Annonce
Midtfyns Posten

Glaspuster rykker ind i Polymeren

Glaspuster Marie Retpen åbner i foråret 2022 værksted og butik i Polymeren i Årslev. Foto: Helene Thau Jackson
Kunstneren Marie Retpen har i mere end halvdelen af sit liv arbejdet med glas. Nu vil hun flytte ind i Polymeren i Årslev med butik, showroom og åbent værksted.

Årslev: Et dragende materiale og et umiddelbart udtryk.

Glaskunstner Marie Retpen har arbejdet som glaspuster i over 20 år, og hun er betaget af mulighederne i glas som kunsthåndværk.

- Jeg kan godt lide hurtigheden og umiddelbarheden ved at arbejde med glas, og det kan man se i mine produkter, siger hun.

Annonce

Næste år vil man kunne møde den 43-årige glaspuster i Polymeren, når hun i foråret 2022 slår dørene op for åbent værksted og galleri.

Med værksted på Polymeren vil Marie Retpen bidrage med kunst til lokalområdet.

- For det første er det et arbejdsværksted, hvor man kan se ting blive lavet, og så er det også et sted, man kan købe lokalt produceret kunst fra Danmark.

Organisk stil

I hendes butik på hjemmeadressen i Davinde kan man finde "Smeltevasen", "Krølvasen" og "Meltdown lampen", og det er en del af det "organiske" udtryk, hun arbejder med.

- Processen med, at man kan blæse i noget eller forme det i hånden, og så på under 10 minutter have lavet et glas, der er færdigt, det kan jeg godt lide, fortæller hun.

Marie Retpen kalder sin stil "organisk". Her ses en del af hendes produktion fra hendes butik på hjemmeadressen i Davinde. Foto: Helene Thau Jackson

- Formerne er ikke geometriske, ikke stramme, men bløde og krøllede, som om de har været igennem en nedsmeltning. Det er det udtryk, jeg har, og det får tingene til at se håndlavede ud og giver dem et individuelt udtryk.

For det første er det et arbejdsværksted, hvor man kan se ting blive lavet, og så er det også et sted, man kan købe lokalt produceret kunst fra Danmark.

Marie Retpen

- Jeg har tidligere arbejdet med keramik, og det er en lang proces, hvor tingene skal brændes og glaceres, så det her med hurtighed synes jeg er spændende.

Annonce

Corona satte gang i salg

Den 43-årige kunstner har gennem to årtier lavet adskillige udstillinger i både ind- og udland, men de seneste år er hendes egne produktioner begyndt at fylde mere og mere.

- Jeg sælger til Australien, Japan, USA, ja, hele verden, og der er virkelig sket et ryk det seneste halvandet år.

Ifølge kunstneren skyldes det i høj grad coronanedlukningerne over hele verden.

Blå Bog

Marie Retpen er 43 år, fra Aarhus og glaspuster.

Hun har studeret keramik på Danmarks Designskole, er uddannet glasblæser fra Glasskolen i Kosta i Sverige og har en master fra Royal College of Art i London fra 2008. Derudover har hun arbejdet som højskolelærer og underviser på forløb for skoleelever, har haft udstillinger over hele verden samt sælger sine egne produktioner.

Marie Retpen bor i Davinde, hvor hun også har galleri og butik. Tidligere på sommeren fik hun tilsagn om 300.000 kroner fra LAG SØM til at etablere et åbent glasværksted og butik i Polymeren i Årslev. Der er stadig et stykke vej op til den lille million kroner, Marie Retpen vurderer, at det vil koste, men det er hun fortrøstningsfuld med at finde.

Lokalerne i Polymeren på omkring 250 kvadratmeter kommer hun til at dele med den lokale keramiker Line Skovlod. Værkstedet og butikken skal efter planen stå klar til foråret 2022.

