Annonce
Midtfyns Posten

Hov - stop lige bilen: Robert fik en tåre i øjenkrogen, da hans gamle grantræ skulle ud på sin sidste rejse - nu ender det som juletræ i fynsk købstad

Det store grantræ bliver løftet højt op over Robert Eilsø Nielsens hus i Gislev. Efter cirka 50 år på hans grund fragtes træet til Nyborg, hvor det i sin sidste stråleglans skal være købstadens juletræ på Torvet. Privatfoto
Ved en tilfældighed opdagede en parkformand fra Nyborg et stort træ i en have i Gislev. Det er med blandede følelser, at Robert Eilsø Nielsen siger farvel til sit gamle grantræ, der har vokset sig stort i hans have.

Gislev: Ude i Gislev stod der sådant et nydeligt grantræ; det havde en god plads, sol kunne det få, luft var der nok af. Det lille grantræ var så ilter med at vokse; det tænkte ikke på den varme sol og den friske luft.

I mange år har det vokset sig stort i Robert Eilsø Nielsens have i Gislev, men mandag måtte det 15 meter høje træ lade livet. Det skyldtes en vågen kommunal parkformand fra Nyborg og en vemodig Gislev-borger, der sagde ja til at lade sit gamle træ fælde.

- Jeg tror, det er omkring 50 år gammelt. Det er et flot, harmonisk træ, og vi har været glade for det. Men det skygger også en del. Jeg er 67 og min kone er i starten af 60'erne, og vi har begge fuldtidsarbejde. Vi skal jo også tænke på fremtiden, og så er det nok meget godt at få det væk nu, hvor nogen gerne vil have det, siger Robert Eilsø Nielsen, der bor i bindingsværkshuset på Ørbækvej 36 i Gislev sammen med sin kone, Anne-Mette Toft.

Annonce
Robert Eilsø Nielsen ved foden af sit gamle grantræ på sin grund i Gislev, hvor han har boet siden 1996. Allerede dengang for 25 år siden var træet af en vis størrelse. Privatfoto

Roberts store træ blev spottet forleden af en bil fra Nyborg Kommune.

- Vi havde været i Hvidkilde ved Svendborg for at kigge på et juletræ til Torvet i Nyborg. På vejen tilbage kører vi jo gennem Gislev for at komme til Nyborg, og jeg sidder og kigger efter store grantræer alle vegne. Pludselig får jeg øje på en grantop, og jeg siger til min makker "Hov, stop lige bilen". Der var et grantræ, vi skulle se nærmere på. Men det var et rent tilfælde. Jeg kunne lige så godt have overset det, og faktisk havde jeg først fået øje på et andet træ, som ikke kunne bruges, fortæller Claus Johanson, parkformand i Nyborg Kommune.

Det perfekte juletræ

Men Roberts træ, der stod lidt væk fra vejen, var det perfekte juletræ set med parkformandens øjne.

Det var lidt vemodigt at se træet blive kørt væk. Der kom en lille tåre i øjenkrogen. Da træet lå ned på lastvognen, var det ligesom at se en ligvogn.

Robert Eilsø Nielsen

- Det er et stort, harmonisk træ, der har fået lov at vokse op uden træer omkring sig. Det er et rigtigt juletræ i stort format, siger Claus Johansson.

Han noterede adressen og ringede til Robert Eilsø Nielsen, da de kom hjem til materielgården i Nyborg.

To kraner måtte i aktion for at løfte det 15 meter høje grantræ væk fra Robert Eilsø Nielsens have i Gislev. Privatfoto

I første omgang fik parkformanden fra Nyborg fat i Robert Eilsø Nielsens 41-årige datter, Nee Eilsø Nielsen.

- Hun ringede til mig, da jeg var på vej til arbejde og fortalte mig, at en fra Nyborg Kommune gerne ville have fat i mig angående et træ, fortæller Robert Eilsø Nielsen, der fik kontakt med parkformanden fra Nyborg og lavede en aftale om, at kommunen gerne måtte hente det 15 meter høje træ.

- Heldigvis ville Robert gerne være med til at lave en god handel med os. Det bliver sværere og sværere at finde de gode, store juletræer, siger Claus Johanson, der foretrak Roberts grantræ og droppede juletræet fra Hvidkilde.

Det 15 meter høje grantræ er klar til at komme ud på sin sidste rejse, hvor det ender som det store juletræ på Torvet i Nyborg. Privatfoto

- Vi vil gerne have træer, der er mellem 13 og 15 meter høje. De må helst ikke være større, for så bliver de for store til at transportere, forklarer han.

Annonce

Nissens farvel til træet

Robert Eilsø Hansen har boet i bindingsværkshuset på Ørbækvej 36 i Gislev siden 1996. Allerede dengang var grantræet vokset godt op i højden.

- Hvis min svigermor havde levet, så ville hun have været glad i dag. For hun synes, at det skyggede en del, fortæller han.

En nisse omgivet af levende lys var søndag aften med til at sige farvel til det gamle grantræ, mens Robert Eilsø Nielsens yngste søn læste op af H.C. Andersens eventyr "Grantræet". Privatfoto

Familien tog afsked med træet søndag aften, hvor blandt andre de to sønner, Jakob Eilsø Toft Nielsen på 22 og Jeppe Eilsø Toft Nielsen på 28, og deres respektive kærester var kommet hjem for at sige farvel til det store træ.

- Vi har en stor nisse med flot hvidt skæg. Den satte jeg under træet og satte lys omkring, og så læste Jakob op fra H.C. Andersens "Grantræet" - med nogle ændringer i teksten. Det var Jeppe, der havde fået idéen med at læse op fra "Grantræet". Bagefter fik vi suppe og tog en fin afsked med træet, som har været hos os i alle 25 år, vi har boet her, fortæller Robert Eilsø Nielsen.

Gislev har også et juletræ på byens lille torv.

- Men det er alt for stort til at stå som juletræ her i Gislev, konstaterer Robert Eilsø Nielsen, der arbejder som socialpædagog på botilbuddet Toften i Kværndrup.

Annonce

Duehøgen tog rågerne

Selv om der nu mangler et stort træ i haven, er der stadigvæk mange planter og træer på hans 2500 kvadratmeter store grund, og hans vilde have tiltrækker et rigt fugleliv.

- Vi er glade for de mange fugle, der holder til her på grunden, hvor vi aldrig har sprøjtet. Gærdesmutter bor i det levende hegn, og fasaner kommer forbi. Vi har også haft råger, der larmede, men det problem løste sig selv, da en duehøg tog rågeungerne og overtog reden, fortæller Robert Eilsø Nielsen.

Han får det, han kalder "et symbolsk beløb" for sit store grantræ, der mandag formiddag blev hentet og fragtet til Nyborg på en lastbil.

- Vi rodfræser og reetablerer og sår græs, hvis han ønsker det, fortæller Claus Johanson, der glæder sig over Robert Eilsø Nielsens bidrag til julestemningen i Nyborg.

Det var et vemodigt øjeblik, da de to store kraner løftede det gamle træ over huset og ned på lastvognen.

- De måtte løfte træet over et troldetræ, for det skal ikke fældes. Min kone har plantet troldetræet, og hun bruger grene fra træet til julepynt, siger Robert Eilsø Nielsen, der opvartede det arbejdende folk i skikkelse af træfældere, lastvognschauffører og andet godtfolk med æbleskiver og kaffe.

Der var æbleskiver og kaffe at lune sig ved, mens træet blev fældet og bugseret væk. Privatfoto

- Det var lidt vemodigt at se træet blive kørt væk. Der kom en lille tåre i øjenkrogen. Da træet lå ned på lastvognen, var det ligesom at se en ligvogn, fortæller Robert Eilsø Nielsen, der dog glæder sig over, at der nu kommer mere lys ind på grunden.

Men det store grantræ er nu kommet ud på sin sidste rejse og bliver byens juletræ på Torvet i Nyborg, hvor det bliver tændt fredag den 26. november og får lov at stråle i al sin pragt frem til jul.

Drengene legede i gården, og den mindste havde på brystet guldstjernen, som træet havde båret sin lykkeligste aften; nu var den forbi, og træet var forbi og historien med; forbi, forbi, og det bliver alle historier.

Så er Robert Eilsø Nielsens store grantræ kommet på plads som juletræ på Torvet i Nyborg. Foto: Matilde Lunding Kusk
Det 15 meter høje grantræ fyldte godt op på lastvognen på Ørbækvej i Gislev. Privatfoto
Robert Eilsø Nielsen fra Gislev har været glad for sit gamle grantræ, og det var med en tåre i øjenkrogen, at han sagde farvel til træet, der nu får sin sidste stråleglans på Torvet i Nyborg. Privatfoto
Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

I bero på ubestemt tid: Hovedentreprenør konkurs - forsinker Årslevs nye bydel

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Julebuffet og juletræ i Vantinge

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Nu er det ikke så sjovt længere: Cykelsmed lukker efter 10 år

Midtfyns Posten

Hvad er tegning? Foredrag om kunstneres skitser

Midtfyns Posten

Koncert med guitarist og kirkesanger

Midtfyns Posten

Har du projektet, så har LAG SØM pengene: Men du skal skynde dig

Midtfyns Posten

Julebanko: Posen er rystet og brikkerne fundet frem i Krarup

Midtfyns Posten

Se de nostalgiske billeder af flotte juleudsmykninger i Ringes butikker: Nissen red på grisen hos slagteren

Midtfyns Posten

Indre medvind i dit livs modgang

Midtfyns Posten

Mamma A's jul i Ferritslev

Midtfyns Posten

Gudstjeneste og adventsmøde i Ryslinge Valgmenighed

Midtfyns Posten

Før og nu: Klipfisk, salmiakspiritus, biler og vin - et hus med handel i over 100 år

Midtfyns Posten

Julefrokost i Sognehuset aflyst

Midtfyns Posten

Gaby er et hit: Lenes nye butiksassistent trækker kunder til

Midtfyns Posten

Ugens film: Endnu en uge med finurlige film

Midtfyns Posten

Julestue og åben gårdbutik

Midtfyns Posten

Jim Lyngvilds julemarked vender tilbage: - Jeg glæder mig så ubeskriveligt vildt

Midtfyns Posten

Julen banker på døren: Julestue på Egeskov Mølle

Midtfyns Posten

Den er god nok: Julemanden er tilbage i Ferritslev

Midtfyns Posten

Juleteater for børn: Nisserne på kornloftet

Midtfyns Posten

Enmændshær i byens tjeneste: Erland vil gerne have, at der ser pænt ud

Midtfyns Posten

De første navne er klar: Prisvindende popstjerne spiller på festival

Midtfyns Posten

Ungt talent spiller Beethoven i Ferritslev

Annonce