Annonce
Midtfyns Posten

Formand i 31 år: Troels Stubagers hjerte banker for svømmeklubben

Troels Stubager kan godt lide at organisere, og han har i 31 år været formand for Ringe Svømme-Klub. Desuden er han formand for medborgerhuset Guldhøj, som han er nabo til. Foto: Hardy Hounsgaard
Troels Stubager har i 31 år været formand for Ringe Svømme-Klub, som han i sine unge dage var med til at stifte. Den 67-årige ildsjæl kan godt lide at organisere, og han er også formand for aktivitetshuset Guldhøj, hvor han som barn gik i skole og hvor hans far var lærer.

Ringe: Troels Stubager bor lige midt i verdens navle - i hvert fald den navle, hvorfra Troels Stubagers verden går.

På Floravej i Ringe bor Troels Stubager sammen med sin kone Susanne som nabo til Guldhøj. Der gik Troels i skole som barn, og hans far var lærer på skolen.

Selv blev Troels Stubager også uddannet lærer, og efter et langt liv i skoleverdenen som lærer på Ryslinge Sogneskole samt lærer og siden souschef på Nordagerskolen gik han på pension for et par år siden. Men Guldhøj er stadigvæk en del af hans liv.

Annonce

Han blev for to år siden formand for foreningen Guldhøj, da den gamle kommuneskole blev omdannet til et medborgerhus.

- En af mine forcer er det organisatoriske, og da Guldhøj har spillet en rolle i mit liv, og projektet med at udvikle området faldt sammen med, at jeg stoppede på arbejdsmarkedet, så sagde jeg ja til at være formand for Guldhøj, fortæller Troels Stubager.

Troels Stubager er nabo til Guldhøj, som han har været formand for, siden foreningen for aktivitetshuset blev stiftet i januar 2019. Selv har Troels Stubager tilbragt mange timer i de røde murstensbygninger som barn, da Guldhøj var kommuneskole. Foto: Hardy Hounsgaard

Formand i 31 år

Parcelhuset på Floravej, hvor Troels Stubager har boet siden 1977, ligger også centralt i forhold til den klub, han nærmest er blevet synonym med - Ringe Svømme-Klub. Fra hjemmet på Floravej er der kun godt 100 meter til svømmehallen i Idrætscenter Midtfyn.

Ringe Svømme-Klub har han været formand for de seneste 31 år.

- Jeg er glad for det, og det er ikke af nød, fordi ingen andre vil. Svømmeklubben kan sagtens fungere uden, at jeg er der, så dukker der bare andre op. Men så længe, jeg synes det er sjovt og så længe, medlemmerne vil have mig som formand, så vil jeg gerne blive ved, siger Troels Stubager.


Vi har et godt ry som en veldrevet forening, og det giver et pænt omdømme. Man ved godt, hvad svømmeklubben står for.

Troels Stubager, formand for Ringe Svømme-Klub


Det har sine fordele, at en formand har siddet så længe på posten.

- Vi har et godt ry som en veldrevet forening, og det giver et pænt omdømme. Man ved godt, hvad svømmeklubben står for, siger Troels Stubager.

Troels Stubager

Troels Stubager er født i Ringe den 7. marts 1953. Han bor på Floravej i Ringe sammen med sin hustru Susanne. De har fået fire børn, Rasmus på 35, Jonas på 33, Katrine på 31 og Signe på 28, og seks børnebørn.

Han er uddannet lærer i 1976 og var i 26 år ansat på Ryslinge Sogneskole, inden han skiftede til Nordagerskolen i Ringe. Her skiftede han efter nogle år lærergerningen ud med titlen som souschef, inden han gik på pension i 2018.

I 31 år har han været formand for Ringe Svømme-Klub. En klub, han har været med i, siden den blev stiftet i 1967. Han har fået flere hæderspriser, blandt andre Dansk Svømme Unions pris "Årets ildsjæl 2012".

Desuden har han været formand for foreningen Guldhøj, siden foreningen bag aktivitetshuset i den gamle kommuneskole blev stiftet i januar 2019.

Annonce

Medlemmerne holder ved

Der er 1449 medlemmer af Ringe Svømmeklub, og selv om 2020 har været et udfordrende år som følge af coronaens aflysning af stævner og træninger, så er det ikke gået nævneværdigt ud over medlemstallet. Året før var der 1469 medlemmer, så Ringe Svømme-Klub har kun mistet 20 medlemmer fra 2019 til 2020.

