Annonce
Midtfyns Posten

Gitte og Martin lever deres drøm ud: De har åbnet gårdbutik i den gamle hestestald

Den syv måneder gamle hankat Basse er krøbet op i favnen hos Gitte Høgh-Rasmussen, der sammen med sin mand Martin Høgh-Rasmussen har åbnet gårdbutikken Magiafa Design på deres gård et par kilometer syd for Nr. Broby. Foto: Hardy Hounsgaard
Gitte og Martin Høgh-Rasmussen har i mange år haft en drøm om at blive selvstændige, og nu har de åbnet en gårdbutik i den gamle hestestald på deres landejendom, hvor de blandt andet sælger hjemmelavede trævarer, blomsterdekorationer samt rom og gin fra Midtfyn.

Nr. Broby: Mariah Careys sukkersøde stemme kæler øregangene, da jeg stiger ud af bilen på gårdspladsen ved gården Skovmose.

"All I want for Christmas is you...", kvidrer den amerikanske sangfugl i sin juleklassiker, der som sagte underlægningsmusik omfavner julestemningen sammen med bålfadet med den levende ild, adventskranse, grandekorationer og to stole med lammeskind omkring det lille bål. Her kan man få varmen og nyde den autentiske stemning af landlig hygge mellem gårdens staldlænger.

Den gamle gård fra 1865 ligger på Mosevej 1 et par kilometer syd for Nr. Broby. Her bor Gitte og Martin Høgh-Rasmussen, og de har netop åbnet deres egen gårdbutik, Magiafa Design. Første åbningsdag var den 31. oktober, og de har åbent hver søndag og mandag fra klokken 11 til 17 - samt efter aftale.

Annonce

Drøm om selvstændighed

- Vi har altid gerne villet være selvstændige, men det er først nu, hvor børnene er ved at være store og vi ikke længere har heste, at vi har pladsen og tiden til det, siger 51-årige Gitte Høgh-Rasmussen.

Hendes mand er ferm til at bruge sine hænder. Martin Høgh-Rasmussen har i flere år lavet brugsting og figurer i træ, som han drejer, sliber og pudser i sit eget værksted på gården.

Adventskranse, blomsterkreationer og trævarer er nogle af de ting, man kan købe i gårdbutikken. Foto: Hardy Hounsgaard

- Jeg har i et par år solgt nogle af de ting, jeg har lavet i træ, til primært venner og bekendte, men det er først nu, vi laver en decideret butik, fortæller 48-årige Martin Høgh-Rasmussen, mens han fremviser flotte tapasbrætter, skåle og juletræer, som han har lavet af valnøddetræ fra deres egen have.

Annonce

Har haft flere dyr

Gårdbutikken er indrettet i ejendommens gamle stald, hvor der indtil for et par år siden var flere heste. Både Gitte og parrets tre børn har haft heste. Der har også været et rigt dyreliv på gården i form af hængebugesvin, almindelige grise, geder, kvier, høns og moskusænder. Flere af dyrene slagtede familien selv.

I øjeblikket har familien kun kæledyr - tre hunde og 12 katte. Den syv måneder gamle røde hankat Basse vimser rundt om Gitte og Martins fødder og nyder livet på landet.

- Vi vil gerne have geder igen, og det regner vi med at få inden for et par år. Geder er gode til at vedligeholde foldene og afgræsse vores jord, og kødet smager rigtig godt. Det smager som en blanding mellem oksekød og vildt, siger Martin Høgh-Rasmussen.

Parret glæder sig til at tage imod kunderne.

- Vores drøm er, at vi kan leve af gårdbutikken på et tidspunkt. De første år skal jeg ikke have løn fra gårdbutikken. De penge, vi tjener, investerer vi i nye ting til butikken, siger Gitte Høgh-Rasmussen, der binder buketter, laver kranse og dekorationer til gårdbutikken. Hun har fået indrettet sit eget lille blomsterværksted i den gamle hestestald i forlængelse af gårdbutikkens lokale.

Gitte Høgh-Rasmussen binder blomster og laver buketter i gårdbutikken. Hun arbejder også i blomsterværkstedet Tine P. i Rosengårdcentret. Foto: Hardy Hounsgaard

Til daglig arbejder hun også med blomster som blomsterbinder hos Tine P. i Rosengårdcentret. Det job har hun haft et år, og det fortsætter hun med. De skal lige se, hvordan det kommer til at gå med gårdbutikken.

Selve gårdbutikken er indrettet i Martin Høgh-Rasmussens gamle værksted, som er renoveret og sat i stand til et indbydende butikslokale. Martin Høgh-Rasmussens træværksted er flyttet over i et andet lokale på gården.

Annonce

Det uheldige fald

Værkstedet er hans fristed, når livet gør ondt. Og det gør det engang imellem for den 48-årige trækunstner.

For 17 år siden arbejdede han som elektriker, hvor han en dag skulle skifte et lysstofrør på et gartneri.

- Jeg stod med hver sin fod på hver sit varmerør i cirka 45 centimeters højde og skrævede lidt med benene. Da jeg skulle træde ned, gled min højre fod i noget vand, der lå på cementgulvet, og så kom den venstre fod i klemme mellem varmerøret og gartneribordet, så knæskallen røg om på den anden side af knæet, fortæller Martin Høgh-Rasmussen om arbejdsulykken, der forandrede hans liv.

Martin Høgh-Rasmussen foran den store sav, som han har brugt til at save træ med. Han kom ud for en arbejdsulykke som elektriker for 17 år siden. Foto: Hardy Hounsgaard

De efterfølgende operationer forløb ikke, som de skulle.

- Der gik infektioner i det, og jeg er i alt blevet opereret 43 gange. Hele knæet er fjernet, og jeg har stift ben, siger Martin Høgh-Rasmussen, der er førtidspensionist.

Når jeg ikke kan sove for smerter, står jeg op og går over i værkstedet. Når jeg arbejder med træet, kan jeg få smerterne på afstand.

Martin Høgh-Rasmussen

Men træarbejdet er med til at holde smerterne på afstand.

- Når jeg ikke kan sove for smerter, står jeg op og går over i værkstedet. Når jeg arbejder med træet, kan jeg få smerterne på afstand, siger Martin Høgh-Rasmussen.

Annonce

Har lånt penge i banken

Parret har lånt penge i banken og investeret små 100.000 kroner i gårdbutikkens indretning og varelager.

- Vi har brugt fire en halv måned på at gøre butikken klar, og vi har haft hjælp af vores børn. Vores søn, Anthon, er i lære som tømrer, og han har hjulpet til med at sætte gipslofter og vægge op. Vores yngste datter, Anne, står for vores Instagram-side, som hun lægger flotte billeder op på. Og vores ældste datter, Freya, der er flyttet hjemmefra, hjælper til med forskellige ting, når hun er hjemme, fortæller Gitte Høgh-Rasmussen.

Varerne er udstillet på hylder lavet af gamle, håndmalede gulvbrædder, som Martin Høgh-Rasmussen har fået af en lokal håndværker. Foto: Hardy Hounsgaard

Butikslokalet er blandt andet udsmykket med en stor, grøn maskinsav. Den har Martin brugt til at skære træ med indtil for nylig. Langs væggen står de udstillede varer på gamle, håndmalede træplanker med patinerede mønstre.

- Det er gamle, håndmalede gulvbrædder, som jeg har fået af en lokal håndværker, fortæller Martin Høgh-Rasmussen.

- Jeg kan godt lide genbrugstanken. Vi bruger ikke cellofan til at pakke ind i eller blødt plast til at lægge mellem varerne, vi bruger smulderet fra det træ, jeg har drejet. Og det stammer som regel fra træ, jeg alligevel havde til at ligge i haven, fortæller han.

I gårdbutikken sælger de foruden parrets egne unikke træprodukter og blomsterdekorationer også rom og gin fra den midtfynske romproducent 1423 samt den mousserende drik Sparkling Tea.

- Vi vil gerne have lokale produkter på hylderne, fortæller Martin Høgh-Rasmussen.

Annonce

Mødtes på trykkeriet

De er begge vokset op i fynske parcelhuskvarterer, Gitte i Dyrup og Martin i Højby. De mødte hinanden i 1999 på deres daværende fælles arbejdsplads, Kerteminde Tryk, hvor Martin var grafisk trykker og Gitte var litograf. Kærligheden slog gnister hen over trykpressen, og kort efter flyttede de sammen i Odense.

Gitte Høgh-Rasmussen og Martin Høgh-Rasmussen mødtes på deres fælles arbejdsplads, Kerteminde Tryk, for 22 år siden. De har været gift i 20 år og har siden 2002 boet på gården Skovmose på Mosevej syd for Nr. Broby. Foto: Hardy Hounsgaard

De blev gift i 2001, og siden 2002 har de boet på den gamle gård Skovmose, der ligger på Mosevej, en smal og stille sidevej til hovedvejen mellem Odense og Faldsled.

