Annonce
Midtfyns Posten

Grise og får ved åen: Gårdbutik ved Sallinge Å klar til turister

Martin Phillip har sortbrogede grise på gården Birkholm i Sallinge. Grisene går ude hele året rundt og er 10 måneder, inden de bliver slagtet, og kødet sælges i gårdbutikken. Foto: Hardy Hounsgaard
Lotte og Martin Phillip er efter et stille forår klar til at tage imod kunder i deres gårdbutik Birkholm i Sallinge, hvor man også kan komme og se deres frilandsgrise og lam.
Annonce

Sallinge: Hist hvor vejen slår en bugt i den midtfynske landsby Sallinge, ligger den sort-hvide bindingsværksgård Birkholm med Sallinge Å i baghaven. Her har Lotte og Martin Phillip boet siden 2004, og for halvandet år siden åbnede de gårdbutikken Birkholm.

Men det har været et stille forår med få kunder i gårdbutikken.

- Det har været stille under coronaen. Vi har manglet at komme ud på markeder, hvor folk bliver opmærksomme på os, men de markeder har været aflyst i år. Tidligere, når vi har været på markeder, så har vi fået flere gæster efterfølgende. Der er mange gårdbutikker om buddet, og vi er så relativt nye, at vores navn ikke er slået fast endnu i folks bevidsthed, siger Martin Philip.

- Vi har også fået aflyst fårets dag, som vi skulle have holdt her på gården påskelørdag, supplerer Lotte Phillip.

Annonce

Mere synlighed

Men da flere i år holder ferie herhjemme, forventer parret, at der også kommer flere og kigger forbi gårdbutikken i løbet af sommeren.

- Vi har lavet en aftale med en nabo om, at vi må sætte et stort skilt oppe ude ved hovedvejen til Faaborg, så vi kan blive mere synlige. Der kommer mange forbi derude, siger Lotte Phillip om hovedvejen mellem Odense og Faaborg. Der er cirka 500 meter fra hovedvejen ned til Birkholm på Lindehusvej 2A i Sallinge.

Martin og Lotte Phillip med den tre år gamle Jack Russell-terrier Anton i deres store have på gården Birkholm, hvor de har boet siden 2004. Haven går ned til Sallinge Å. Foto: Hardy Hounsgaard

Lotte og Martin Phillip, der begge er 51 år, åbnede gårdbutikken i december 2018 i en længe af deres firelængede bindingsværksejendom fra 1825. Her sælger de kun varer fra egen avl. Kød fra de sortplettede grise, der går og grynter på den anden side af åen, og lammekød fra en flok mørkebrune får, der også har et stort stykke land at boltre sig på ned til åen. I alt hører der tre en halv hektar jord til ejendommen.

- Grisene går ude hele året rundt, og de er 10 måneder, inden de bliver slagtet i modsætning til en konventionel gris, der bliver slagtet efter en tre en halv måned. Man kan smage, at grisene har fået noget godt at spise, og de er vokset op på en måde, som vi kan stå inde for, forklarer Martin Phillip.


Grisene går ude hele året rundt, og de er 10 måneder, inden de bliver slagtet i modsætning til en konventionel gris, der bliver slagtet efter en tre en halv måned.

Martin Phillip, gårdbutikken Birkholm


I en indhegning i haven går en flok gæs, og under frugttræerne kan man spotte et par moskusænder med nyudklækkede, gule ællinger.

Man kan komme og se dyrene, hvis man besøger Birkholm.

Annonce

Fra grøntsager til dyr

I de første år, efter at de var flyttet ind på gården, dyrkede parret grøntsager, som de solgte til Gasa. Men det kunne ikke hænge sammen økonomisk.

- Vi var for små i den sammenhæng, siger Lotte Phillip om grøntsagsproduktionen, som de stoppede med i 2010. Derefter begyndte parret at få dyr på de marker, hvor der tidligere var grøntsager.

Den sortbrogede gris er en gammel dansk svinerace, og grisene går ude rundt på området ved Sallinge Å. Foto: Hardy Hounsgaard

Lotte og Martin Phillip har stadigvæk deres arbejde ved siden af. Lotte arbejder som ernæringsassistent på Hjemly Efterskole, og Martin arbejder som hegnsmontør hos PIT Hegn i Ringe.

Birkholm i Sallinge

Gården Birkholm ligger på Lindehusvej 2A i Sallinge på Midtfyn, tæt ved hovedvej 43 mellem Faaborg og Odense.

Lotte og Martin Phillip har boet på gården siden 2004, og siden december 2018 har de haft gårdbutik i en af ejendommens længer.

De har to børn, 25-årige Andreas, der bor i Låsby mellem Aarhus og Silkeborg, og 20-årige Sascha, der lidt endnu bor hjemme, inden hun skal ind til Forsvaret.

I gårdbutikken kan man købe lammeskind fra gårdens lam, æblevin, som Martin Phillip laver, og marmelade, som Lotte Phillip laver af bærrene fra havens frugttræer. Den laver hun i køkkenet på Hjemly Efterskole, indtil gårdens eget produktionskøkken bliver klar.

De er begge uddannede gartnere og mødte hinanden på Gartnerskolen i Søhus i 1988. Siden har de begge været på Island og arbejdet i Islands daværende største gartneri i Selfoss på den sydlige del af øen. De var i Island på to længerevarende ophold, et halvt år i 1990 og næsten et helt år i 1992.

Annonce

Islandske fårehunde

Udover smukke naturoplevelser og livslange venskaber med islændinge, som stadigvæk besøger familien Phillip i Sallinge, fik Lotte og Martin Phillip også noget levende med hjem fra Island.

Martin og Lotte Phillip og deres 13 år gamle islandske fårehund Gimle foran gården Birkholm i Sallinge, hvor de har boet siden 2004. Foto: Hardy Hounsgaard

- Vi havde en islandsk fårehund med hjem, og siden hentede vi yderligere to. Vi havde otte islandske fårehunde, da vi flyttede ind på gården i 2004, men nu har vi kun Gimle tilbage. Han er 13 år og stokdøv, griner Lotte Phillip, mens den gamle fårehund trisser stille rundt på gårdspladsen.

- Gimles morfar var den første hund, vi hentede på Island, fortæller Lotte Phillip.

Men Gimle er ikke den eneste hund på gården. Den tre år gamle Jack Russell-terrier Anton kommer susende rundt om hjørnet og følger nysgerrigt med rundt, mens vi går gennem den store have og krydser åen og går ned mod fårene og grisene på marken.

- Fårene går nogle gange ned og køler sig i åen, hvis det er varmt, fortæller Martin Phillip.

Lige nu går der 26 lam, syv moderfår og tre væddere. De er alle af den gamle danske race sånefår. I to andre indhegninger går der ni grise af den gamle danske svinerace.

- De er hyggelige dyr og giver godt, velsmagende kød, siger Martin Phillip og klør en af grisene bag øret.

Annonce

Sund fornuft

Gården drives ikke økologisk.

- Den drives i stedet efter princippet om sund fornuft, som ofte er en bedre og mere miljørigtig løsning. Grisene går ude hele året rundt, og det er ikke et krav, hvis de skal være økologiske, siger Martin Phillip.

Gårdbutikken er åben onsdag og torsdag kl. 15-18.

- Men hvis vi er hjemme, er man velkommen til at kigge ind. Og man kan også aftale en tid, hvis man vil besøge os, fortæller Lotte Phillip.

En svalende afkøling i svinestien på Birkholm i Sallinge. Foto: Hardy Hounsgaard
Der er også gæs på gården Birkholm i Sallinge. Foto: Hardy Hounsgaard
Martin Phillip har brune får af den danske race sånefår på Birkholm i Sallinge. Foto: Hardy Hounsgaard
Martin Phillip har ni grise på gården Birkholm i Sallinge. Foto: Hardy Hounsgaard
Gården Birkholm er fra 1825 og ligger i Sallinge på Midtfyn. Foto: Hardy Hounsgaard
Lotte og Martin Phillip og deres to hunde, Anton og Gimle, på deres gård Birkholm i Sallinge. Foto: Hardy Hounsgaard
Grisene går ude året rundt på gården Birkholm i Sallinge. Foto: Hardy Hounsgaard
Martin Phillip kender sine grise på gården Birkholm i Sallinge. Foto: Hardy Hounsgaard
De sortbrogede grise på gården Birkholm i Sallinge er nysgerrige. Foto: Hardy Hounsgaard
Lotte og Martin Phillip foran deres gårdbutik, der er placeret i en længe af gården Birkholm i Sallinge. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Konfirmationer uge 33

Midtfyns Posten

Bliv klogere på FN's verdensmål

Midtfyns Posten

40-års jubilæum

Annonce