård, 70 år og fra Kværndrup, Jens Højgård, 72 år og fra Trunderup og Franz Cigler, 69 år og fra Kværndrup. Foto: Hardy Hounsgaard
Fire modne mænd fra Kværndrup og Ringe har vundet DM i det gamle kortspil l'hombre. De nyder at spille l'hombre, som stimulerer hjernen og humøret.
Annonce

Ringe: Kortene blev spillet rigtigt, da fire modne midtfynske mænd forleden var til DM i l'hombre. Aksel Højgård, Jens Højgård, Franz Cigler og Hans Peder Lærkegaard kunne efter et tæt finalestævne lade sig hylde som danmarksmestre i det ærværdige gamle kortspil, der også blev spillet i middelalderen.

- Det var tæt. Inden sidste runde var vi tre hold, der kunne vinde, og vi var næsten ved at tude, da vi fik resultatet, siger holdkaptajn Aksel Højgård om triumfen, der blev sikret i Verninge Forsamlingshus.

De garvede gutter har spillet l'hombre i mere end 25 år, og tre af dem har været på hold sammen siden 2005. Flere gange har de været tæt på det eftertragtede DM-trofæ.

- To gange er vi blevet nummer tre, og én gang er vi blevet nummer to, og nu lykkedes det endelig at vinde, efter at vi har været med til DM 15 gange, siger Aksel Højgård, der som sine tre kortspillende kammerater er medlem af Ringe L'Hombreklub.

32 hold var med fra starten af DM, og det midtfynske vinderhold har undervejs mod DM-titlen dystet i 21 kampe med 40 spil i hver. Så 840 spil har de garvede kortspillere været igennem for at vinde pokalen.

l'hombre

L'hombre er et kortspil, der stammer fra Spanien. L'hombre betyder "manden" på spansk.

Det er mindst 600 år gammelt og er første gang nævnt i optegnelser fra 1300-tallet. Det er udviklet af klostermunke i middelalderen, hvor spillet var med til at vedligeholde den intellektuelle logiske tankevirksomhed.

Der er fire mand omkring et bord, men kun tre spiller ad gangen. På skift er den fjerde oversidder. Det stammer fra munkenes spil i klostrene, hvor det var forbudt at spille kort. Derfor var fjerdemandens opgave at stå vagt ved døren og holde øje med prioren.

Spillet blev med tiden udbredt til Damark og blev i begyndelsen især spillet af samfundets top. I dag spilles det af alle sociale lag i samfundet og af begge køn.

Der anvendes kun 40 kort i l'hombre. 8'ere, 9'ere og 10'ere fra et normalt kortspil er ikke med.

Dansk l'Hombre Union fylder 70 år i 2020.

Ringe L'hombreklub, der er seks år yngre end unionen, blev stiftet i 1956 på initiativ af Niels Andersen og Kaj Nielsen, og klubben fik 46 medlemmer det første år. I dag har klubben 56 medlemmer. Der har kun været fem formænd gennem tiderne: Kaj Nielsen, Olaf Hansen, Ole Hansen, Søren Knudsen og Hans Peder Lærkegaard. Sidstnævnte har været formand siden 2011.

Kilder: Dansk L'Hombre Union og Ringe L'hombreklub.

Annonce

Glæder sig til tirsdag

Hver tirsdag aften mødes de kortglade folk fra Ringe L'Hombreklub i foreningshuset Guldhøj i Ringe, hvor de i den gamle aula mødes til kortspil og hygge. Foreningen har 56 medlemmer, og denne aften, hvor Midtfynsposten er på besøg, var 40 af dem mødt op. Her bliver der spillet kort og hyggesnakket i fire timer frem til klokken 23.

- Jeg glæder mig, når det bliver tirsdag. Så kommer jeg herned på Guldhøj sidst på eftermiddagen og begynder at sætte stole og borde op, fortæller Hans Peder Lærkegaard, der er formand for Ringe L'hombreklub.

Den 60-årige formand arbejder til daglig på ostepulverfabrikken Lactosan i Ringe, hvor han møder klokken seks om morgenen.

Han blev som 24-årig bidt af l'hombre efter en snak med den daværende formand Ole Hansen, der var med til at stifte foreningen i 1956.

- Jeg faldt i snak med Ole Hansen over en øl på et værtshus, og så kom jeg ind i l'hombre-klubben, fortæller Hans Peder Lærkegaard om sit første møde med l'hombre-verdenen midt i 1980'erne.

Ole Hansen er i dag 95 år og er stadigvæk medlem af foreningen, der har mange ældre medlemmer.

Med sine 60 år er formand Hans Peder Lærkegaard en af de yngste i foreningen, der gerne vil have nyt blod.

- Gennemsnitsalderen blandt medlemmerne i foreningen er sidst i 70'erne, og vi vil gerne have flere unge medlemmer, siger formanden, der selv er begyndt at spille med et begynderhold.

Annonce

Andre spil er kedelige

For mange vil l'hombre være lige så svært at spille som at udtale.

- Jeg har ikke lært at spille det endnu, griner Hans Peder Lærkegaard.

- Det tog mig tre-fire år at lære reglerne, men man kan hele tiden blive bedre til at spille det, mener formanden.

Han har tidligere spillet andre kortspil som ligeud og whist, men nu er det kun l'hombre, der dur.

- Jeg gider ikke spille andet. De andre kortspil er for kedelige, og man tænker for lidt ved det. I l'hombre handler det om logisk tænkning, og det sætter nogle andre ampere i gang heroppe, siger Hans Peder Lærkegaard og peger på sit hoved.

- Og så kan jeg godt lide det sociale. Man må gerne snakke undervejs, og vi får vendt verdenssituationen, når vi spiller, siger han.

Humøret får også et skud vitaminer, når man spiller.

- Man bliver i godt humør, når man har spillet i fire timer sådan en tirsdag aften, og det gode humør kan holde en hel uge, til vi skal spille igen, fortæller Hans Peder Lærkegaard.

Holdkaptajn Aksel Højgård, Franz Cigler, Jens Højgård og formand Hans Peder Lærkegaard samlet omkring bordet, klar til at spille l'hombre. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Brødre lærte af deres far

Holdkaptajnen på guldholdet, Aksel Højgård, der er frisør i Kværndrup, lærte allerede som dreng at spille l'hombre. Sammen med sin to år ældre storebror, Jens Højgaard, der er landmand fra Trunderup lidt uden for Kværndrup og også er med på Ringes danske mesterhold, snusede de til spillet, når deres far, der var landmand, sad og spillede l'hombre med den lokale brugsuddeler, smed og andre fra egnen.

- Da vi var 12-14 år, fik vi lov til at se med, når de sad ved bordet og spillede. På den måde lærte vi reglerne, og vores far og en nabo spillede med os, fortæller Aksel Højgård, der netop er fyldt 70 år.

- Det tager 20 år at blive en god l'hombrespiller, men man bliver aldrig perfekt til at spille det. Der er så mange forskellige spilsituationer, og vi laver stadigvæk fejl, fortæller Aksel Højgård.

Fjerdemanden på vinderholdet, Franz Cigler på 69 år, stammer fra Østrig, men har boet i Kværndrup de sidste 24 år.

- Jeg gik på bibliotektet og lånte nogle bøger om l'hombre, så jeg kunne lære det, de andre spillede, fortæller Franz Cigler.

L'hombre er et kortspil, der stammer fra Spanien og blev spillet af munke i klostrene i middelalderen. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Langt liv med kort

De fire på vinderholdet er alle mænd, men kvinderne spiller l'hombre på lige fod med mændene.

- Vores koner spiller også og er her også i aften, fortæller brødrene Højgård.

- Jeg har spillet DM med min ekskone, supplerer formand Lærkegaard.

I den gamle aula på Guldhøj er der en summen af snak, mens folk henter øl og vand til at tage med ned til bordene, hvor kortene snart bliver delt ud.

For mange er l'hombreklubben deres faste tilholdssted til deres sidste åndedrag.

- Hvert år mister vi to-tre stykker. Men selv de gamle og svage kommer her til det sidste. Vi har haft flere, der har været her tirsdag, og så dør de et par dage senere, fortæller Hans Peder Lærkegaard om de medlemmer, der går bort efter et langt liv med kort.

Medlemmerne af Ringe L'hombreklub spiller hver tirsdag aften fra klokken 19 til 23 i foreningshuset Guldhøj i Ringe. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

SF har valgt ny bestyrelse

Midtfyns Posten

Affaldsindsamling i Gislev

Annonce