Annonce
Midtfyns Posten

Hvordan skal Midtfyn se ud i fremtiden? - Unges utopiske drømme bliver realiseret i kunstprojekt

Et skærmbillede fra det interaktive digitale univers, som de unge arbejder med. Foto: skærmbillede/Another Public
Kunstnerduoen Jens & Morten laver fremtidskunst med de unge i Faaborg-Midtfyn Kommune. De vil gerne være med til at vise, hvordan de unges forestillinger om fremtidens Midtfyn ser ud.
Annonce

Faaborg-Midtfyn: Det er med fuld koncentration, når eleverne fra Ryslinge Friskole nørder med at arbejde i det digitale univers i spilmotoren Unreal Engine. Selvom det ligner, at eleverne sidder og spiller computer, er det faktisk langt mere krævende, end man tror. De er nemlig med i et kunstprojekt, som går under navnet "Den Utopiske By".

Det er de to kunstnere Jens Ardal og Morten Kromannn, som står for at komme i mål med projektet med hjælp fra projektleder Amalie Frederiksen. Det foregår i de tre midtfynske byer Ryslinge, Rudme og Ringe.

Kunstprojektet er ikke et hvilket som helst af slagsen, for det har også til formål at tage del i den fremtidige byplanlægning i Faaborg-Midtfyn Kommune.


Visionen er at inddrage lokale børn og unge i Midtfyns fremadrettede udvikling, ved at give dem et værktøj til at forme og præsentere deres ideer og drømme om fremtiden i.

Amalie Frederiksen, projektleder


Amalie Frederiksen, som er projektleder på Den Utopiske By og ejer af kunstbureauet Another Public, fortæller, at det er et lidt anderledes byudviklingsprojekt, hvor kunsten bliver et redskab til at inddrage de unge i samtalen om, hvordan Midtfyn skal se ud i fremtiden.

- Visionen er at inddrage lokale børn og unge i Midtfyns fremadrettede udvikling, ved at give dem et værktøj til at forme og præsentere deres ideer og drømme om fremtiden i, forklarer hun.

De unge får lov til at arbejde i det virtuelle univers, hvori de kan udforme deres forestillinger om, hvordan fremtidens Midtfyn skal se ud. Foto: Rasmus Kirkeløkke Svane

Næsten alt er muligt i det digitale univers, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan lade sig gøre. Eleverne får lov til at bruge deres kreativitet til at udforme bygninger og andre ting, som bliver 3D-scannet og lagt ind i spillet, så de kan arbejde videre med dem på computeren.

- Det er de rummelige og æstetiske ting, som vi bruger som indgangsvinkel til at lære de unge, hvad det kræver at lave et spil, og hvad det kræver at bruge de her komplekse computerprogrammer, for eksempel til byplanlægning, fortæller kunstner Morten Kromann.

Hvad går Den Utopiske By ud på?

Den Utopiske By er et kunstprojekt med kunstnerduoen Jens & Morten. Projektet realiseres af kunstbureauet Another Public og sker i samarbjede med Faaborg-Midtfyn Kommune, Ryslinge Friskole, Rudmekompagniet og FGU Syd- og Midtfyn.

Visionen med projektet er at inddrage lokale børn og unge i Midtfyns fremadrettede udvikling ved at give dem et konkret værktøj til at forme og præsentere deres idéer og drømme om fremtiden.

Som led i projektet engagerer kunstnerne børn og unge fra Midtfyn i en række workshops, hvor deltagernes utopiske drømme om fremtiden bliver til virkelighed i et interaktivt digitalt univers.

Den Utopiske By ender ud med en række videoværker, der kan opleves på blandt andet sociale medier og i de deltagende byer.

Projektet er støttet af Statens Kunstfond, Kulturregion Fyn og Faaborg-Midtfyn Kommune.

Projektet er også blevet koblet på elevernes undervisning. På Ryslinge Friskole har de i matematiktimerne arbejdet med målestoksforhold og brugt deres viden til at bygge modeller i pap, som efterfølgende er blevet 3D-scannet og lagt ind i spilmotoren Unreal Engine.

Annonce

Kunst på skemaet

For at gøre det hele mere levende er nogle af eleverne også blevet 3D-scannet. De går nu rundt inde i spillet og forestiller forbipasserende eller byder velkommen på et af "fremtidshotellerne". Borgmester Hans Stavnsager blev i august scannet af Jens & Morten, og han er nu også en del af det virtuelle univers.

Borgmester Hans Stavnsager bliver 3D-scannet af kunstnerne Jens Ardal (tv) & Morten Kromann (th). Foto: Privatfoto
Morten Kromann viser den færdige 3D-scanning af borgmesteren. Foto: Privatfoto

Danskfaget er ligeledes blevet inddraget, og her har eleverne leget med lydfortællinger som beskrivelser til de ting, de bygger i spillet. Eleverne bruger derfor både deres kreativitet, deres sprogfærdigheder og deres teknologiske sans, når de skal komme med bud på, hvordan den midtfynske egn kunne tage sig ud i fremtiden.

- Det kobler det kunstneriske arbejde sammen med nogle værktøjer til at indfri nogle af de nye fag i skolerne, som for eksempel faget teknologiforståelse, siger kunstner Morten Kromann.

Han siger uddybende, at projektet er interessant for de to kunstnere, fordi de får lov til at arbejde med faget billedkunst, som er et fag, der har været på vej væk fra skoleskemaet. Med kunstprojektet Den Utopiske By får de to kunstnere nu lov til at vise, at billedkunst også kan arbejde tværfagligt med andre fag.

- Det er fedt at lave noget, som ikke kan være i en bestemt kasse, men som rækker udover det man forventer, og kan vise nogle nye potentialer, tilføjer Jens Ardal.

Kunstnerduoen Jens & Morten og Amalie Frederiksen fortæller om kunstprojektet på Fabers Café i Ryslinge på Arkitekturens Dag 5. oktober. Der vil blive vist klip fra de utopiske visioner samt være mulighed for at prøve kræfter med den digitale platform. Det sker i tidsrummet mellem klokken 14-17, hvor der holdes åbent hus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Fyraftenssang i Sdr. Nærå kirke

Annonce