Annonce
Midtfyns Posten

Fest i Rudme: Landsbyen med de mange historier

Et af projekterne i Rudme var mørkevandringen i Rudme iscenesat af kunstfællesskabet MYRKR. Foto: Kristoffer Juel Poulsen
Projektet "Mørket i Rudme" rundes af med et release-party for bogen "Mørkefortællinger fra Rudme" fredag den 26. juni.
Annonce

Rudme: Som de lyse nætter er over os, rundes et projekt af i Rudme. "Mørket i Rudme" er der blevet talt meget om det sidste års tid i landsbyen og ude omkring, oplyses det i en pressemeddelelelse.

Mange projekter er løbet af stablen: lydvandringer, pinhole-fotosessions, højskoledage, mørkerestaurant mm. Og som det sidste pip i rækken af arrangementer holdes nu, fredag den 26. juni, stort release-party for bogen "Mørkefortællinger fra Rudme". Bogen udkom egentlig fredag den 13. marts - den dag coronaen lukkede alting ned. Som Danmark lukker op igen, skydes nu også releasepartyet af.

Der er lagt op til en festlig dag. 30 fortællinger er blevet samlet ind, alle skrevet til bogen af folk fra Rudme, Herringe og Volstrup. Der er kendte forfattere imellem, men især er det almindelige menneskers ualmindelige fortællinger, der findes i bogen. Der er digte, fortællinger og en enkelt tegneserie, og alle sammen handler de om et eller andet særligt, der er oplevet i mørket. Som et lille indblik i en hel masse forskellige liv.

Litterat Knud Bjarne Gjesing har skrevet et kulturhistorisk efterskrift til bogen, og den er layoutet af den lokale billedhugger Lars Abrahamsen og Jakob Bonde-Hansen fra fotolaboratoriet i Rudme.

Bogen føjer sig ind i en række af udgivelser, som har set dagens lys i Rudme de seneste 10 år. Der har været udgivet en kagebog med kagehistorier, som dog nu er udsolgt. Der er udgivet en julebog med 48 af de lokales historier omkring deres juletradition. Derudover har landsbyen også udgivet en Rudmebog skrevet af Knud Bjarne Gjesing, som fortæller byens skrøner og historie(r). Og selvom mørkebogen er blevet til i en særlig anledning, har alle fire bøger det til fælles, at de fortæller historier.

Annonce

Sangkonkurrence

I anledning af lancering af bogen "Mørkefortællinger fra Rudme" blev der i vinter udskrevet en sangkonkurrence om komponering af både en tekst og en melodi til en helt ny højskolesang om mørket. Der er kommet syv bud til en ny aften/nattesang til Rudme. De kan i øvrigt høres på mørkeprojektets hjemmeside www.mørketirudme.dk. Derfor begynder arrangementet fredag den 26. juni med kåring af en vindersang - det sker fra kl. 14.00 på den nye plads foran Rudme Friskole. Her vil være sang, velkomst og afstemning.

Lidt senere, kl. 16.30-18.30, vil der være en foredragsseance på Galleri Svinestien. Her vil lektor fra RUC, Aksel Hanning, holde et foredrag med titlen ”Den lyse nat” om natten i dansk litteratur. ”Den lyse nat” er også titlen på et forskningsprojekt, han er i gang med i denne tid, som handler om naturbegrebet i dansk litteratur, kunst og filosofi.

Den anden foredragsholder den eftermiddag er Kamille Nygård, som er tidligere præst i Herringe-Rudme, og som sammen med Tyge Mortensen har været projektleder og initiativtager til projektet. Hendes foredrag hedder: Kaoskræfter og ritualer, og om hvilken rolle mørket spiller inden for kristendommen. Og endelig vil Knud Bjarne Gjesing lægge op til diskussion om, hvilken rolle spiller mørket i vores kultur i dag.

Annonce

Mørkemenu

Om aftenen vil der være spisning i mørkerestauranten i et telt foran skolen. Her kan man få en udsøgt mørkemenu ved den lokale gourmet kok Karen Birch. Og til slut vil der være mørkevandring i den lyse sommerskov med de lokales egne fortællinger.

Da der højst kan være 50 til hver seance skal der købes billetter, og man kan købe billetter til den eller de dele af dagen, man ønsker at deltage i på dette billetlink https://rudme.nemtilmeld.dk/

Og bogen, som det hele handler om, kan selvfølgelig købes hele dagen til nedsat pris.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce