Faaborg-Midtfyn: Isen på søerne er lumsk - og livsfarlig. Torsdag den 4. februar gik en 45-årig mand gennem isen i Langager Sø ved Tarup-Davinde, da han ville redde sin hund, og Faaborg-Midtfyn Kommune indskærper, at isen på de store søer, Ringe Sø og Sundsøen i Faaborg, ikke er bæredygtig endnu.
Helle Mølgaard Christensen, parkforvalter, Faaborg-Midtfyn KommuneJeg har aldrig været ude for at skrive en bøde for færdsel på isen. Det er jo ikke det, det handler om, men at man bruger sin sunde fornuft og accepterer, at det er livsfarligt at færdes på usikker is.
Færdsel på isen ikke bare frarådes, det er decideret forbudt.
- Først når isen er 13 centimeter tyk, fjerner vi forbudsskiltene, og så er det sikkert at færdes på isen. Som tommelfingerregel kræver det, at vi har haft en uge med dagsfrost, altså hvor temperaturerne har været under frysepunktet både nat og dag, fortæller parkforvalter Helle Mølgaard Christensen, Faaborg-Midtfyn Kommune.
Det er kun de to søer, hvor kommunen går ud og måler istykkelser, men man må heller ikke rende ud på gadekær. Her tager kommunen ikke rundt og måler istykkelser.
- Jeg har aldrig været ude for at skrive en bøde for færdsel på isen. Det er jo ikke det, det handler om, men at man bruger sin sunde fornuft og accepterer, at det er livsfarligt at færdes på usikker is, understreger Helle Mølgaard Christensen.
Sundsøen er særlig farlig
Sundsøen, hvor der i øjeblikket er mange åbne våger, er særlig farlig, fordi der er flere såkaldte vældhuller, altså steder hvor fem-seks grader varmt grundvand kommer op og kan give ustabil is.
Ringe Sø er lavbundet, men ude på midten ved det gamle bækløb er det dybere, og ved broen er der strøm, så der er også ekstra grund til agtpågivenhed.
Forleden lavede en borger et opslag i Facebook-gruppen "Det sker i Ringe" om, at han havde gennet tre legende børn ind fra søen, og det skabte en temmelig følelsesladet debat om, hvorvidt børnene skal have lov at lege, eller om de skal have stort skældud.
- Facebook-debatten vil jeg ikke blande mig i, men færdselsforbuddet gælder alle, og det er jo ikke mindst for børnenes sikkerheds skyld, vi har det. Når det er sikkert at færdes på isen, piller vi forbudsskiltene ned, så tag og vær forsigtig og find en frosset mark eller brug den oversvømmede græsplæne på slagterigrunden til leg og skøjteløb, foreslår Helle Mølgaard Christensen.