Annonce
Midtfyns Posten

Fra succes til fallit: Sådan gik Nr. Broby Maskinsnedkeri fra at sælge møbler i massevis til at dreje nøglen om

På billedet ses arbejdsholdet på værkstedet i 1951. Nummer fire fra venstre er Walther Andersen, nummer fem er Jørgen Bjerring, nummer seks er Harry Fløjborg, nummer syv er en lærling, nummer otte er Svend Pedersen. Helt til højre sidder Oluf Th. Larsen. Foto: Nørre Broby Lokalhistoriske Arkiv
Udenlandske opkøbere var vilde med møbler fra Nr. Broby Maskinsnedkeri, men virksomheden måtte alligevel lukke i 1978.
Annonce

Oluf Theodor Larsen købte i 1942 Verningevej 10 i Nr. Broby og etablerede sig som selvstændig maskinsnedker. Han var født i 1913 og blev i 1935 gift med Ragnhild. Oluf Theodor Larsen var i 1933 blevet udlært som snedker i Snave og bestod svendeprøven med ros. Derefter arbejdede han på en møbelfabrik i Faldsled i syv år, efterfulgt af to år på møbelfabrikken C.M. Madsen i Hårby.

Det, Oluf Theodor Larsen lærte hos C.M. Madsen, var serie-fremstilling af møbler, som i kraft af markedsføring kunne sælges på det internationale marked. Møblernes design var karakteriseret ved enkelhed, funktionalitet og kvalitet. De seriefremstillede møbler nød stor anerkendelse. Der blev blandt andet solgt kommoder til Daells Varehus.

Værkstedet blev udvidet i 1948 - efterfulgt af en større udvidelse i 1952, og i 1961 blev der igen udbygget, hvor også lager til råvarer blev opført og sammenbygget med fabrikslokalerne. I 1969 blev kontoret udvidet.

Gennem årene blev virksomheden udvidet, og der var i 60'erne og 70'erne 18 mand ansat. Fra 1952 var der etableret et samarbejde med den dygtige møbelarkitekt Svend Aage Madsen i Odense, og det medførte, at møblerne blev eksporteret via Moreddi, Guildhall og Scanart - og blev blandt andet leveret til de amerikanske styrker, der var udstationeret i Tyskland.

Et kig i arkivet

Vores folkemindesamlinger og lokalarkiver er fyldt med historier om folk og fæ, der har haft og har betydning for vores landsbyer og lokalsamfund i dag.

Vi har bedt arkiverne dykke ned i de mest dramatiske, spændende og interessante fortællinger for at kunne dele dem med jer læsere.

Lokalarkiverne og folkemindesamlingerne bidrager på skift med historier fra vores lokalområder.

Annonce

Møbler solgt i massevis

Rita Gregersen var fra 1959-63 ansat som bogholder, og hendes mand Keld var førstekommis i Brugsen, indtil de i 1963 overtog købmandsforretningen i Brobyværk. Ritas svoger, Jean Gregersen, kom i lære 1. august 1959 og blev udlært som møbelsnedker i 1963. Han har stadig det skrivebord, han selv lavede som svendeprøve. På virksomheden blev der uddannet såvel møbelsnedkere som maskinsnedkere.

Fra 1951 var firmaet hvert år på møbelmesse i Fredericia, og det var en begivenhed, når Rita Gregersen drog af sted sammen med sælgeren og Oluf Theodor Larsen. Sælgeren solgte også møbler for Åge Larsen i Brobyværk. På møbelmessen var mange udenlandske opkøbere til stede, og sønnen Jørgen Larsen (som også er uddannet møbelsnedker) har opgjort, at et rundt spisebord på to år blev solgt til amerikanerne i over 700 eksemplarer. En stol blev i årene 1965-68 solgt i over 1900 eksemplarer.

På et tidspunkt ville et stort firma i København have eneret på Oluf Theodor Larsens møbler, men det ville Oluf Theodor Larsen ikke. Han ville fortsætte med at sælge til Moreddi, Guildhall, Scanart, Daells Varehus med flre.

Oluf Theodor Larsen solgte virksomheden i 1977, men de nye ejere måtte lukke efter et års forløb.

Den dag i dag kan man på internettet på auktionssider finde møbler tegnet af Svend Aage Madsen og fremstillet af de dygtige snedkere på Verningevej 10 i Nr. Broby. Det kan for eksempel være stole eller borde med mærket MM Moreddi Denmark.

Ved Oluf og Ragnhilds sølvbryllup i oktober 1960 inviterede de alle ansatte med koner og kærester med til festen, som var i forsamlingshuset lige over for. Foto: Nørre Broby Lokalhistoriske Arkiv
På billedet er de møbler fotograferet, som Nr. Broby Møbelsnedkeri viste på Møbelmessen i Fredericia i begyndelsen af 60’erne. Oluf Theodor Larsens søn Jørgen Larsen (som også er uddannet møbelsnedker) har opgjort, at det runde spisebord (bagerst til venstre i billedet) på to år blev solgt til amerikanerne i over 700 eksemplarer. En stol, som dog ikke er på billedet, blev i årene 1965-68 solgt i over 1900 eksemplarer. Foto: Nørre Broby Lokalhistoriske Arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

En god kammerat: 14-årige Cecilie fra Risøhøj Håndbold er nomineret til kammeratskabspris og kan vinde 25.000 kr. til sit hold

Annonce