Annonce
Midtfyns Posten

Håndtering af affald - et skridt frem og to tilbage

Vi skal sortere affaldet, og det gør Søren Clemmensen med glæde. Kommunalpolitikeren fra Faaborg-Midtfyn Kommune ærgrer sig dog over visse tilbageskridt i den nye affaldsordning. Arkivfoto: Robert Wengler
Annonce

Jeg kan huske, hvordan man før i tiden byggede enorme bjerge af affald. Nu smides der ikke så meget væk, fordi mere og mere genbruges Da begrebet genbrug begyndte at dukke op med stigende hyppighed, blev det helt klart for mig, at vi en dag løber tør for jernmalm, aluminium, bly, zink, olie og andre råstoffer. Og for at udsætte den dag længst muligt er det bydende nødvendigt, at vi tager genbrugstanken alvorligt. Det har gjort mig til genbrugsnørd.

Jeg sorterer med stor glæde og ihærdighed de forskellige brugte ting i kategorierne papir, pap, blød plastik, hård plastik, glas, metal og andet, og jeg glæder mig over, at kommunen hver anden uge afhenter de første seks kategorier ved døren. God og fornuftig service til en overkommelig pris. Indeholdt i prisen er også brug af genbrugspladsen, hvor jeg lægger porcelæn, træ, elartikler og andet genbrugeligt i de respektive containere. Desuden haveaffald og endelige småt og stort brændbart, som ikke lader sig genanvende.

Det er min klare opfattelse, at sortering ved kilden - altså hos borgerne eller virksomhederne - er både den billigste og bedste løsning. Billigst fordi vi borgere arbejder gratis, og bedst fordi vi har haft tingene i hånden og kan se, hvad der er hvad. Det gør vi bedre end en maskine.

Nu er der kommet forslag om, at systemet skal ændres. Vi skal udstyres med hele to beholdere på hver 240 liter. I forvejen har vi en beholder, som rummer 140 liter. I dag er den lille beholder beregnet til biologisk affald samt restaffald af forskellig karakter. Vores beholder indeholder stort set kun biologisk affald, fordi mængden af såkaldt restaffald er forsvindende lille. Som fortalt er vi meget omhyggelige med at frasortere så meget genbrugeligt som overhovedet muligt.

Nogle eksempler på det nørdede. Jeg rengør det lille stykke metal, som beskytter tandpastaen, når man åbner en ny tube. Jeg fjerner hældetuden på mælkekartoner. Når jeg åbner en smelteost, rengør jeg det stykke plastik, som beskytter indholdet, og når osten er spist, kommer den rengjorte emballage i hård plastik. På den måde bliver der ikke meget tilovers til restaffald. Og hvad angår biologisk affald, bliver også det stadig mindre, fordi vi anstrenger os voldsomt for at undgå madspild. Så menuen er biksemad med spejlæg et par gange om måneden. Men alligevel er jeg meget interesseret i, at vi går over til den beholder, hvor biologisk affald og restaffald adskilles. For når man kan lave biogas af biologisk affald, er det bare med at komme i gang.

Derimod er jeg decideret imod den anden beholder, som skal indeholde pap/papir i det ene kammer og glas/metal i det andet. Det er da et voldsomt tilbageskridt, nu når vi er vant til selv at sortere disse materialer i fire forskellige grupper. Argumentet om at ikke alle borgere er lige gode til at sortere, køber jeg ikke. Det er et spørgsmål om at opnå forståelse for nødvendigheden af genbrug. Prøv at sammenligne med klimadebatten. For ikke mange år siden gik den debat hen over hovedet på de fleste. Nu er flertallet her i landet optaget af at redde kloden, før det er for sent.

På et møde for nylig spurgte en dagplejer, om man kan tilvælge flere beholdere, og svaret var bekræftende. Da jeg ikke ønsker beholderen til pap/papir og glas/metal, spurgte jeg, om man kan fravælge den. Jeg havde forventet, at Søren Kristensen, formand for teknisk udvalg, ville svare, og blev noget forbavset, da det var Christian Møller, direktør for FFV, der sagde, at man ikke kan vælge fra. Jeg troede egentlig, at det er politikerne, der fastlægger den endelige udgave af den nye affaldsordning, og det er det forhåbentlig også.

Til slut en opfordring til politikerne på Christiansborg og i Bruxelles. For at få mest muligt genbrugt er det yderst vigtigt, at der gøres noget ved de mange emballager, som består af flere produkter. Eksempelvis medicin i blisterpakninger, mælkekartoner med hældetud og bagerposer med plastikrude. En ændring kan nok kun gennemføres ved lovgivning, som bør være en opgave for EU. Og i givet fald kan jeg så glæde mig over, at EU laver noget meningsfuldt.

Jeg ser frem til borgermøderne om den nye affaldsordning. Og jeg skal opfordre til, at vi ikke har for travlt. Det vil være ærgerligt at investere i noget, som kan blive overflødigt, hvis vi om nogle år får en fælles fynsk ordning eller endnu bedre en national ordning.

Om klummen

En stribe engagerede midtfynboer skiftes til at skrive klummen "Mit Midtfyn".

Denne uges skribent er 74-årige Søren Clemmensen, der er kommunalbestyrelsesmedlem for Det Konservative Folkeparti i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Søren Clemmensen er uddannet civiløkonom i 1970 og har været administrerende direktør for Lactosan A/S fra 1979-2004. Han er nu pensionist.

Han har været gift med Ulla siden 1965 og har to børn og to børnebørn.

Søren Clemmensen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Åben datastue i Husmandsstedet

Midtfyns Posten

Søndagsåbent på Egeskov Mølle

Annonce