Annonce
Midtfyns Posten

Fængselspræsten i Ringe: Det er et kald for mig

Louise Lysholm er fængselspræst og arbejder to dage om ugen i fængslet i Ringe og to dage om ugen i fængslet i Nyborg. Foto: Hardy Hounsgaard
Louise Lysholm har i knap tre år været præst i Ringe Fængsel, og hun vil hellere være præst i et fængsel end i en almindelig sognekirke.
Annonce

Ringe: Når Louise Lysholm to dage om ugen arbejder i Ringe Fængsel som præst, ser hun en mening med sin gerning.

- Det er et kald for mig at være fængselspræst. I fængslet kommer de store spørgsmål op i mange af samtalerne. Hvorfor blev det sådan her for mig og den slags spørgsmål, siger Louise Lysholm.

Den 45-årige præst er også præst i fængslet i Nyborg, og hun har bevidst søgt stillingerne som fængselspræst.

- Da jeg blev ordineret som præst i 2015, var det til Vestre Fængsel. Jeg var præst i løntilskud på Vestre og skulle altså søge arbejde imens. Derfor fortsatte jeg direkte over i et embede i en sognekirke i Solrød, hvor jeg var rigtig glad for at være. På mit første menighedsrådsmøde i Solrød kan jeg huske, at vi diskuterede kvadratmeterprisen på perlegrus. Hvis de indsatte fra Vestre Fængsel havde hørt det, ville de have undret sig. Jeg har stor respekt for graverne og for vores gravsteder, hvor der selvfølgelig skal være pænt. Men jeg synes, det var mærkeligt at diskutere, hvilket slags underlag, der skulle være, når der samtidig er folk i fængslet, der står foran at blive udvist og blive skilt fra deres børn, fortæller Louise Lysholm, som understreger, at menighedsrådenes arbejde er vigtigt ude i sognene.

I Ringe Fængsel sidder der omkring 80 indsatte. Det er udenlandske kriminelle, der står foran en udvisning, når de har afsonet deres straf.

- Deres situation er speciel. Mange af vores indsatte står foran at skulle skilles fra deres familie, fordi kone og børn ofte bliver i Danmark, siger Louise Lysholm.

Louise Lysholm

Louise Lysholm er 45 år, gift og har ingen børn. Bor i Rødovre.

Har arbejdet som fængselspræst i Ringe siden juni 2017 og som fængselspræst i Nyborg siden oktober 2019.

Blev ordineret som præst til Vestre Fængsel palmesøndag 2015.

Annonce

Når folk angrer

Man skulle tro, at tilgivelse og anger fyldte langt mere, når man er fængselspræst, end når man er almindelig præst. Det gør det i en vis forstand også, men slet ikke så meget, som man måske umiddelbart skulle tro.

- Det er meget tydeligt for mig, at mine samtaler med de indsatte i fængslet er afgørende. Indholdet er helt anderledes end i samtaler, jeg har haft med konfirmander eller sognebørn "udenfor". Mange af vores indsatte har ikke så mange andre at tale med end præsten, og jeg har tavshedspligt. Det kan derfor nogle gange være nemmere at snakke med mig end med nogle af de andre indsatte, siger Louise Lysholm.

En drabsmand, der har fået 12 eller 16 års fængsel, kan som andre have brug for en sjælesørger.

- Det er voldsomt at have været årsag til et andet menneskes død. Men man kan ikke tænke på det uafbrudt 16 år i træk. Det bliver for hårdt. Det meste af tiden fokuserer man i stedet på hverdagen i fængslet med alle de problemer, der er dér, siger Louise Lysholm.

Hun oplever, at angeren ofte angår de indsattes nære situation.

- Når folk angrer, tænker man mest på hvordan det skal gå, når børnene må undvære deres far, fordi han sidder inde. Det er egentlig ret logisk, når man tænker over det. Sådan tænker jeg også selv, hvis jeg har dummet mig: Hvilke konsekvenser får det for mig selv og mine nærmeste? Og selvfølgelig tænker man også på, at man har gjort noget forkert - man angrer - men det er altid blandet op med interessen for en selv, siger præsten.

Annonce

Ved ikke, hvad de er dømt for

For Louise Lysholm foregår en arbejdsdag i fængslet typisk med flere samtaler af omkring en times varighed.

- Folk kan anmode om en samtale med en sygeplejerske, socialrådgiver, præst og lignende, og jeg får ikke anmodningssedler fra alle i fængslet. Men mange vil gerne tale med mig, og jeg får ikke på forhånd at vide, hvad de er dømt for. Jeg spørger heller ikke om det. Det kan de selv fortælle, hvis de ønsker det, siger Louise Lysholm.

- Det er skadeligt at sidde i fængsel, og jeg håber, at mit arbejde er med til at afbøde det. Jeg tror, at alle mennesker bliver bedre mennesker af at tale sammen på en respektfuld måde, siger fængselspræsten.

To dage om ugen er hun i fængslet i Ringe og to dage om ugen i fængslet i Nyborg. Desuden arbejder hun også i fængslerne to weekender om måneden.

- Vi har gudstjeneste om søndagen og noget, vi kalder "spisning og spil" om lørdagen. Der er nogle frivillige med til at hjælpe til med det praktiske, og vi spiller typisk Uno og Ludo, fortæller hun.

- Det er skadeligt at sidde i fængsel, og jeg håber, at mit arbejde er med til at afbøde det. Jeg tror, at alle mennesker bliver bedre mennesker af at tale sammen på en respektfuld måde, siger Louise Lysholm, der er fængselspræst i Ringe. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Pendler fra hovedstaden

Louise Lysholm bor i Rødovre, selv om hun nu har arbejdet på Fyn i snart tre år.

- Det er der flere grunde til, og det hænger blandt andet sammen med, at de to fængselspræststillinger i Ringe og Nyborg er to vikariater, forklarer hun.

Men hun trives fint med pendlingen mellem hovedstaden og Fyn.

- Jeg overnatter på Fyn to gange om ugen, hvor jeg bor på et værelse i Ryslinge, siger Louise Lysholm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Konfirmationer uge 33

Annonce