Annonce
Midtfyns Posten

Efter langt kræftforløb: Lene har bevaret sit gode humør

- Mit livssyn har været med til at holde mig oppe, siger Lene Wedell fra Ringe. Hun er nu erklæret kræftfri. Foto: Hardy Hounsgaard
Lene Wedell fra Ringe er efter halvandet års behandling for brystkræft erklæret kræftfri, og selv om hun er irriteret over bivirkningerne af kræftbehandlingen, så har hun bevaret sit gode humør og underviser stadigvæk i zumba fire gange om ugen.
Annonce

Ringe: Der er aldrig langt til smilet, når man er i selskab med Lene Wedell. Den 47-årige kvinde fra Ringe har ellers fået en besked, der nok kunne tage glæden fra de fleste. I marts 2019 fik hun konstateret brystkræft.

- Jeg følte mig hævet under armen, og efter at have gået med det i cirka 14 dage, gik jeg til lægen. De fandt en knude i brystet og satte mig i gang med en kræftpakke. Så følte jeg mig som en ludobrik, der var slået tilbage til start, fortæller Lene Wedell.

Hun måtte vente en uge, inden hun fik svar på, hvad der var i de vævsprøver, også kaldet biopsi, som blev taget.

- Den uge, hvor jeg måtte vente på svar, var den værste uge i mit liv. Jeg vidste ikke, om jeg var død eller levende.

Hun sygemeldte sig fra sit arbejde som IT-supporter på SDU i Odense, og i ventetiden tilbragte hun mange timer ved Ringe Sø.

- Ænderne i søen kendte mig ved fornavn, smiler Lene Wedell.


Den uge, hvor jeg måtte vente på svar, var den værste uge i mit liv. Jeg vidste ikke, om jeg var død eller levende.

Lene Wedell


Annonce

Kræft i begge bryster

Da hun fik svaret på vævsprøverne, viste det sig, at hun havde kræft i begge bryster og i en lymfeknude under armen.

- Diagnosen var den nemme del. Behandlingen var den svære del, hvor man hele tiden bliver udfordret, fortæller hun om det forløb, hun har været gennem det sidste halvandet år.

Hun har været igennem tre forskellige kemobehandlinger samt to operationer og fået strålebehandling, inden hun i december blev erklæret kræftfri. Hun har været i kemobehandling indtil juni i år.

- De næste fem år skal jeg have efterbehandling med knoglestyrkende behandling og antihormonpiller, og det giver nogle bivirkninger.

Kræftforløbet har betydet forandringer i hendes liv.

- Der er nogle ting, som ikke bliver som før. Lymferne i min venstre armhule er fjernet, og det betyder, at jeg hele tiden skal gå med et kompressionsbind på hele armen. Det er ikke det mest sexede at have på, og det betyder, at jeg ikke kan løfte ting længere med min venstre arm, og jeg bliver hurtigt træt i armen.

Alligevel føler hun sig ikke slået ud af sygdommen.

- Mange har det meget værre end mig. Jeg er kommet ud af kemotågerne og lider ikke af træthed, som mange andre, der har været i kemobehandling, gør. Jeg kan have lidt koncentrationsbesvær og er ekstremt lydfølsom, men ellers er det ikke så slemt, fortæller hun.

- Mit livssyn har været med til at holde mig oppe, understreger Lene Wedell.

Siden 2013 har Lene Wedell undervist som zumba-instruktør. Det fortsatte hun med, også da hun var ramt af brystkræft. Billedet er fra efteråret 2019, hvor hun havde mistet håret efter en kemobehandling. Arkivfoto: Simone Maria Brouwer Nielsen
Annonce

Zumba efter kemo

Siden 2013 har hun undervist i zumba, og kræftforløbet har ikke holdt hende væk fra den dansende motionsform.

- Jeg fik kemo om torsdagen, og tre timer efter behandlingen stod jeg og underviste i zumba, fortæller Lene Wedell, der underviser fire hold i Idrætscenter Midtfyn og i Bellinge.

- Man kan ikke gå sur fra en zumbatime, som hun påpeger.

I dag er hun tilbage på næsten fuld tid på sit arbejde, hvor hun nu er teamkoordinator i SDU-IT.

- Jeg har fået et andet livssyn. Jeg er blevet mere bevidst om, hvad jeg vil. Der er visse ting, jeg ikke gider beskæftige mig med, og hvis nogen brokker sig over småting, så siger jeg "gør noget ved det".

- Jeg er ikke en medløber mere. Jeg gider ikke bullshit og kommunikerer på en anden måde nu. Jeg tager også flere chancer, for hvis man spørger om noget, er det værste man kan få, et nej.

Hun er også mere bevidst om at leve i nuet og ikke udskyde noget til senere, hvis man gerne vil opleve det nu.

Lene Wedell brugte en del tid på at kigge på fuglelivet i Ringe Sø, da hun fik konstateret brystkræft for halvandet år siden. Nu er hun kræftfri. Foto: Hardy Hounsgaard

Lene Wedell har undervejs i forløbet fået stor hjælp fra en veninde, bror og svigerinde.

- De har været en klippe for mig og hjulpet mig. Min bror har været med til alle samtaler med lægerne og har hjulpet mig med transport og madlavning.

Annonce

Parykken blev ikke brugt

Hendes hår er vokset ud igen, men hun har ikke skjult, at hun undervejs i kemoforløbet mistede håret.

- Den paryk, jeg fik, har jeg stort set ikke brugt. Folk måtte gerne se, at jeg havde mistet håret, og det var fint, hvis nogen spurgte mig, om hvordan jeg havde det.

Hun bakker også op, når der er lyserød lørdag, og der samles penge ind til kampen mod brystkræft.

- Min mor havde brystkræft, og jeg har været bevidst om det i mange år. Jeg har altid støttet op om indsamlinger til Kræftens Bekæmpelse, og de penge, de bruger på forskning og rådgivning, har også gavnet mig i mit forløb, siger Lene Wedell.

Lene Wedell

Lene Wedell er 47 år og bor i Ringe.

Hun fik i marts 2019 konstateret brystkræft.

Hun er i dag erklæret kræftfri.

Lene Wedell ved Ringe Sø, der denne solbeskinnede septemberdag er fyldt med gæs. Foto: Hardy Hounsgaard
Lene Wedell er blevet mere bevidst om at leve i nuet og ikke udskyde noget til senere, hvis man gerne vil opleve det nu. Foto: Hardy Hounsgaard
Lene Wedell har altid støttet op om Kræftens Bekæmpelse og er glad for den hjælp, hun har fået i behandlingen mod brystkræft. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Fyraftenssang i Sdr. Nærå kirke

Annonce