- Vi har fået ros fra medlemmerne for den information, vi som bestyrelse har sendt ud under coronaen. Det har været målrettet information, så folk har været klar over, hvad de må og kan, fortæller formanden.

Der er ingen svømning i svømmehallen i Idrætscenter Midtfyn i øjeblikket, men Troels Stubager kan lune sig ved den kendsgerning, at medlemstallet i Ringe Svømme-Klub stort set er det samme for et år siden trods coronarestriktionernes indtog. Foto: Hardy Hounsgaard

Under coronanedlukningen har klubbens konkurrencesvømmere været udfordret af ikke at måtte komme i vandet i svømmehallen. I stedet må de træne i stuen derhjemme hver for sig - uden vand.

- De kan øve styrketræning, smidighedstræning og koordinationstræning, og selv om de er hver for sig, er de på samtidig online, og det har været med til at styrke sammenholdet, siger formanden.

Annonce

Fra friluftsbad til svømmehal

Da Troels Stubager blev født i Ringe i 1953, var der ingen svømmehal eller svømmeklub. Men der var et friluftsbad. Det var dog ikke nok for de vandglade unge, og som 14-årig begyndte Troels Stubager at tage med på de ugentlige busture til svømmehallen i Ollerup, som bademester Arne Andersen arrangerede.

- Det udviklede sig til flere busture om ugen, og i 1967 var jeg med til at stifte svømmeklubben i Ringe og sad i bestyrelsen fra starten - syv år før svømmehallen i Ringe blev bygget, fortæller Troels Stubager med et smil.

Svømmehallen i Ringe blev indviet i 1974 og er i dag en del af Idrætscenter Midtfyn.

Annonce

Nye tanker og idéer

Troels Stubager har dog ikke siddet i bestyrelsen for Ringe Svømme-Klub uafbrudt siden 1967.

- Jeg var ude af bestyrelsen i nogle år, fortæller han.

Men siden 1990 har han været formand for svømmeklubben.

- Jeg kan godt lide at organisere noget og tænke nye tanker og idéer. Jeg prøver at følge med i de nye tendenser.

Annonce

Triatlon i Ringe

En af de sportsgrene, som flere har kastet sig over de senere år, er triatlon, hvor svømning, cykling og løb kombineres. Ringe Svømme-Klub fik for nogle år siden en triatlon-afdeling, Ringe Tri.

- Vi har holdt triatlonstævner i Ringe i 35 år, og jeg har været med alle årene, men det er først de senere år, at sporten har fået større bevågenhed, fortæller Troels Stubager.

I 2020 stak coronaen også en kæp i cykelhjulet for Ringe Svømme-Klub.

- I maj skulle vi have afviklet et stort triatlonstævne i Ringe på et højt niveau, men vi måtte aflyse på grund af coronarestriktionerne. I stedet har vi planlagt at gennemføre det lørdag den 8. maj i år, siger Troels Stubager, der krydser fingre for, at det kan lade sig gøre.

Annonce

Kort afstand til alt

Han har nydt godt af, at idrætsfaciliteter og skole er inden for kort afstand af hjemmet.

- Jeg har kunnet gå til arbejde på skolen og til fritidsaktiviteter, og vi har aldrig kørt vores børn til noget, siger han om børnene, der bogstaveligt talt er gået til svømning, fodbold, håndbold, tennis, spejder, musik og hvad de ellers har været aktive med.

Troels Stubager og hans hustru Susanne har fået fire børn, der alle har arvet interessen for sport.

- Tre af dem har svømmet meget, men det er en lige så stor glæde for mig og Susanne, at den fjerde, Jonas, valgte ikke at svømme og i stedet spille håndbold, siger Troels Stubager.

Det har Jonas Stubager, der i dag er 33 år, gjort med pæn succes i 1. division for Otterup HK.

- Så vi har tit været i Otteruphallen og set Jonas spille håndbold, fortæller den stolte far.

Annonce

Aktiv pensionist

Når Troels Stubager i marts fylder år næste gang, bliver han 68. Men selv om han kan kalde sig folkepensionist, er han stadigvæk fysisk aktiv. Han deltog i 2018 ved VM i multisport, der blev afviklet på Fyn. Her fik han sølv i aldersgruppen 65-69 år i disciplinen aquatlon, hvor man svømmer 1 km og løber 5 km.

