Annonce
Midtfyns Posten

Forældre burde være ansvarlige for opdragelsen af deres egne børn

Forældre har børn, som skal opdrages, og at skolerne har elever, som skal undervises, mener ugens klummeskribent Søren Clemmensen.
Annonce

For mange år siden skrev en socialdemokratisk byrådspolitiker fra Odense et læserbrev, hvor hun mente, at opdragelse af børn er en alt for alvorlig opgave at overlade til forældrene. Det skal samfundet tage sig af, skrev hun. Og hun har fået ret - altså i, at samfundet har taget sig af børneopdragelsen - og det har ikke ført noget godt med sig.

Vi har fået et stærkt stigende antal utilpassede og sårbare unge, og trods massiv indsats fra mange forskellige slags fagpersoner er problemet - og de medgåede omkostninger - i stærk stigning. Så vidt jeg kan vurdere, er der ikke udsigt til bedring. Vi bliver ved med mere af det samme. Jeg er med i to politiske udvalg - Opvækst og Læring samt Sundhed og Omsorg - så jeg har problemerne tæt inde på livet.

Hvis man gør, som man altid har gjort, får man de resultater, som man altid har fået. Jeg erkender naturligvis, at vi er nødt til at følge gældende lovgivning, og derfor er der ikke rigtig mulighed for at tage nye initiativer på lokalt plan.

Det kunne jeg ellers godt have lyst til.

Først og fremmest ville jeg gøre forældrene ansvarlige for opdragelsen af deres egne børn. Det er aldeles urimeligt, at man bare kan overlade ansvaret til samfundet. Specielt når historien klart viser, at det ikke har ført til noget godt.

Jeg har den grundlæggende holdning, at forældrene har børn, som skal opdrages, og at skolerne har elever, som skal undervises. I det omfang, forældrene vælger børnepasning i børnehave eller dagpleje, forventes der naturligvis, at fagpersonerne deltager i børneopdragelsen.

Men det betyder ikke, at børnene altid skal beskyttes mod enhver fare, stor som lille. De skal vænne sig til at klare sig selv, også når det er vanskeligt. De skal ikke pakkes ind i vat eller opbevares i rugekasse. Hvis det er deres start på livet, regner de selvfølgelig med, at det fortsætter på samme måde, og når de så senere står over for vanskeligheder, stoler de trygt på, at samfundet kommer dem til undsætning. De er simpelthen ikke vant til selv at skulle tage stilling, og det er ødelæggende.

For den gode ordens skyld skal jeg understrege, at jeg med børneopdragelse mener, at børnene skal lære, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert. Hvordan man løser problemer, og at der ikke altid er en veluddannet voksen i nærheden.

Vi skal altså have forældrene til at tage ansvar, forstå at børnene er deres børn, deres ansvar.

Det kræver nok en ændret lovgivning, som jeg er alvorligt bange for, at vi ikke får. Vi bliver ved med at ansætte personale med de samme forudsætninger, de samme opfattelser, de samme gode viljer, og resultaterne vil vise, at problemerne bare stiger og stiger. Og jeg bebrejder dem ikke. De gør, hvad de har lært, og hvad de tror er rigtigt. Jeg bebrejder de ansvarlige politikere. Skolegangen har blandt andet til opgave at gøre eleverne klar til at kunne begå sig i samfundet. Denne meget vigtige opgave ville blive ulige lettere at klare, hvis eleverne hjemmefra havde fået lært, hvordan men opfører sig ordentligt.

Hvornår mon vi bliver så kloge, at vi lærer af vores egne fejl og indretter lovgivningen derefter?

Om klummen

En stribe engagerede midtfynboere skiftes til at skrive klummen "Mit Midtfyn".

Denne uges skribent er 74-årige Søren Clemmensen, der er kommunalbestyrelsesmedlem i Faaborg-Midtfyn Kommune (K).

Søren Clemmensen er uddannet civiløkonom i 1970 og har været administrerende direktør for Lactosan A/S fra 1979-2004. Han er nu pensionist.

Han har været gift med Ulla siden 1965 og har to børn og to børnebørn.

Søren Clemmensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Konfirmationer uge 33

Annonce