Annonce
Midtfyns Posten

Gammel gård ombygges for millioner til nyt mødested i fynsk friluftsområde

Bestyrelsesforkvinde for Tarup-Davinde I/S Maria Brumvig og næstformand Steffen Jensen repræsenterer henholdsvis Odense Kommune og Faaborg-Midtfyn Kommune. Foto: Signe Andersen
Planerne om et nyt friluftsmødested har været ni år undervejs. Nu giver samarbejde med sydfynsk tegnestue projektet luft under vingerne.
Annonce

Tarup-Davinde: Ridestier, vandreruter og mudrede mountainbikespor - mulighederne er mange, og aktivitetsniveauet er højt i det grønne friluftsområde Tarup-Davinde nær Årslev og Odese SØ. Men brugerne af natur- og friluftsområdet har i årevis efterspurgt et mødested med faciliteter som naturlaboratorie, shelterplads og udekøkken som tilføjelse til de gode rammer for udendørsaktiviteter:

- Vi mangler det. Det kunne være rigtig rart at have et sted, hvor vi kan samles, snakke og spise madpakken, når vi har været på tur, siger Bent Albrechtsen, næstformand i Tarup-Davinde Rytterlaug.

Heldigvis er drømmen om et mødested nu rykket et stort skridt tættere på. Tarup-Davinde-området har købt en gård, der nu skal bygges om til mødested for seks millioner kroner, og det er sket efter nøje overvejelser i det selskab, der driver Tarup-Davinde-området i samarbejde mellem Odense Kommune og Faaborg-Midtfyn Kommune.

Det fortæller Steffen Jensen, socialdemokratisk politiker i Faaborg-Midtfyn og næstformand for Tarup-Davinde-området.

- Vi har været på studietur for at se, hvordan man har bygget udendørs mødesteder, hytter i træer og såkaldt 'kolde rum' i andre danske naturområder, blandt andet i Silkeborg og på Randbøl Hede. Inspirationen har sat ekstra skub i processen, og vores drøm om et fælles mødested her i Tarup-Davinde er nået et skridt længere mod realisering, siger Steffen Jensen.

Arkitektfirmaet Praksis Arkitekter fra Svendborg er hyret til ombygningsopgaven, og projektet og de snarlige første udkast fra tegnestuen bliver til i tæt partnerskab med naturområdets brugere, for eksempel rytterlavet, Lille-Ibjerg Sø-Sauna og Skovhjælperne.

- Det, at vi har været inddraget i processen lige fra start, betyder rigtig meget, fortæller Bent Albrechtsen fra Tarup-Davinde Rytterlaug.

Den gamle landejendom transformeres til multifunktionelt mødested. Foto: Signe Andersen
Annonce

Mødested skal være generøst

Siden 2011 har der været en plan om at etablere et sted, hvor borgere fra Faaborg-Midtfyn og Odense kan samles før, omkring og efter de mange udendørsaktiviteter, Tarup-Davinde-området lægger op til.

- I ni år har der stået et stort, sort 'M' for 'mødested' på lokalplanen, lige her, hvor vi befinder os nu. Med løbende opkøb af jord og ejendom og nu valget af arkitektpartner er det endelig muligt at begynde etableringen af det nye mødested, fortæller Tarup-Davinde-områdets leder John Juul Henriksen.

På nuværende tidspunkt har arkitektfirmaet, der har fået opgaven ikke for alvor sat streger på papiret, men tankerne er ved at blive tænkt og under en blotlagt tagkonstruktion udpeger Mette Tony, partner i Praksis Arkitekter, nogle af de detaljer, der skal bevares, når ejendommen i Tarup-Davinde ombygges og udvides til samlingssted:

- Højt til loftet, fritlagte bjælker, store rum. Bygningen her rummer allerede mange fine elementer, der giver os et interessant udgangspunkt for tegnearbejdet. Vores opgave er nu at omdanne stedet til et samlepunkt, der bringer ly og læ til alle og forlænger opholdet i naturen, forklarer Mette Tony og tilføjer:

- Tarup-Davindes naturområder anvendes af rigtig mange mennesker og til rigtig mange formål. Derfor er det allervigtigste også, at det nye mødested er generøst.

Grundpræmissen for arkitekternes tilgang til projektet er arbejdet med 'kolde rum'; en ejendom uden indlagt varme, men med solvarme fra store ovenlysvinduer, brændeovn og glasvægge, der binder rummene sammen. Et fokus på kolde rum skal også minimere anlægs- og driftsudgifterne, når den ældre bygningsmasse transformeres til nyt, funktionelt mødested.

Annonce

Mangler to millioner kroner

Inden Tarup-Davinde Rytterlaug og områdets mange andre besøgende kan tage det nye samlingssted i brug, skal finansieringen af byggeriet falde endeligt på plads. Projektet har et samlet budget på seks millioner kroner - heraf kommer fire millioner kroner fra Faaborg-Midtfyn Kommune og Odense Kommune. De resterende to millioner kroner er endnu ikke fundet, erkender sekretariatsleder John Juul Henriksen:

- Dem er vi i gang med at søge hos forskellige fonde. Vi har allerede en god dialog med flere af dem, og jeg er meget optimistisk omkring at sikre den endelige finansiering, siger John Juul Henriksen.

Går alt efter planen, forventes mødestedet at stå færdigt ved udgangen af 2021.

Næstformand for Tarup-Davinde Rytterlaug Bent Albrechtsen er en af de brugere, der har været inddraget i projektet siden begyndelsen. Foto: Signe Andersen

Sekretariatsleder John Juul Henriksen glæder sig til at byde naturområdets brugere velkommen på det nye mødested. Foto: Signe Andersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce