Annonce
Midtfyns Posten

Egeskov Markeds nye formand efter to års venten: Endelig er der marked igen

Brian Nyhus har boet i Kværndrup siden 2005 og har været fast gæst på Egeskov Marked hvert år. Men det er første gang, den 48-årige familiefar står i spidsen for markedet som formand for Egeskov Markedsforening. Arkivoto: Robert Wengler
Brian Nyhus har ventet i næsten to år på at få lov til at arrangere Egeskov Marked. Den 48-årige formand for Egeskov Markedsforening er spændt på, hvor stor opbakningen bliver.

Kværndrup: Sidste år blev Egeskov Marked som så mange andre arrangementer aflyst på grund af coronasituationen. Men i år bliver der fest med masser af kræmmere på markedspladsen i Kværndrup, når Egeskov Marked afvikles fredag 10. september og lørdag 11. september.

- Vi får ikke helt så mange kræmmerstande som tidligere. Nogle af de kræmmere, der tidligere har haft 10 stande, kommer ikke, men så har vi til gengæld fået nogle andre, nye kræmmere, der måske ikke har helt så mange stande. Men der er stadigvæk masser af forskellige kræmmere og stort udvalg af varer, siger Brian Nyhus.

Han har været formand for Egeskov Markedsforening siden januar 2020, og årets Egeskov Marked er det første, han står i spidsen for.

Annonce

- Det bliver specielt. Min telefon kommer nok til at være rødglødende under markedet med masser af praktiske gøremål, siger Brian Nyhus, der er 48 år og far til en dreng på ti og en pige på otte år.

Egeskov Marked giver et godt sammenhold, og man lærer mange at kende.

Brian Nyhus, formand for Egeskov Markedsforening

- Min dreng glæder sig til at komme ud og kigge på brugt Lego. For ham er det som at komme ind i en butik, siger Brian Nyhus, der har været fast gæst på markedet, siden han flyttede til Kværndrup i 2005

- Egeskov Marked giver et godt sammenhold, og man lærer mange at kende. Markedsfesten, hvor alle hjælpere kan melde sig til, er også noget, vi ser frem til, siger han.

Egeskov Marked byder på masser af kræmmerstande og plejer at trække tusindvis af mennesker til Kværndrup. Arkivfoto: Kim Rune

Brian Nyhus er til daglig gymnasielærer i Svendborg, og han har brugt mange timer af sin fritid på at få årets Egeskov Marked på skinner.

Iværksættergade

Ved det seneste marked i 2019 var der 320 kræmmere, og det er i skrivende stund uvist, hvor mange der bliver ved årets marked.

Til gengæld bliver der som noget nyt en iværksættergade på markedspladsen, hvor der er plads til 40 iværksættere, både lokale og nationale, og de fleste af de stande er booket.

På årets marked skulle der have været et foredrag med den kendte investor og iværksætter Mia Wagner, men det blev aflyst før sommerferien.

- Vi valgte at aflyse det foredrag, da vi ikke vidste, hvor mange, der måtte være som følge af coronarestriktioner. Vi skulle have solgt 200 billetter til foredraget for at få det til at hænge sammen, men vi vidste ikke, om vi kun måtte være 100 i teltet, forklarer Brian Nyhus.

Annonce

Populær kagedag

Til gengæld kan man sætte tænderne i søde sager om lørdagen.

- Der er stor interesse for Kagens Dag, hvor Sdr. Nærå Bageri laver op mod 10.000 tapaskager og donerer overskuddet til børn og unge i Kværndrup, siger Brian Nyhus.

Fredag eftermiddag klokken 16 bliver der et politisk valgmøde med repræsentanter fra ni forskellige partier, der varmer op til kommunalvalget i november.

Musikalsk underholdning bliver der også, omend i mindre skala end tidligere.

- Vi har sparet lidt på musikken. Vi turde ikke booke musik for 100.000 kroner, da vi ikke vidste, hvor mange der måtte være på pladsen, siger Brian Nyhus.

Der vil være musik med DJ Morten LP både fredag og lørdag, og der vil også være levende musikere med Ugl og Fugl fredag samt et andet orkester lørdag.

Annonce

Tusindvis af gæster

Markedsformanden håber på mellem 10.000 og 20.000 gæster.

- Forhåbentlig bliver vejret godt, siger Brian Nyhus, der er spændt på, hvordan coronaen påvirker folks lyst til at tage på marked.

- Nogle vil nok være skeptiske og holde lidt igen, men de fleste vil forhåbentlig glæde sig til igen at komme på marked. Det er ikke så meget anderledes end at gå i Rosengårdcentret, når vi snakker om menneskemængden. Det er jo ikke som at gå i byen om natten, påpeger han.

Der er gratis adgang til Egeskov Marked.

- Forhåbentlig bliver der et overskud fra indtægter fra kræmmerstande, parkering og ølsalg, siger Brian Nyhus.

Overskuddet fra Egeskov Marked går til foreninger i Kværndrup Sogn.

Egeskov Marked

Igennem flere hundrede år har der været marked på Egeskov med køb og salg, men markedet har udviklet sig gennem årene.

Markedet har altid været afholdt som efterårsmarked og blev efterhånden en fest- og fridag. Der var beværtninger, handelsboder og dyr. Folk kom fra nær og fjern for at købe og sælge.

Der var i starten af 1900-tallet kræfter, der arbejdede for at flytte markedet til Ringe, men greven af Egeskov, Ahlefeldt Laurvig-Bille, tilbød i 1907 at udlægge et areal til markedsplads. Derved blev markedet i Kværndrup. Markedet blev holdt på den nye plads i 1910 og blev derefter drevet af Egeskov Gods og en teltholderforening bestående af tivoli og teltholdere.

Egeskov Gods og teltholderforeningens interesse for Egeskov Marked var faldende frem til 1980’erne. Det gav stødet til at stifte Egeskov Markedsforening 24. maj 1984. Egeskov Markedsforening har drevet markedet siden med hjælp fra mange frivillige og fordelt overskuddet til byens foreninger.

Egeskov Marked er et af Danmarks etablerede markeder og havde i de gode tider 80.000-100.000 besøgende og 4.000 facademeter til kræmmerboder. Der har været lavere besøgstal og færre kræmmere de seneste år, og derfor blev markedet i 2017 flyttet fra tredje onsdag i september til weekenden før den tredje onsdag i september.

I 2020 blev markedet aflyst på grund af coronarestriktioner.

I år afvikles Egeskov Marked fredag 10. september og lørdag 11. september.

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Fællesspisning i stationsbygningen

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Peter Dyreborgs forbrydelse og straf

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Klumme: Sådan får du størst fleksibilitet i din boligøkonomi

Midtfyns Posten

Collage-workshop og auktion til fordel for naturbevarelse

Midtfyns Posten

Rom og rytmiske toner

Midtfyns Posten

Anders Morgenthalers foredrag 'Frelst' på Ringe Bibliotek

Midtfyns Posten

Biblioteker og aftenskoler puljer kræfterne om debatarrangementer: Meget mere kultur for pengene

Midtfyns Posten

Klap en kalv og se på store maskiner: Klaus og Jeannette inviterer indenfor på deres gård

Midtfyns Posten

Motorcykler i massevis: MC Træf på Egeskov er tilbage efter tre aflysninger

Midtfyns Posten

Koncert med Helene Blum og Haugaard band i Kværndrup

Midtfyns Posten

Lotto-vinder gad ikke besvare millionopkald, mens han slog græs: - Jeg troede, det var en telefonsælger

Midtfyns Posten

Koncert med obo og harpe i Ringe Kirke

Midtfyns Posten

Sæsonstart for Seniordans ved Birgit Wiborg

Midtfyns Posten

Lær at sy moderne patchwork i hånden

Midtfyns Posten

De fik en snak med ministeren om ensomhed: Ældrerådet inviterede social- og ældreministeren på kaffe

Midtfyns Posten

1800 cykelryttere fik en velfortjent pause i Rolfsted: Foreningslivet i billeder

Midtfyns Posten

Nattergalen: Børneteater for 3-9-årige og deres voksne

Midtfyns Posten

Ugens film i Ringe Bio: Mumitroldenes mor, sjælden musikfilm og prisvindende japansk film

Midtfyns Posten

Diamantbryllup

Midtfyns Posten

Pizza er helt udelukket: Nyt madsted på vej i udskældt bygning

Midtfyns Posten

Præsten rykker til Aarhus efter 18 år i Ryslinge: - Der findes ikke noget bedre sted at være præst end i Ryslinge

Midtfyns Posten

Lille biograf med stort program: Ringe Bio er nu en del af en eksklusiv klub

Midtfyns Posten

Annika fik begge ben knust foran 13-årig søn: Så fik hun to valg

Annonce