Annonce
Midtfyns Posten

Kan I så holde jer væk: - Isen er altså livsfarlig!

Sådan så der ud ved Ringe Sø mandag den 8. februar. Der er is på det meste af søen, men den er ikke tyk nok til at gå på. Foto: Hardy Hounsgaard
Faaborg-Midtfyn Kommune tillader først færdsel på de store søer, når isen er 13 centimeter tyk.
Annonce

Faaborg-Midtfyn: Isen på søerne er lumsk - og livsfarlig. Torsdag den 4. februar gik en 45-årig mand gennem isen i Langager Sø ved Tarup-Davinde, da han ville redde sin hund, og Faaborg-Midtfyn Kommune indskærper, at isen på de store søer, Ringe Sø og Sundsøen i Faaborg, ikke er bæredygtig endnu.


Jeg har aldrig været ude for at skrive en bøde for færdsel på isen. Det er jo ikke det, det handler om, men at man bruger sin sunde fornuft og accepterer, at det er livsfarligt at færdes på usikker is.

Helle Mølgaard Christensen, parkforvalter, Faaborg-Midtfyn Kommune


Færdsel på isen ikke bare frarådes, det er decideret forbudt.

- Først når isen er 13 centimeter tyk, fjerner vi forbudsskiltene, og så er det sikkert at færdes på isen. Som tommelfingerregel kræver det, at vi har haft en uge med dagsfrost, altså hvor temperaturerne har været under frysepunktet både nat og dag, fortæller parkforvalter Helle Mølgaard Christensen, Faaborg-Midtfyn Kommune.

Ænder, måger og andre fugle kan gå på den frosne del af Ringe Sø mandag den 8. februar. Foto: Hardy Hounsgaard

Det er kun de to søer, hvor kommunen går ud og måler istykkelser, men man må heller ikke rende ud på gadekær. Her tager kommunen ikke rundt og måler istykkelser.

- Jeg har aldrig været ude for at skrive en bøde for færdsel på isen. Det er jo ikke det, det handler om, men at man bruger sin sunde fornuft og accepterer, at det er livsfarligt at færdes på usikker is, understreger Helle Mølgaard Christensen.

Sådan så der ud ved Sundsøen i Faaborg torsdag den 4. februar. Foto: Torsten Cilleborg
Annonce

Sundsøen er særlig farlig

Sundsøen, hvor der i øjeblikket er mange åbne våger, er særlig farlig, fordi der er flere såkaldte vældhuller, altså steder hvor fem-seks grader varmt grundvand kommer op og kan give ustabil is.

Ringe Sø er lavbundet, men ude på midten ved det gamle bækløb er det dybere, og ved broen er der strøm, så der er også ekstra grund til agtpågivenhed.

Forleden lavede en borger et opslag i Facebook-gruppen "Det sker i Ringe" om, at han havde gennet tre legende børn ind fra søen, og det skabte en temmelig følelsesladet debat om, hvorvidt børnene skal have lov at lege, eller om de skal have stort skældud.

- Facebook-debatten vil jeg ikke blande mig i, men færdselsforbuddet gælder alle, og det er jo ikke mindst for børnenes sikkerheds skyld, vi har det. Når det er sikkert at færdes på isen, piller vi forbudsskiltene ned, så tag og vær forsigtig og find en frosset mark eller brug den oversvømmede græsplæne på slagterigrunden til leg og skøjteløb, foreslår Helle Mølgaard Christensen.

Der er iskapper på flere sten og åbent vand i nærheden af broen ved Ringe Sø mandag den 8. februar. Foto: Hardy Hounsgaard
Stien rundt om Ringe Sø er ryddet, så man kan gå over broen. Men Isen er usikker mandag den 8. februar. Foto: Hardy Hounsgaard
Der er frost på store dele af Ringe Sø mandag den 8. februar. Men isen er ikke tyk nok til at færdes på. Foto: Hardy Hounsgaard
Der er en våge med åbent vand i Ringe Sø mandag den 8. februar. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Natkirke i Nazarethkirken

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce