Annonce
Midtfyns Posten

Hun klippede sig til VM-guld på dukke med yakoksehår: Louise fra Ringe klippede pagehår til den store VM-guldmedalje

Louise Hartmann, der har frisørsalonen By Hartmann i Ringe, har i øjeblikket som alle øvrige frisørsaloner i landet lukket på grund af corona-restriktioner. Men hun kan glæde sig over, at hun har vundet guld ved VM for frisører. Privatfoto
Louise Hartmann fra Ringe har vundet guldmedalje ved VM for frisører, og den 35-årige frisør er særlig glad for, at hun vandt i kategorien for almindeligt pænt hår.
Annonce

Ringe: At være frisør i disse uger er som januarvejret - gråt i gråt. Coronarestriktioner har lukket alle landets frisørsaloner foreløbig frem til den 17. januar.

Men for Louise Hartmann, der har salonen By Hartmann i Jernbanegade i Ringe, skinner et lys i mørket. En glinsende, gylden pokal som bevis på, at hun kan kalde sig verdensmester i frisørfaget. Den 35-årige frisør fra Ringe vandt nytårsdag guld ved VM i konkurrencen, der er arrangeret af den internationale frisørsammenslutning Organisation Mondiale Coiffure og har deltagelse af omkring 2000 deltagere fra 52 lande.

Hun har gennem den seneste halve snes år vundet mange priser og medaljer ved nationale og internationale konkurrencer, men aldrig før har hun vundet VM-guld.

- Det er første gang, jeg er blevet verdensmester, siger en glad og stolt Louise Hartmann.

Annonce

Papegøjehår og pagehår

Hun er især glad for, at hun vandt i kategorien for almindelig klipning - commercial salon cut - altså den slags dagligdags frisurer, som de fleste mennesker kan se sig selv med.

- Nu har jeg i flere år stillet op i de mere specielle kategorier, og det har givet mig et ry hos nogle af de lokale, som ikke ville have farvet deres hår blåt og var bange for, at jeg ville lave papegøjehår på dem. Derfor er jeg glad for, at jeg nu også har bevist, at jeg er dygtig til at lave helt almindeligt hår, siger Louise Hartmann.


Nu har jeg i flere år stillet op i de mere specielle kategorier, og det har givet mig et ry hos nogle af de lokale, som ikke ville have farvet deres hår blåt og var bange for, at jeg ville lave papegøjehår på dem.

Louise Hartmann, frisør og verdensmester


Hendes vinderfrisure var gradueret pagehår.

- Det er en af de sværeste frisurer at lave. I min elevtid fik jeg at vide, at gradueret page er noget af det sværeste, og det ville jeg ikke kunne nå at lave i den tid, der var sat af til det i en konkurrence. Men det skal man ikke sige til mig, og jeg sætter en ære i at klippe den flotteste pagenakke.

- Når man ser en flot pagenakke, så vil folk spørge, hvor man er blevet klippet, fortæller Louise Hartmann, der også selv er pageklippet.

- Ja, jeg har selv pagehår lige nu, ler Louise Hartmann.

Annonce

Dygtig frisørsvend

Det oplagte spørgsmål må stilles til en frisørverdensmester: Klipper hun sig selv? Hvis ikke, hvem får så lov til at klippe en nybagt verdensmester?

- Det gør Christine Munk, der er frisørsvend i min salon, siger Louise Hartmann.

Louise Hartmann

Louise Hartmann er 35 år og blev uddannet frisør i 2011.

Hun er vokset op i Kværndrup og har siden 2001 boet i Ringe.

Siden marts 2015 har hun haft sin egen frisørsalon, By Hartmann, der ligger i Jernbanegade 3 i Ringe.

Hun har vundet et hav af priser og medaljer ved nationale og internationale mesterskaber, og i 2018 blev hun kåret til årets frisør i Danmark.

Normalt afvikles VM for frisører som en stor begivenhed, hvor frisører fra hele verden møder op. Men årets VM-konkurrence blev på grund af den verdensomspændende covid-19-pandemi afviklet online.

Deltagernes frisurer blev afleveret allerede den 14. november, og Louise Hartmann og de øvrige deltagere måtte vente halvanden måned, inden de fik spændingen udløst. Det skete den 1. januar, hvor Louise Hartmann fulgte med i den to timer lange livestreaming af prisshowet, der fandt sted i New York.

- Min kategori kom først som den næstsidste, så jeg sad sammen min kæreste og måtte vente i spænding, fortæller hun.

Det officielle bevis på, at Louise Hartmann fra frisørsalonen By Hartmann i Ringe har vundet VM for frisører. Hendes vinderklipning kan ses på billedet, hvor en dukke poserer med pagefrisure. Privatfoto
Annonce

Dukke med yakoksehår

Ved VM for frisører klipper man ikke levende mennesker. Det er dukker, der bliver klippet.

- Det er samme slags dukke, som alle deltagere i hele verden får. Dermed er der ingen, der har fordel af at have en smuk model, og man kan pakke dukken sammen, så den kan være i en håndbagage, siger Louise Hartmann.

Det giver dog udfordringer at klippe en dukke i stedet for at et rigtigt menneske.

- Dukkens hår er lavet af hår fra yakokser, da yakoksens hår er de eneste, der er hvidt nok til at kunne farve det. Det er sværere at klippe og føntørre yakoksehår, siger Louise Hartmann.

Annonce

Mister 25.000 kr. om ugen

Hun får den gyldne snoede pokal med en jordklode på toppen som synligt bevis på VM-titlen, men den skal hele vejen fra New York, så der går nok nogle uger, inden den lander i Jernbanegade i Ringe.

Indtil da ser hun frem til den dag, hun igen må få kunder i salonen. Men hun frygter, at de nuværende restriktioner kommer til at vare længere end til den 17. januar.

- Jeg mister omkring 25.000 kr. i omsætning om ugen, og der er mange regninger som forsikringer og andre ting, der skal betales her i januar, siger Louise Hartmann.

Foreløbig har landets frisørsaloner været lukket siden jul. I foråret var frisørsalonerne også lukket i en periode.

- Vi var lukket i fem en halv uge i foråret, og det var hårdt. Dengang var jeg alene i salonen, og jeg fik rygende travlt, da vi åbnede igen. Da måtte jeg arbejde 70 timer om ugen for at nå det, og det gør jeg ikke igen. Siden har jeg fået Christine som frisørsvend, og uanset hvad der sker, så beholder jeg hende, så vi er to, der kan tage fat, når vi igen må åbne og vi igen får travlt, siger Louise Hartmann.

Frisør Louise Hartmann har siden 2015 haft frisørsalonen By Hartmann i Ringe. Hun har vundet flere priser ved nationale og internationale mesterskaber, og nu har hun for første gang vundet guld ved VM for frisører. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

En god kammerat: 14-årige Cecilie fra Risøhøj Håndbold er nomineret til kammeratskabspris og kan vinde 25.000 kr. til sit hold

Annonce