Annonce
Midtfyns Posten

Ebba fylder 90 og arbejder stadig

Ebba Jensen har mange tøjbøjler gennem fingrene i løbet af en arbejdsdag. Foto: Kurt Rasmussen

Ebba Jensen kan 21. august fejre sin 90 års-fødselsdag, men hun har ingen planer om at trække sig fra sit frivillige arbejde hos Røde Kors.

Annonce

Nr. Broby: Det er svært at se det på hende, den 89-årige friske dame, der knokler med tøjstativet i baglokalet hos Røde Kors i Nr. Broby, men der er ikke mange dage til, at hun fylder 90 år.

- I min tid var vi jo født op med byggrød og flæsk og har altid været i bevægelse, giver Ebba Jensen som forklaring på sit gode helbred.

- Jeg fejler ikke noget, men der er noget med mine hofter og knæ, men det nytter jo ikke noget at sætte sig ned, for det får vi det ikke bedre af, siger den aktive dame, der klarer sig uden væsentlig hjælp i sit parcelhus.

- Jeg har ikke brug for hjælp, men jeg har et oldebarn til at klippe græsplænen og en vinduespudser til vinduerne, men så er der jo rengøringen og en stor indkørsel, som jeg selv må feje hver dag, siger hun med den største selvfølgelighed.

Jeg fejler ikke noget, men der er noget med mine hofter og knæ, men det nytter jo ikke noget at sætte sig ned, for det får vi det ikke bedre af

Ebba Jensen
89-årige Ebba Jensen er ikke tilhænger af at bruge opvaskemaskine. Foto: Kurt Rasmussen
Annonce

Fast arbejde

I februar kunne hun modtage en 20-års jubilæumsnål for sit arbejde i genbrugsforretningen på Østerågade i den by, hun flyttede til, da hendes mand, Henning, blev syg i 1998. Samtidig med at hun tog sig af sin mands pleje, meldte hun sig ind i frivilligkorpset hos den lokale Røde Kors-butik, og her har hun kun været fraværende i perioden omkring sin mands død for et år siden.

Blandt de andre frivillige var hun savnet, og da hun luftede tanken om, at hun måske skulle stoppe som frivillig, blev hun kraftigt modarbejdet.

- Vi hentede hende bare alligevel, siger leder af Røde Kors i Nr. Broby, Pia Schmidt Jensen, og sender Ebba et stort smil.

- Hun har et godt humør og er meget arbejdsom. Hun er et forbillede af en anden verden, siger lederen og fortæller, at de tre ugentlige timer, hun arbejder med tøjsortering, rengøring og rensning af indleverede effekter, ikke er det eneste arbejde, Ebba leverer for genbrugsforretningen.

- Nogle gange tager hun også arbejde med hjem og pudser sølv- og kobberting og trævler garn op, og så kommer hendes barnebarn og afleverer det dagen efter, fortæller Pia Schmidt Jensen.

Ebba trives med sit ugentlige samvær med de i alt 30 frivillige i genbrugsforretningen.

- De er jo flinke alle sammen, og de siger, at jeg ikke må stoppe, fortæller hun med et grin og tilføjer, at hun skam godt kan køre dem trætte, og det er man ikke i tvivl om, når Ebba går i gang med at sætte genbrugstøjet på bøjler eller vasker op i hånden - for opvaskemaskinen er ikke noget for hende.

- Nej! Det skal vaskes op i hånden. Opvaskemaskinen er til de damer, der sidder og drikker kaffe og ikke gider at vaske deres egen kop op, siger hun med et lille grin, og selvom de andre frivillige bryder ud i et grin, fornemmer man en dybfølt respekt for den 89-åriges arbejdsmoral.

Ebba Jensen har selv hæklet og syet tæppet, som er skabt af kasseret striktøj, som hun har trevlet op. Foto: Kurt Rasmussen
Annonce

Ekstra arbejde

Dørklokken hos Røde Kors ringer, og en person afleverer to puslespil til genbrug.

- Er det noget, jeg skal tage med hjem og tælle op, spørger Ebba som pr. refleks og tilbyder straks sin hjælp.

- De skal jo tælles, inden vi kan sætte dem til salg, og nogle gange er der mere end 2.000 brikker. Så lægger jeg dem i stakke med 25 i hver, og skriver ned på et stykke papir, så jeg har styr på dem, siger Ebba, og har igen taget fusen på de yngre frivillige med sin arbejdsiver.

Og Pia Schmidt Jensen er ikke i tvivl om alderspræsidentens værdi for genbrugsforretningen.

- Vi vil jo gerne have nogle flere af Ebbas slags, siger lederen men understreger, at Røde Kors generelt er glade for alle, der bidrager med frivilligt arbejde.

Ebba Jensen stortrives i selskab med de andre frivillige hos Røde Kors. Her er hun i selskab med Majbritt Madsen(tv) og Pia Schmidt Jensen. Foto: Kurt Rasmussen
Annonce

Dobbeltfejring

Men søndag 19. august er det Ebbas tur til at blive vartet op. Da har hun inviteret familien til 90-års fødselsdagsfest med buffet i Nr. Brobyhallen.

Vi bliver 40 i alt, og vi starter kl. 12, for de skal jo også på arbejde eller i skole dagen efter, siger hun betænksomt.

Og tirsdag 21. august er det hendes kolleger hos Røde Kors, der kan få æren af at gøre 90-årsdagen festlig.

- Vi byder på kaffe og kage til kunderne og giver halv pris på al tøj, og det er en dag, vi alle sammen glæder os rigtig meget til, siger Pia Schmidt Jensen.

Pia Schmidt Jensen, Majbritt Madsen, Ebba Jensen og Irma Sørensen har fundet tid til en kaffetår. - Men vi skal altid lige fortælle Ebba, at der skal holdes pause, for der er hele tiden gang i hende, siger Majbritt Madsen.
Ebba Jensen føler sig ved godt helbred, selvom hun har problemer med ryggen og knæene. Foto: Kurt Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

En god kammerat: 14-årige Cecilie fra Risøhøj Håndbold er nomineret til kammeratskabspris og kan vinde 25.000 kr. til sit hold

Annonce