- Vi elsker at bo på landet, og vi rejser ikke nogen steder hen, siger Gitte Høgh-Rasmussen, der i syv et halvt år var oldfrue på Falsled Kro, inden hun begyndte på jobbet i blomsterværkstedet Tine P. for et år siden.

- Folk, der har været på Falsled Kro, kommer jo forbi på hovedvejen, når de skal tilbage mod Odense, og vi håber da at kunne få nogle af dem til at dreje ind til os, smiler Gitte Høgh-Rasmussen.

- Når nu der er leveringsproblemer med en del julegaver i år, så kan det jo være, at folk har lyst til at købe nogle af vores håndlavede ting, tilføjer Martin Høgh-Rasmussen.

Gårdbutikken Magiafa

Bag gårdbutikken Magiafa Design står ægteparret Gitte Høgh-Rasmussen, 51 år, og Martin Høgh-Rasmussen, 48 år. De har været gift siden 2001 og har tre børn, Freya på 23, Anthon på 20 og Anne på 15. De to yngste børn bor stadig hjemme.

Navnet Magiafa er en sammentrækning af de første to bogstaver i parrets navne samt det første bogstav i de tre børns navne. 

Gårdbutikken har åbent hver søndag og mandag kl. 11-17 - og ellers efter aftale.

Adressen er Mosevej 1, 5672 Broby.

Gitte Høgh-Rasmussen har fået indrettet sit blomsterværksted i den gamle hestestald på gården, hvor rummet er køligt nok til at kunne opbevare blomster. Foto: Hardy Hounsgaard
De gamle forsatsruder i den renoverede hestestald er fra Gitte Høgh-Rasmussens tidligere arbejdsplads Falsled Kro, hvor hun i syv et halvt år var oldfrue. Foto: Hardy Hounsgaard
Julefilttræer hængt op på et birketræ, der går hele vejen op til loftet i gårdbutikken Magiafa Design. Foto: Hardy Hounsgaard
Man kan få varmen ved et bålfad og sidde i stole med bløde skind foran gårdbutikken Magiafa Design syd for Nr. Broby. Foto: Hardy Hounsgaard
Gårdbutikken Magiafa Design ligger på en stille, smal vej et par kilometer syd for Nr. Broby. Foto: Hardy Hounsgaard
Butikslokalet til gårdbutikken Magiafa Design er nyrenoveret fra gulv til loft. Foto: Hardy Hounsgaard
Den gamle sav står som en del af udsmykningen i gårdbutikken, hvor flere af Martin Høgh-Rasmussens trævarer står på savens bord. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

I bero på ubestemt tid: Hovedentreprenør konkurs - forsinker Årslevs nye bydel

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Julebuffet og juletræ i Vantinge

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Nu er det ikke så sjovt længere: Cykelsmed lukker efter 10 år

Midtfyns Posten

Hvad er tegning? Foredrag om kunstneres skitser

Midtfyns Posten

Koncert med guitarist og kirkesanger

Midtfyns Posten

Har du projektet, så har LAG SØM pengene: Men du skal skynde dig

Midtfyns Posten

Julebanko: Posen er rystet og brikkerne fundet frem i Krarup

Midtfyns Posten

Se de nostalgiske billeder af flotte juleudsmykninger i Ringes butikker: Nissen red på grisen hos slagteren

Midtfyns Posten

Indre medvind i dit livs modgang

Midtfyns Posten

Mamma A's jul i Ferritslev

Midtfyns Posten

Gudstjeneste og adventsmøde i Ryslinge Valgmenighed

Midtfyns Posten

Før og nu: Klipfisk, salmiakspiritus, biler og vin - et hus med handel i over 100 år

Midtfyns Posten

Julefrokost i Sognehuset aflyst

Midtfyns Posten

Gaby er et hit: Lenes nye butiksassistent trækker kunder til

Midtfyns Posten

Ugens film: Endnu en uge med finurlige film

Midtfyns Posten

Julestue og åben gårdbutik

Midtfyns Posten

Jim Lyngvilds julemarked vender tilbage: - Jeg glæder mig så ubeskriveligt vildt

Midtfyns Posten

Julen banker på døren: Julestue på Egeskov Mølle

Midtfyns Posten

Den er god nok: Julemanden er tilbage i Ferritslev

Midtfyns Posten

Juleteater for børn: Nisserne på kornloftet

Midtfyns Posten

Enmændshær i byens tjeneste: Erland vil gerne have, at der ser pænt ud

Midtfyns Posten

De første navne er klar: Prisvindende popstjerne spiller på festival

Midtfyns Posten

Ungt talent spiller Beethoven i Ferritslev

Annonce