Annonce
Midtfyns Posten

Jul hos den gamle anlægsgartner: 90-årige Hans Erik hygger sig i sin julepyntede stue

Hans Erik Andersen har selv slæbt juletræet ind i stuen, hvor der altid bliver pyntet op til jul. Tre glaskugler på træet er fra 1957, hvor han blev gift med sin nu afdøde hustru Gudrun. Foto: Hardy Hounsgaard
90-årige Hans Erik Andersen pynter hvert år op til jul i sit gamle bindingsværkshus, og den tidligere anlægsgartner og planteskoleejer har det fint med at hygge sig alene med sin andesteg og pyntede rødgran juleaften.
Annonce

Ringe: Juleaften vil Hans Erik Andersen sidde alene i sin lavloftede stue og spise andesteg. Uden for de småsprossede vinduer i det gamle bindingsværkshus fra 1873 står træer, buske og planter i massevis som et synligt minde om et langt liv i planternes tegn for Hans Erik Andersen, der i mange år har arbejdet som anlægsgartner og desuden fra 1968 til 2003 havde planteskole på Lillemarksvej i Boltingårdskov et par kilometer syd for Ringe.

Den 90-årige pensionerede planteskoleejer har selv valgt at sidde alene juleaften.

- Jeg har holdt jul alene, siden min kone døde for fem år siden, og det har jeg det fint med, siger Hans Erik Andersen, der har fem børn og otte børnebørn.

- Førhen var de her og holdt jul, hvor vi var 16-18 stykker, og det blev for meget med alle de gaver. Jeg kan godt lide at have det stille og roligt juleaften. Jeg troede, det ville være slemt at være alene, men det er det ikke. Jeg ser gudstjeneste i fjernsynet, dækker bord, spiser min andesteg og får et glas rødvin, siger Hans Erik Andersen.

Der er nisser mange steder i huset. Her er en nisse kravlet højt til vejrs på hjørnet af det gamle bornholmerur i Hans Erik Andersens stue. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Andesteg fra sønnen

Andestegen har en af hans sønner tilberedt, og den ligger klar i fryseren sammen med andre portionsanrettede retter.

- Så kan jeg varme maden op i en kasserolle på komfuret, fortæller Hans Erik Andersen, mens han læner sig op ad køkkenbordet, hvor der står en stor buket blomster.

- Den har Vibeke fra Multiflower haft med. Hun kommer og får noget af det grønne fra min have. Hun ved godt, hvor hun kan få det gode til sine buketter, siger Hans Erik Andersen med et listigt smil.

Den Vibeke, han taler om, hedder Albjerg til efternavn og er indehaver af blomsterforretningen Multiflower Design i Ringe.


Jeg troede, det ville være slemt at være alene, men det er det ikke. Jeg ser gudstjeneste i fjernsynet, dækker bord, spiser min andesteg og får et glas rødvin.

Hans Erik Andersen


Annonce

Skal være en rødgran

Hans Erik Andersens fortid som planteskoleejer fornægter sig ikke. Der er pyntet op med gran og troldgrene flere steder i huset, og en sirligt pyntet rødgran stråler med tændte lys i stuen.

- Mit juletræ skal være en rødgran. Der er næsten ingen, der vil have rødgran i dag, men dengang vi solgte juletræer, solgte vi 450 rødgraner og 25 nordmannsgraner, fortæller Hans Erik Andersen.

Juletræet har han købt på Krumstrupvej, og selv om bentøjet ikke har det for godt, kom træet ind i varmen.

- Jeg har selv slæbt det ind i stuen og pyntet det med julepynt, jeg gemmer år efter år. På træet hænger der tre julekugler, som er fra 1957, da vi blev gift, fortæller han.

Naboens kat lister sig ind ad døren til Hans Erik Andersens stråtækte bindingsværkshus, der er fra 1873. Selv har han boet i huset siden 1966. Foto: Hardy Hounsgaard

I 1966 flyttede han med sin hustru Gudrun ind på det lille landsted på Lillemarksvej, og et par år efter etablerede de en planteskole på den 10.000 kvadratmeter store grund. Gudrun døde af lungesygdommen kol for fem år siden, og Hans Erik Andersen pynter fortsat op til jul hvert år. Udover juletræet og de mange grandekorationer og troldgrene i loftet er der også et stort nisselandskab i vat med flere gamle nisser.

- Mange af nisserne er over 50 år gamle, fortæller han.

På kakkelbordet ligger et godt slidt eksemplar af bogen Bondeliv, der er skrevet af Anton Nielsen i 1887. Hans Erik Andersen kan godt lide at læse både nye og gamle bøger. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Holder hovedet i gang

Han har ingen problemer med at få tiden til at gå.

- Nogle siger, at de hellere vil dø af corona end af ensomhed. Jamen, man kan ikke dø af ensomhed. Jeg har altid gang i to bøger, og lige nu er jeg i gang med de her to, siger han og peger på kakkelbordet, hvor der ligger en ny bog af Per Stig Møller med titlen "Sommeren '45", som han fik i fødselsdagsgave, da han fyldte 90 i august, samt en slidt bog i tykt, brunt bind med titlen "Bondeliv", skrevet af Anton Nielsen i 1887.

- Jeg kan godt lide at læse gamle bøger, og det er med til at holde mig i gang, siger Hans Erik Andersen og sætter sig i sin lænestol.

Når det er sommer, går Hans Erik Andersen en tur i haven hver dag. Det gør han ikke i den mørke og våde vinter, men han er i stand til at klare sig selv.

- Jeg får ingen hjemmehjælp. Hvad skulle jeg bruge det til? Jeg kan godt selv gøre rent og passe huset, fortæller Hans Erik Andersen med et fast blik bag brillerne.

En grandekoration pryder indgangsdøren i Hans Erik Andersens julepyntede hus, der ligger i Boltinggårdskov syd for Ringe. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Avisartikel vakte opsigt

For et halvt år siden besøgte jeg også Hans Erik Andersen, da hans store have stod i fuldt flor i midsommerens lys og varme. Det blev til en større artikel om hans liv og hans have i Midtfynsposten og Fyens Stiftstidende, og det medførte mange henvendelser.

- Jeg har aldrig haft så mange gæster som efter den artikel, du skrev i sommer. Der har været omkring 1000 mennesker og besøge haven i år, og flere af dem kom helt fra Jylland, fortæller Hans Erik Andersen.

Nu har vi nået vintersolhverv, hvor lyset begynder at vende og dagene igen bliver længere. Snart kan Hans Erik Andersen se frem til igen at komme ud på sine faste gåture i sin store have.

Journalisten gør tegn til at bryde op for at vende tilbage til arbejdet på redaktionen, men julen skal ikke bæres ud.

- Du skal smage pebernødderne. De er gode, og man kan smage peberet, når man når ind til kernen. Tag bare en håndfuld med i lommen, siger Hans Erik Andersen.

Jeg tager en håndfuld fra skålen, inden vi går gennem det lille køkken og bryggers, hvor han med et sikkert greb fra sine 90-årige hænder åbner den blåmalede trædør, der på ydersiden naturligvis prydes af en grandekoration med kogler.

Under tagskægget i ly for regnen lister naboens kat sig ind ad døren, mens jeg takker for snakken og ønsker god jul.

Hans Erik Andersen har boet i det stråtækte hus på Lillemarksvej i Boltinggårdskov syd for Ringe siden 1966. Foto: Hardy Hounsgaard
En grandekoration pryder Hans Erik Andersens indgangsdør. Indtil 2003 havde han planteskole på den store grund på Lillemarksvej. Foto: Hardy Hounsgaard
Hans Erik Andersen foran sit nissselandskab i sin julepyntede stue. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

En god kammerat: 14-årige Cecilie fra Risøhøj Håndbold er nomineret til kammeratskabspris og kan vinde 25.000 kr. til sit hold

Annonce