Annonce
Midtfyns Posten

Før og nu: Man kunne komme på hospitalet i Ryslinge

Mejeriet, Gråbjergvej med fattighuset foran, 1954. Man ser tydeligt den lange mur mellem mejeriet og fattighuset. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kgl. Bibliotek
Der blev bygget en mur mellem mejeriet og fattighuset, der lå på hjørnet af Gråbjergvej og den nyere vej Ellehavevej i Ryslinge. Ellehavevej var ikke bygget, da fattighuset lå her.

Ryslinge: I 1870 blev Fattighuset flyttet til ny placering her neden for Gråbjerg Banke. (Det lå oprindelig på Rødamsvej, men måtte vige for Mindepladsen, som stod færdig 1871). De fattige tiggede mælk hos de omkringboende bønder, og nu tænkte Ryslinge-bønderne, at de fattige kunne tigge også hos Lørup-bønderne. Så byggede man det nye fattighus, ”Hospitalet”, her på grænsen mellem Ryslinge og Lørup, så havde de fattige lige langt at gå til begge sider med tiggerspanden.

Da det nye andelsmejeri blev bygget i 1889 lige ved siden af, var folkene på mejeriet så lidt glade for naboskabet, at de lod bygge en lang murstensvæg mellem deres besiddelser og de fattiges ydmyge sted. Der har altid været mure mellem dem og os.

Akvarel malet af Emil Hansen (Fløjte-Emil). Fattighuset.

På Fløjte-Emils akvarel kan man se mejeriets skorsten i baggrunden, også skorstenen er nu væk. Mejeriet er ikke længere mejeri, men autoværksted. Fløjte-Emil har stået oppe på Gråbjerg Banke, mens han malede akvarellen, dengang var der ikke tænkt på omfartsvejen, Ellehavevej. Idyllisk ser det ud på akvarellen, men virkeligheden har været en anden. Det siges, at Ryslinges sidste fattiglem døde i 1890'erne. Det skyldes, at man i 1891 vedtog loven om alderdomsunderstøttelse, og så var der jo ikke mere nogen fattige! Men fattighuset var alligevel beboet op til 1970'erne. Nu er fattighuset væk, det blev heldigvis overflødigt efter socialreformerne og bistandsloven, der indførtes i 1973.

Annonce
Her i 2021 ses den tomme plads, hvor Fattighuset lå. Skulpturen "Artistpar" står på hjørnet af Ellehavevej og Gråbjergvej. Foto: Runa Fjeldstad

På den tomme grund står nu Anker Hoffmanns smukke skulptur: Artistpar. Den viser et artistpar, der forlader manegen efter en vellykket optræden. Denne skulptur stod før i tiden foran Ryslinges Rådhus – som også er væk nu – på rådhuspladsen er der bygget 22 nye almennyttige boliger. Skulpturen var en gave til byens bibliotek i anledning af 80-års jubilæet for A/S Fabers Fabriker.

For at man lettere kan forstå, hvordan fattighuset var placeret i forhold til mejeriet, vises luftfoto af mejeri og fattighusets beboelsesbygning – man ser også tydeligt den lange mur.

Huset set fra den anden side, 1950. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kgl. Bibliotek

Før og nu

Vi har bedt de midtfynske lokalarkiver dykke ned i deres righoldige samling og finde gamle fotos fra lokalområdet. Det sammenligner vi med et nyt foto taget præcis samme sted og fortæller historien om, hvad der er sket siden.

I Midtfynsposten bringer vi løbende før- og nu-billeder fra de midtfynske lokalarkiver.

Annonce
Midtfyns Posten

Farvel til mundbind: Blandede følelser i sushi-restaurant

Annonce
Midtfyns Posten

Find magien med Årslev Biblioteks fantasyklub

Annonce
Midtfyns Posten

Fernisering i Galleri 14:07 på Ringe Station

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Musiklegeplads ved spillested: Landsby får længe ønsket legeplads

Midtfyns Posten

Musikalsk forestilling: Vi går aldrig hjem

Midtfyns Posten

Du kan indstille: Hvem skal være Årets Virksomhed og Årets Iværksætter?

Midtfyns Posten

Otte lørdags-workshops for børn og unge

Midtfyns Posten

Casper arbejder om natten og træner håndboldpiger om dagen: - Jeg får mere ud af det, end jeg giver

Midtfyns Posten

Ugens film: Superhelt og andre helte

Midtfyns Posten

Populære ture udbydes igen: Tag med på gåture ud i naturen - og ind i fortællingen

Midtfyns Posten

Foredrag udsættes

Midtfyns Posten

FællesspisningSkullerodsholm

Midtfyns Posten

Midvinterkoncert i Brahetrolleborg Kirke

Midtfyns Posten

Nogle gange slår det gnister: Peter løfter gerne pegefingeren for at sikre en smuk by

Midtfyns Posten

Marie fulgte sit hjerte og blev zoneterapeut: Gymnasielærer skifter spor og åbner egen klinik

Annonce