Annonce
Midtfyns Posten

Julen er også de knuste hjerters fest

Sognepræst Karen Blauenfeldt Dam navigerer til daglig mellem sorg og glæde. Foto: Isabella Canto Nielsen
- Sorg er ikke noget, der skal behandles væk. Hvis man har savn, eller hvis man er ked af det i juledagene, så er det ikke her, man får at vide, at der er noget galt med én, siger sognepræst Karen Blauenfeldt Dam.
Annonce

Ringe: Mellem de bordeauxrøde bænke i Ringe Kirke popper tre små børnehavebørn op. Deres drilske smil fylder hele ansigtet, og det uglede blonde hår står til alle sider. Flere vil være med. De vinker energisk til hinanden, før de gemmer sig igen. Med noget besvær får pædagogerne fanget de små energibomber og trukket dem i flyverdragterne.

Selv sognepræsten Karen Blauenfeldt Dam må hjælpe til med at lyne op, give handsker på og puffe dem venligt mod udgangen. Børnene er lykkelig uvidende om, at julen kan være mere end de salmer, de lige har lært i kirken, bedstemors brune sovs og et grantræ med farverig pynt midt i stuen.

- Det kan være en hård årstid forstået på den måde, at der både rigtig meget gang i julelys, juleglæde og familieliv, og dem der måske ikke har det, er det en ekstra svær årstid. I perioden omkring jul er der mange yderpunkter af både lys og mørke. Det kan være den gladeste hyggeligste familiekomsammen, men også den sorteste ensomhed for nogle mennesker, forklarer Karen Blauenfeldt Dam, der har håret sat op med et brunt spænde. Små totter af mørkeblondt hår er sluppet løs i nakken. Hun har den klassiske sorte præstekjole med den hvide præstekrave på, der næsten symboliserer kirkens samspil mellem lys og mørke.

Sognepræst Karen Blauenfeldt Dam har hjulpet de små i overtøjet. En dreng spørger undrende på vej ud af kirken ”Hvad får vi ud af det her, hvorfor er vi her?” Karen tænker højt, at han nok skal blive en god naturvidenskabsmand en skønne dag. Foto: Isabella Canto Nielsen
Annonce

Julen forstærker følelser

Præsten skal planlægge to begravelser denne uge, og med de mange livsglade børn, som traditionen tro skal besøge kirken, er der travlt. Kun knap tre timer efter hun har danset og sunget “Dejlig er den himmel blå” med de små, skal den første begravelse finde sted. Selvom julen ofte forbindes med glædens og hjerternes fest, er det også for nogle mennesker lig med sorg og afsavn. De modstridende følelser, som livet indeholder, bliver gjort mere tydelige i juletiden, og det påvirker også præsten. For som præst skal man kunne navigere mellem det svære og det lette.

- Jeg er blevet forberedt på, at julen også rummer sorg, fordi jeg har været præst i mange år. At det er sådan livet er. Men altså jeg kan da også godt mærke, at det kan være slidsomt at være udsat for mange følelser i begge retninger, fastslår hun.

En kvinde spiller på orgel. En stille sørgmodig melodi, der fylder den oplyste kirke med melankoli. En adventskrans hænger fra loftet i en lilla snor, og ved alteret er der blafrende stearinlys og blodrøde julestjerneblomster. På et maleri, hængt op på den hvide kalkvæg, trøstes Jesus af en engel. Det er også det som præsten mener, at kirken og Gud kan. Give trøst i en tid, hvor éns forventninger om, at det er en glædestid, kan spænde ben for netop glæden. Hun forklarer; - Sorgen i sig selv er ikke anderledes, men den bliver mere tydelig for nogle mennesker, fordi det er jul, og fordi man kan leve i forventningen om, at der skal alle gå rundt og være glade og elske éns familie højt og inderligt.

Hun mener, at hvis man er trist, eller hvis der er problemer i familien, så kan det gøre mere ondt, fordi det møder en forventning hos én selv, at sådan burde det ikke være. Den forventning har man ikke de andre af årets måneder.

Annonce

Alt mellem himmel og jord

Karen Blauenfeldt Dam får også ofte besøg af folk, der har brug for at snakke om alt mellem himmel og jord. Især i juletiden er der tryk på, og hun tror, at det er, fordi kirken omfavner alle følelser. Folk tør at åbne op om det, der er svært.

- Kirken kan hjælpe med at give trøst, give mening i éns liv og give normalitet. Man kan blive rummet med alt, hvad man nu har, og man kan få lov til at være normal med det. Sorg er ikke noget, der skal behandles væk. Hvis man har savn, eller hvis man er ked af det i juledagene, så er det ikke her, man får at vide, at der er noget galt med én, fortæller hun og fortsætter:

- Jeg har jo snakket med rigtig mange mennesker gennem mit liv som præst. Så jeg kan godt fortælle om, at sådan som han/hun beskriver det ene eller andet, sådan har jeg hørt rigtig mange mennesker have det. Det kan være en stor lettelse for nogle at høre, at det ikke er underligt.

Foran alteret er der et krybbespil, tekster med julesalmer, julegaver og en syvarmet lysestage, hvilket vidner om, at julen for alvor er rykket ind i Ringe Kirke. Præsten flytter en af fletstolene, hvor børnene har siddet og tænker højt, at adventstiden er håbet om, at alting nok skal blive godt igen. Så det må hun have med i begravelsesprædikenen. December byder på både børnehavebørn og begravelser, for som Karen Blauenfeldt Dam understreger, så hylder kirken livet på godt og ondt.

- Vi forsøger ikke at finde en middelvej. Fordi begge dele er jo sande nok og ægte. Det er ikke et spørgsmål om, hvordan man skal trække fra det ene og lægge til det andet. Det er mere et spørgsmål om, at man skal rumme begge dele. Og en af de tekster, man hører juledag, fortæller også om, hvordan julen er det lys, som skinner i mørket. Derfor lægger man ekstra mærke til begge ting i juletiden - både lyset og mørket, siger hun, og hendes stemme giver genklang i den gamle kirke.

Sognepræst Karen Blauenfeldt Dam fortæller juleevangeliet til børnene og spiller selv alle karaktererne. Her er hun Jomfru Maria. Foto: Isabella Canto Nielsen
Der gøres klar til begravelse, og adventslysene bliver også tændt. Foto: Isabella Canto Nielsen
Det sidste farvel bliver sagt med bårebuketter fra de pårørende. Foto: Isabella Canto Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Konfirmationer uge 33

Annonce