Annonce
Midtfyns Posten

Flere vejkantsblomster til Midtfyns bier

Kommunen lader græsset - og de andre planter - stå på udvalgte vejstrækninger inden for byskiltene i en forsøgsperiode. Foto: Torsten Cilleborg
Forsøgsprojekt er godt for kommunens økonomi, for blomsterne og for bierne - men det kan blive en plage for naboerne
Annonce

Faaborg-Midtfyn: Kommunens skærer nu væsentligt ned på vedligeholdelsen af græsrabatterne på udvalgte vejstrækninger i Faaborg, Ringe og Nr. Lyndelse. Det hjælper lidt på økonomien, giver en større variation af planter og bedre levebetingelser for bier og småkryb, men det vil sikkert være til irritation for en del haveejere.

Foreløbig er der tale om et forsøgsprojekt, der skal løbe resten af vækstsæsonen, men høstes der gode erfaringer, vil initiativet formentlig bliv bredt ud over resten af kommunen. Det fortæller Helle Mølgaard Christensen, parkforvalter under Natur og Landskab hos Faaborg-Midtfyn Kommune.

- Normalt slår vi rabatterne med 14 dages intervaller. Det skærer vi ned til fire gange om året, så de udvalgte vejstrækninger i de tre byområder, vi har valgt til forsøget, får græsset slået her i maj, og så sker der ikke mere på denne side af sommerferien, fortæller hun.

Helle Mølgaard Christensen, parkforvalter, sparer penge og tilgodeser planter og småkravl. Arkivfoto: Kim Rune
Annonce

Sparer 100.000 kr. på forsøg

Helle Mølgaard Christensen lægger ikke skjul på, at der for kommunen ligger et økonomisk incitament i færre ture med den store plæneklipper. Der er udsigt til, at der kan findes 100.000 kr. på den konto, men nok så væsentligt er hensynet til naturen.

- Vi ved jo allesammen, at vores bier er i tilbagegang, og de får bedre livsbetingelser, når vi lader flere blomster stå. Der kommer også en større variation i plantearterne, når vi lader et område stå urørt i længere tid, og det giver gode livsbetingelser for en masse småkryb, siger hun.

- Hvis der er så god en ide, ville der så ikke være mange andre steder, hvor kommunen kunne fremme biodiversiteten ved for eksempel at så blomsterfrø?

- Jo, da, men der er så også et spørgsmål om økonomi. Nogle steder gør vi det faktisk allerede. I Havnegade i Faaborg har vi f.eks. lige ryddet en monokultur, hvor der før stod roser, og hvor vi brugte tid på at holde bedet. Her har vi nu sat frø, så der i stedet kommer en masse forskellige stauder, forklarer parkforvalteren.

Annonce

Flere mælkebøtter

- Er der nogen risiko ved at lade rabatterne passe sig selv, kan det for eksempel gå ud og trafiksikkerheden?

- Det mener vi ikke. Vi har netop valgt nogle trækninger inden for byskiltene til forsøget, og det får efter vores vurdering ikke nogen betydning for oversigtsforholdene. Men vi kan tage fejl, og skulle der alligevel opstå gener, vi ikke har forudset, så hører vi gerne fra borgerne vi app'en "Giv et praj - Faaborg-Midtfyn" eller på kommunens hjemmeside.

- Det kan såmænd godt være, at det ikke er alle, der synes, det er en god ide. Nogle vil måske mene, det kommer til at se sjusket ud, og jeg kan også godt forestille mig haveejere, der ikke er så tilfredse med, at vi lader fandens mælkebøtter stå og sprede tusindsvis af frøkapspler ind i deres haver, men sådanne afvejninger af hensyn er der næsten altid, og nu er det altså en forsøgsordning, som vi vil evaluere efter vækstsæsonen, siger Helle Mølgaard Christensen.

At dømme efter kommunens egen Facebook-side, hvor nyheden er lanceret, tager borgerne i klart overvejende grad godt imod initiativet, som får et ordentlig buket roser af borgerne:

- Fantastisk. Naturen har hårdt brug for hjælp, noterer f. eks. Dorthe Jensen, Faaborg, en af mere end 100, som har kommenteret initiativet.

I Faaborg er Johan Rantzausvej, Saugstedlund, Peter Skramsvej, Klintevej og Svendborgvej blevet slået for sidste gang i sommmer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce