Annonce
Midtfyns Posten

Helene bliver glad af at gøre noget for andre: Hun fik sin sociale indignation fra sin opvækst på Trunderup Mark

Helene Jakobsen er engageret i det frivillige, sociale arbejde. Hun er formand for Frivilliggruppe Midtfyn under Dansk Flygtningehjælp, formand for Center for frivillig social Indsats og Selvhjælp på Guldhøj i Ringe og bestyrelsesmedlem i lokalafdelingen af Red Barnet. Foto: Hardy Hounsgaard
Helene Jakobsen fra Ringe er involveret i meget frivilligt og socialt arbejde, hvor hun hjælper andre. Den tidligere lærer bliver glad af at gøre noget for andre og har fået sin sociale indignation fra sin opvækst i en søskendeflok på syv børn på Trunderup Mark.

Ringe: Frivilligt arbejde betyder meget for Helene Jakobsen.

- Jeg bruger 10-20 timer om ugen på frivilligt, socialt arbejde, fortæller Helene Jakobsen med et smil, der understreger, at hun ikke ser det som en sur pligt.

- Når man laver noget for andre, så bliver man glad. Fornemmelsen af at være værdifuld vokser, når man laver frivilligt arbejde, siger Helene Jakobsen.

Annonce


Når man laver noget for andre, så bliver man glad. Fornemmelsen af at være værdifuld vokser, når man laver frivilligt arbejde.

Helene Jakobsen, Ringe


Den 69-årige kvinde har de seneste 20 år boet i Ringe sammen med sin mand, Finn Ravnø, og hun har i mange år været involveret i frivilligt arbejde. Hun er formand for Frivilliggruppe Midtfyn under Dansk Flygtningehjælp, formand for Center for frivillig social Indsats og Selvhjælp på Guldhøj i Ringe og bestyrelsesmedlem i lokalafdelingen af Red Barnet.

- Jeg kan godt lide at sætte noget i gang, fortæller Helene Jakobsen.

En børneflok på syv

Det frivillige sociale arbejde fylder meget hos Helene Jakobsen, der har fået sin sociale indignation i kraft af sin opvækst.

- Jeg er vokset op i en børneflok som nummer fem ud af syv søskende på et husmandssted på Trunderup Mark. Ingen af mine forældre havde fået en uddannelse, men de holdt fast i, at vi skulle have en uddannelse.

- Min far fik få penge for at sælge mælk fra Trunderup Mejeri med sin hestevogn, og min mor gjorde rent og lavede mad på gårdene. Nogle gange fik hun flæsk og en bakke æg som løn i stedet for de kontanter, hun hellere ville have haft, så hun kunne købe nyt tøj til os børn.

- Selv om min mor var Venstre-kvinde og det nok ikke var hendes mening, at jeg skulle blive socialist, så er det min mor, der er årsag til min sociale indignation, siger Helene Jakobsen, der de seneste mange år har været medlem af SF.

Helene Jakobsen er gået på pension efter i mange år at have arbejdet som lærer. Hun har de seneste 20 år boet med sin mand centralt i Ringe i et hus med en stor have. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Delte skuffe med sin søster

Hun voksede op i små kår på landet i 1950'erne.

- Vi havde en kommode med fire skuffer, som vi syv børn havde vores tøj i. Jeg delte en skuffe med min søster Karen, og vi havde to sæt tøj hver, fortæller Helene Jakobsen.

- Tiden stod stille på landet i 1950'erne. Vi havde ingen bil, og min far havde hest og vogn, som vi kørte i. Ellers cyklede vi, fortæller hun.

Men takket være velfærdssamfundets indtog i 1960'erne fik Helene Jakobsen en uddannelse.

- Da jeg var en stor pige, sagde vores lærer en dag til os, at nu kunne vi blive, hvad vi ville, for nu kom der uddannelsesstøtte - det der senere blev til SU, husker Helene Jakobsen.

Hun uddannede sig til lærer på Skårup Seminarium, hvor hun i 1974 også mødte sin to år yngre mand, Finn Ravnø. Siden 1978 har de været gift, og efter at have boet på Als i flere år har parret de seneste 20 år boet i et rødstenshus med en stor have på Svendborgvej midt i Ringe. De har to voksne børn og fem børnebørn.

- Hemmeligheden bag et langt ægteskab - vi har jo kendt hinanden i snart 50 år - er, at man har en omgangskreds med andre. Hvis jeg skulle lægge alle mine kræfter her i huset, så ville Finn jo aldrig få ro og tid til sig selv, smiler Helene Jakobsen.

- Der er altid brug for frivilligt arbejde. Næsten alle kan gøre noget godt for andre, siger Helene Jakobsen. Foto: Hardy Hounsgaard

For snart 10 år siden, da Helene Jakobsen var 60, stoppede hun som lærer og gik på efterløn. Det gav hende mere tid til det frivillige arbejde.

- Der er altid brug for frivilligt arbejde. Næsten alle kan gøre noget godt for andre. Også hvis man for eksempel er handicappet og sidder i kørestol, så hjælper man, hvis man sidder ved siden af et barn og hører det læse lektier højt.

- Man kan være til nytte for andre mennesker, og der er brug for folk i mange forskellige sammenhænge. Man kan selv være med til at definere, hvad man vil, siger Helene Jakobsen.

Annonce

Brug for alle

Hun refererer også til sin opvækst på landet, når hun forklarer, hvorfor der er brug for alle i samfundet.

- På landet var man nødt til at have alle med, hvis man skulle have nok til et fodboldhold. Man kendte sine naboer bedre, end man gør i dag, hvor der er en stor ensomhed.

Coronatiden har forstærket ensomhedsfølelsen hos mange.

- Når man er nødt til at holde afstand og er formummet bag mundbind, mister man den menneskelige kontakt. Nogle kan ikke engang kende hinanden bag mundbindet, og der kommer ikke længere den tilfældige og sporadiske samtale, som for nogle er den eneste kontakt i løbet af en dag, siger Helene Jakobsen.

- Derfor er der brug for frivillige foreninger, hvor man kan mødes og få hjælp, understreger hun.

Annonce

Hjælp til flygtninge

Hun har et stort hjerte for at hjælpe flygtninge.

- Der er mange ressourcer i de flygtningefamilier, der kommer hertil. De er flygtet fra krig og kommer hertil for at leve et godt liv og bidrage til samfundet. Det er ikke flygtninge, der laver ballade. Hvornår har vi sidst hørt eller læst om ballade fra flygtninge i Faaborg-Midtfyn Kommune? Herude på landet har vi det fredeligt, siger Helene Jakobsen.

Hendes sociale omsorg har også betydet, at familien tidligere har haft plejebørn boende i en årrække.

- Vores børn skulle ikke være socialt dumme. Det var godt for dem at se, at andre kunne have det værre. Og jeg mener i mange tilfælde, at de børn skulle være taget tidligere fra forældrene for at få et godt liv, siger Helene Jakobsen.

Hun har stadigvæk sporadisk kontakt med de plejebørn, der nu er voksne.

- De har fået et tåleligt liv, fortæller Helene Jakobsen.

Hun synes, det er vigtigt at møde folk.

- Det er sjovt at møde nye mennesker. Jeg egner mig ikke til smalltalk, der skal helst være noget at tale om, og det kan man i en forening, hvor man har en sag at mødes om, forklarer Helene Jakobsen.

- Jeg egner mig ikke til smalltalk, der skal helst være noget at tale om, og det kan man i en forening, hvor man har en sag at mødes om, siger Helene Jakobsen. Foto: Hardy Hounsgaard

Foreningslivets helte

Midtfynsposten sætter i en serie fokus på foreningslivets helte. Vi skriver om de frivillige kræfter, der sørger for at skabe gode rammer for børn, unge, voksne og ældre i sportsklubber eller andre foreninger. Det kan være den frivillige leder, instruktør, træner eller altmuligmanden, der altid er klar til at træde til med en hjælpende hånd i foreningslivet.

Kender du en person fra foreningslivet, du synes, vi skal skrive om, er du velkommen til at kontakte os på denne mail: mip-red@fyens.dk eller ringe til journalist Hardy Hounsgaard på telefon 63 45 21 70.

Tidligere bragt i serien:

6. januar: Louise Hofstedt Nielsen, Rolfsted IF.

13. januar: Søren Nielsen, Ringe Boldklub.

20. januar: Helene Jakobsen.

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Bogcafé på Ringe Bibliotek

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Sonia Brandes udstiller papirkunst i Ringe

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

23-årige Victor hyldes for sit arbejde og humør: Nu har han fundet den fine skjorte frem

Midtfyns Posten

Fra Carl Nielsen og Film Fyn til Langelandsfortet og skipperbyen Marstal: Ny udgivelse tæt på den den sydfynske natur, historie og kultur

Midtfyns Posten

Michelle Birkballe og Rock Nalle i Foderstoffen

Midtfyns Posten

Se billederne før og nu: Bageri blev til grillbar og bodega og lejligheder

Midtfyns Posten

Fyrtøjet: Teater for børn i Ferritslev Fritidshus

Midtfyns Posten

Foreningslivet i billeder: Boldklub får stort beløb

Midtfyns Posten

Fællesspisning på Skullerodsholm

Midtfyns Posten

Et kig i arkivet: Årslevhallen fylder 50 år

Midtfyns Posten

Landsby får nyt liv: Nyt udendørs fitness-område i Vantinge

Midtfyns Posten

Hør fortællinger fra en pensioneret præst

Midtfyns Posten

Hør Kim Larsens sange på Cafe Fabers

Midtfyns Posten

Fulderikker render med Ullas bh'er: - De forsvinder i nattens mulm og mørke

Midtfyns Posten

Unikt kirketårn indvies med høstgudstjeneste samt pølser, øl og vand

Midtfyns Posten

Høstgudstjeneste i Kværndrup

Midtfyns Posten

James Bond og stærke kvinder i Ringe Bio

Midtfyns Posten

Klumme: Velkommen tilbage til hamsterhjulet

Midtfyns Posten

Foderstofrevyen i fulde omdrejninger

Midtfyns Posten

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Midtfyns Posten

Mød Anna Netrebko til Operabio i Ringe

Midtfyns Posten

Gruppeforløb for børn og unge med bekymringstanker og angst

Midtfyns Posten

Late Night Show med Phillipson

Annonce