En glad Troels Stubager fejrede sin sølvmedalje ved VM i aquatlon (svømning og løb) i 2018 i aldersgruppen 65-69 år. Privatfoto

Få uger efter var han også med ved EM i triatlon i Skotland, hvor det blev til en niendeplads ud af 32 deltagere på sprintdistancen. I 2020 skulle han have været til EM i Holland, men det blev aflyst på grund af coronaen.

Men han fik alligevel nogle kilometer i benene sammen med sin hustru. I sommeren 2020 rejste de til Skagen og cyklede med al deres opbakning i cykeltasker ad Hærvejen hele vejen ned gennem Jylland til grænsen.

- Vi var af sted i 10 dage og cyklede cirka 90 kilometer om dagen. Det var en stor oplevelse med mange højdepunkter på turen. Vi regner med at cykle igen til sommer, hvor vi vil cykle hele vejen ned langs den jyske vestkyst, fortæller Troels Stubager.

Foreningslivets helte

Midtfynsposten sætter i en serie fokus på foreningslivets helte. Vi skriver om de frivillige kræfter, der sørger for at skabe gode rammer for børn, unge, voksne og ældre i sportsklubber eller andre foreninger. Det kan være den frivillige leder, instruktør, træner eller altmuligmanden, der altid er klar til at træde til med en hjælpende hånd i foreningslivet.

Kender du en person fra foreningslivet, du synes, vi skal skrive om, er du velkommen til at kontakte os på denne mail: mip-red@fyens.dk eller ringe til journalist Hardy Hounsgaard på telefon 63 45 21 70.

Tidligere bragt i serien:

6. januar: Louise Hofstedt Nielsen, Rolfsted IF.

13. januar: Søren Nielsen, Ringe Boldklub.

20. januar: Helene Jakobsen, Ringe.

27. januar: Troels Stubager, Ringe Svømme-Klub.

Troels Stubager cyklede sammen med sin hustru Susanne hele vejen fra nord til syd i Jylland ad Hærvejen sidste sommer. Her nyder han et glas rødvin i Hammer Bakker efter en lang tur på cykel inden overnatningen i et shelter. Privatfoto
Troels Stubager holder kaffepause med en smuk udsigt på sidste sommers cykeltur ned gennem Jylland. Privatfoto
Troels Stubager har i 31 år været formand for Ringe Svømme-Klub. Arkivfoto: Victor Juul Grønbæk
Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Bogcafé på Ringe Bibliotek

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Sonia Brandes udstiller papirkunst i Ringe

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

23-årige Victor hyldes for sit arbejde og humør: Nu har han fundet den fine skjorte frem

Midtfyns Posten

Fra Carl Nielsen og Film Fyn til Langelandsfortet og skipperbyen Marstal: Ny udgivelse tæt på den den sydfynske natur, historie og kultur

Midtfyns Posten

Michelle Birkballe og Rock Nalle i Foderstoffen

Midtfyns Posten

Se billederne før og nu: Bageri blev til grillbar og bodega og lejligheder

Midtfyns Posten

Fyrtøjet: Teater for børn i Ferritslev Fritidshus

Midtfyns Posten

Foreningslivet i billeder: Boldklub får stort beløb

Midtfyns Posten

Fællesspisning på Skullerodsholm

Midtfyns Posten

Et kig i arkivet: Årslevhallen fylder 50 år

Midtfyns Posten

Landsby får nyt liv: Nyt udendørs fitness-område i Vantinge

Midtfyns Posten

Hør fortællinger fra en pensioneret præst

Midtfyns Posten

Hør Kim Larsens sange på Cafe Fabers

Midtfyns Posten

Fulderikker render med Ullas bh'er: - De forsvinder i nattens mulm og mørke

Midtfyns Posten

Unikt kirketårn indvies med høstgudstjeneste samt pølser, øl og vand

Midtfyns Posten

Høstgudstjeneste i Kværndrup

Midtfyns Posten

James Bond og stærke kvinder i Ringe Bio

Midtfyns Posten

Klumme: Velkommen tilbage til hamsterhjulet

Midtfyns Posten

Foderstofrevyen i fulde omdrejninger

Midtfyns Posten

Mød Anna Netrebko til Operabio i Ringe

Midtfyns Posten

Gruppeforløb for børn og unge med bekymringstanker og angst

Midtfyns Posten

Late Night Show med Phillipson

Midtfyns Posten

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Annonce