- Folk i hele verden har haft meget mere tid i til at sidde og kigge på deres telefon, og så er jeg kommet på Instagram, og det har da også gjort en forskel. Samtidig tror jeg også, at den stil, jeg har, som er meget organisk, virkelig er kommet på mode. Jeg kan mærke, at jeg har ramt ind i en trend.

Annonce

Galleri, polterabends og teambulding

Efterspørgslen har gjort det svært for Marie Retpen at følge med. Som det er nu, lejer hun sig ind på forskellige glasværksteder og har en butik på hjemmeadressen. Men hvis hun skal følge med ordrerne, er der behov for en fast base, og hun håber samtidig at kunne bidrage til det lokale liv i Årslev.

Marie Retpen har i mange år primært lavet udstillinger, men det seneste halvandet år er der virkelig kommet skub i salget af hendes egne produktioner. Derfor vil hun nu etablere sit eget værksted i Polymeren. Foto: Helene Thau Jackson

- Jeg håber selvfølgelig at få god kontakt til lokalsamfundet. Jeg bor selv i Davinde, og altså ikke i Årslev, men jeg har et stort netværk der, og jeg kommer til at lave mange forskellige events, fortæller hun.

- Jeg har tænkt mig at lave forskellige slags arrangementer. Noget, hvor man kan prøve at blæse, få snacks og noget at drikke, mens jeg fortæller om processen. Det kan være alt fra polterabends til teambuilding i virksomheder, og så kommer der også til at være åbne aftener med andre glaspustere, shows og udstillinger. Ud over mine egne værker kommer jeg også til at udstille ting fra grafikere fra Fyn, så det både kan blive lækkert derinde, men også så man kan købe det, der hænger på væggene.

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Klumme: Sådan får du størst fleksibilitet i din boligøkonomi

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Collage-workshop og auktion til fordel for naturbevarelse

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Rom og rytmiske toner

Midtfyns Posten

Anders Morgenthalers foredrag 'Frelst' på Ringe Bibliotek

Midtfyns Posten

Biblioteker og aftenskoler puljer kræfterne om debatarrangementer: Meget mere kultur for pengene

Midtfyns Posten

Klap en kalv og se på store maskiner: Klaus og Jeannette inviterer indenfor på deres gård

Midtfyns Posten

Motorcykler i massevis: MC Træf på Egeskov er tilbage efter tre aflysninger

Midtfyns Posten

Koncert med Helene Blum og Haugaard band i Kværndrup

Midtfyns Posten

Koncert med obo og harpe i Ringe Kirke

Midtfyns Posten

Sæsonstart for Seniordans ved Birgit Wiborg

Midtfyns Posten

Lotto-vinder gad ikke besvare millionopkald, mens han slog græs: - Jeg troede, det var en telefonsælger

Midtfyns Posten

Lær at sy moderne patchwork i hånden

Midtfyns Posten

De fik en snak med ministeren om ensomhed: Ældrerådet inviterede social- og ældreministeren på kaffe

Midtfyns Posten

1800 cykelryttere fik en velfortjent pause i Rolfsted: Foreningslivet i billeder

Midtfyns Posten

Nattergalen: Børneteater for 3-9-årige og deres voksne

Midtfyns Posten

Ugens film i Ringe Bio: Mumitroldenes mor, sjælden musikfilm og prisvindende japansk film

Midtfyns Posten

Diamantbryllup

Midtfyns Posten

Pizza er helt udelukket: Nyt madsted på vej i udskældt bygning

Midtfyns Posten

Præsten rykker til Aarhus efter 18 år i Ryslinge: - Der findes ikke noget bedre sted at være præst end i Ryslinge

Midtfyns Posten

Lille biograf med stort program: Ringe Bio er nu en del af en eksklusiv klub

Midtfyns Posten

Overskud må vente: Egeskov Marked fik imponerende besøgstal

Midtfyns Posten

Collage-workshop på Ringe Bibliotek

Midtfyns Posten

Annika fik begge ben knust foran 13-årig søn: Så fik hun to valg

Annonce