Annonce
Midtfyns Posten

Et kig i arkivet: 150 år med bagerbrød i Sdr. Nærå

Bagermester Morten Madsen har haft Sdr. Nærå Bageri siden 2001. Her har han besøg i december 2008 af en flok damer fra Midtfyns Familie- og Haveudvalg, der får gode råd og tips til at lave konfekt. Arkivfoto: Tim K. Jensen
Siden 1870 har der været bageri i Sdr. Nærå, hvor der er blevet bagt mange brød og kager gennem årene.
Annonce

Sdr. Nærå: På hjørnet, hvor Sdr. Nærå Bageri nu ligger, lå der engang et meget gammelt hus. Der boede flere mennesker til leje, bl. a. en skrædder og hans gamle mor. Da ejeren i midten af 1800-tallet rev huset ned og byggede et nyt, grundmuret hus på stedet, flyttede lejerne ind der. Omkring 1870 kom en dygtig, ung bager til byen. Han købte huset og lavede bageri, men af folketællingen fra 1870 kan vi se, at mor og søn stadig lejede et værelse.

Den unge bager hed Peter Bender – eller Søren Peter Christian Bender, som han var døbt.

Han var født i 1844 i Sdr. Broby. Som dreng var han meget dygtig i skolen, og hans lærer mente, at Søren Peter skulle læse, men det blev der ikke noget af. I stedet kom han i lære som bager hos sin onkel, bagermester Jørgen Frederiksen i Kerteminde. Her var han i otte år.

Mens han var i Kerteminde, lærte han sin senere hustru at kende. Hun hed Marie Catrine Glöerfeldt og var en tid i Kerteminde, hvor hun opholdt sig hos noget familie. Marie var født i 1844 i Assens, og Søren Peter fik arbejde som svend hos bager Clemen Østerby i Assens. Senere var han en kort tid i Hårby, og derefter kom han til Sdr. Nærå.

Marie og Peter blev gift i Sdr. Nærå Kirke den 5. april 1870.

Annonce

Aktiv i lokalsamfundet

Peter Bender var en dygtig og aktiv mand på alle områder. Bageriet var i fremgang, og han deltog ivrigt i mange ting i lokalsamfundet. Han var med i arbejdet om oprettelsen af Sdr. Nærå Valgmenighedskirke, og han var med i den første bestyrelse for Sdr. Nærå Friskole. I 1892 solgte han imidlertid bageriet og flyttede til Odense, hvor han drev bageriet ”Jordan” i Overgade.

Køberen i 1892 var Rasmus Hansen og hans hustru Stine. De fik tre sønner, og en af dem, Peder Hansen, overtog i 1921 bageriet sammen med sin hustru Anna.

Brødkusk fra Sdr. Nærå Bageri cirka 1927. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Sdr. Nærå og Årslev sogne

I disse år gik det rigtig godt for bageriet. Man solgte brød og kager i butikken, man leverede til købmænd og brødudsalg og desuden havde man brødvogne, som kørte ud i faste ruter med stoppesteder, hvor folk så kom ud til vognen og handlede. Sdr. Nærå bageren var især berømt for sit gode rugbrød.

Annonce

Brand i bageriet

Den gode udvikling fortsattes, da sønnen Helge Hansen overtog bageriet efter forældrene i 1953 sammen med sin hustru Lisbeth. De moderniserede og ombyggede bageri og forretning og var kendte og vellidte i i lokalområdet.

Sdr. Nærå Bageri cirka 1950. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Sdr. Nærå og Årslev sogne

I mange år gik alt godt, men d. 14. marts 1986 udbrød der en voldsom brand i bygningen. Forretningen og privatboligen blev slemt beskadiget, men det lykkedes at redde det meste af inventaret i bageriet. Og kun syv dage efter branden var de i gang igen. Der blev bagt brød og kager, som Lisbeth solgte fra en midlertidig butik, som blev indrettet i garagen. Alt blev selvfølgelig bygget op igen, men tre år efter besluttede de at sælge og gå på pension.


I mange år gik alt godt, men d. 14. marts 1986 udbrød der en voldsom brand i bygningen.

Fra artiklen


Nu fulgte nogle lidt mere turbulente år for det kendte bageri. I de næste 12 år skiftede det hænder fire gange. Den seneste gang var i 2001, hvor Morten Madsen købte bageriet den 1. oktober. Han har det stadig, og det er nu hans tur til at føre det gamle bagerhåndværks traditioner videre.

Et kig i arkivet

Vores folkemindesamlinger og lokalarkiver er fyldt med historier om folk og fæ, der har haft og har betydning for vores landsbyer og lokalsamfund i dag.

Vi har bedt arkiverne dykke ned i de mest dramatiske, spændende og interessante fortællinger for at kunne dele dem med jer læsere.

Lokalarkiverne og folkemindesamlingerne bidrager på skift med historier fra vores lokalområder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Caféquiz for tomandshold

Midtfyns Posten

Morgensang i Nazarethkirken

Annonce