Annonce
Midtfyns Posten

Fynsland sætter fokus på bæredygtig energi

Gunnar Landtved og resten af folkene i Fynsland har flere ideer til, hvordan der sættes skub i arbejdet med bæredygtig energi, så kommunen bliver CO2-neutral i 2050. Arkivfoto: Sandra Goldek
Inden 2030 skal gas- og oliefyr udskiftes, og Fynsland ser gerne, at der afsættes penge, så borgerne uden for de større byer kan få råd og vejledning i valg af varmekilder.
Annonce

Faaborg-Midtfyn: Har man et gas- eller oliefyr, skal det inden 2030 udskiftes med en mere klimavenlig varmekilde i arbejdet med at nedbringe CO2-udslippet.

Det er en del af klimaaftalen, som landspolitikerne har vedtaget, men hvad skal man vælge i stedet? Det spørgsmål vil Fynsland gerne hjælpe borgere i lokalområderne med at få svar på.

- Det er vigtigt at få gang i en oplysningskampagne og få lavet en kortlægning af, om der er behov for et fjernvarmeanlæg, en varmepumpe af en vis størrelse eller en tredje løsning i de forskellige områder, siger Jens Bruntse.


Hvis vi ikke gør noget, så går den enkelte boligejer selv i gang med det, de synes er bedst, og det er også udmærket, men måske skulle man inddrage ekspertise.

Jens Bruntse, Fynsland og medlem af klimaudvalget


Han er Fynslands repræsentant i Det Grønne Råd, og desuden er han Fynslands ansigt i kommunens særlige klimaudvalg. Det har til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan kommunen kan opfylde FN's verdensmål, når det gælder klima og bæredygtig udvikling.

- Hvis vi ikke gør noget, så går den enkelte boligejer selv i gang med det, de synes er bedst, og det er også udmærket, men måske skulle man inddrage ekspertise, forklarer Jens Bruntse.

Annonce

Kommunal varmeplan

Fornylig var der møde i udvalget, hvor forslaget blev bragt på banen. Ifølge Jens Bruntse blev der ikke taget endelig stilling til ideen, men Fynsland ser gerne, at der afsættes 100.000 kroner af landdistriktsmidlerne, så fagfolk kan rådgive borgerne.

- Det skal være til dem, der har lyst, for det skal ikke trækkes ned over hovedet på nogen. Det er for at blive klogere på det hele. Det vigtige er, at der er interesse for det, så vi skal have en dialog i gang, siger Jens Bruntse.

Derudover foreslår Fynsland, at der sættes tre millioner kroner af i budgettet for 2022 til en egentlig varmeplan for hele kommunen, så målet om, at Faaborg-Midtfyn er CO2-neutral i 2050, kan nås.

Ifølge Fynslands formand, Gunnar Landtved, arbejdes der også med ideen om et CO2-barometer for hvert lokalområde. Tanken er, at alle CO2-producerende enheder registreres, så man på den måde kan se, hvor meget tiltagene de enkelte steder gavner.

FNs verdensmål

Udvalget for FN's Verdensmål skal komme med anbefalinger til, hvordan Faaborg-Midtfyn Kommune skal arbejde for opfyldelse af verdensmålene vedr. klimaindsats og miljø- og ressourcemæssig bæredygtig udvikling.

Hekt konkret arbejdes der med seks af målene.

Det er rent vand og sanitet, bæredygtig energi, bæredygtige landsbyer og lokalsamfund, ansvarligt forbrug og produktion, klimaindsats, livet på landet (biodiversitet) og partnerskaber for handling.

Der er tale om et paragraf 17, stk 4-udvalg, som betyder, at der er tale om et midlertidigt udvalg.

Det har 13 medlemmer. Blandt dem er kommunalpolitikere og almindelige borgere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

En god kammerat: 14-årige Cecilie fra Risøhøj Håndbold er nomineret til kammeratskabspris og kan vinde 25.000 kr. til sit hold

Annonce