Annonce
Midtfyns Posten

Intet er så skidt...: Fra forbudt sø til smuk natursti

Kristian Nielsen (tv), Lars Mørck (midten) og Torben Larson (th) var for nyligt ude at grave pæle i jorden til de nye informationstavler. Foto: Maria Retoft Pedersen
Stigruppen i Brobyværk har i to år arbejdet på at få etableret Dyrehøjsporet på Erik Larsens marker på Ølstedvej. Nu er stien snart klar til indvielse.
Annonce

Brobyværk: Over 150 mennesker deltog i nytårsmarchen i Brobyværk i 2016. Den blev en slags ”sympatimarch” til den sø, som landmand Erik Larsen havde anlagt på sine marker på Ølstedvej. Erik Larsen havde begået den brøde, at han havde gravet en 2100 kvadratmeter stor sø ud på sin eng uden at få søgt kommunen om lov.

Erik Larsen blev påbudt i byretten at kaste søen til, og sådan blev det. Til stor ærgrelse for mange af de lokale, der gerne ville have nydt godt at den naturskønne oase, søen kunne være blevet.

Men intet er bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget.

For da søen måtte lade livet, spirede en ide hos Torben Larson og resten af ”stigruppen” under Brobyværk Lokalråd. At lave en sti i området.

- Med accept fra Erik Larsen og med hjælp fra kommunen fik vi kontakt med ”Spor i Landskabet”, og så kunne arbejdet gå i gang, forklarer han.

”Spor i Landskabet” er et samarbejde, der støtter arbejdet med vandrestier, der giver alle interesserede mulighed for at opleve sider af den danske natur, som ellers ikke er tilgængelig for offentligheden. Og da avisen er på besøg, er dele af stigruppen i gang med at sætte pæle, skilte og pile op, inden ruten kan tages i brug.

Stigruppen i Brobyværk

Stigruppen blev oprettet i 2002 med henblik på at få etableret flere stier i området.

Ved hjælp af fonde blev der skrabet 137.000 kroner sammen, og stigruppen fik etableret Engbroen med tilstødende stier nordvest for Brobyværk. Der var indvielse i 2004.

I 2006 var Torben Larson eneste medlem tilbage i stigruppen. Derfor blev gruppen lagt ind som en underafdeling i lokalrådet.

Siden er der lavet eller renoveret stier i Brobyskov, Tørringehave, Leddet og i Præstens Skov.

Der er også lavet kort over hele stinettet i Brobyværkområdet, som kan fås hos de handlende og hos kroen.

Arbejdsgruppen bag Dyrehøjsporet er Lars Mørck, Margit Larsen, Kristian Nielsen, Torben Larson, Birgit Baagø og Flemming Tybjerg.

Annonce

Flora og fauna

Egentlig starter Dyrehøjsporet, som den nye natursti hedder, ved Brobyværk Kro. Vi er gået på fra Ølstedvej i sprøjtesporet henover marken, og følger nu stien der, hvor den gamle Faaborg-Odense Jernbane gik i tidernes morgen. Nu kæmper tidsler, mælkebøtter og græsser om pladsen, hvor skinnerne før lå.

- Ja, vi skal lige have slået det hele, så her bliver lidt mere fremkommeligt inden indvielsen, siger Torben Larson med et grin.

Dyrehøjsporet er en seks kilometer lang rute, når man tæller fra udgangspunktet ved Brobyværk Kro.

Et rådyr springer ud på stien få meter foran os, kigger med skræmte øjne og hopper igen ind i krattet længere henne. I luften svæver en musvåge og kigger efter sit næste bytte.

- Vi har set rigtig mange dyr her, mens vi har gået og arbejdet. Der er et rigt fugleliv. Og på ruten kommer man igennem mange forskellige slags natur, blandt andet et moseområde, hvor den fredede plettede gøgeurt vokser, siger han.

Annonce

Omfattende opgave

Faaborg-Midtfyn Kommune har støttet stiprojektet og blandt andet sørget for, at den tilgroede jernbanestrækning blev ryddet. Desuden har kommunen bekostet to faldlåger samt en ekstra infotavle ved Brobyværk Kro. ”Spor i landskabet” har støttet med 38.000 kroner, som er blevet brug til infotavler, pile og foldere.

Stigruppen har haft travlt med at producere tekst til selvsamme skilte og foldere, der fortæller om ruten.

- Det har været mere omfattende, end vi først havde regnet med. Det har været et stort arbejde med at søge tilladelser, og sporet er også blevet ændret undervejs for at tage hensyn til jægerne i området, fortæller Torben Larson, der nu glæder sig til, at Dyrehøjsporet snart kan tages i brug.

- Vi håber, at rigtig mange af de lokale vil have lyst til at benytte sig af stien og komme ud i naturen, og selvfølgelig også gerne nogle turister.

Et stykke af stien går på det gamle banelegeme fra Odense-Nørre Broby-Faaborg Jernbanen. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Foredrag om Saga Studio

Annonce